Featured Articles

Panduan Lengkap Dari Anda Hamil Hingga Bersalin

Sebaik anda disahkan mengandung, persiapkan diri untuk bergelar ibu dan ayah yang terbaik. Kami menyediakan panduan dari A-Z untuk bakal papa dan mama. Apabila disahkan positif mengandung, tentu bermacam perkara bermain di fikiran anda. Persoalan bagaimana selepas ini, apa langkah seterusnya dan sebagainya lagi berlegar-legar di kepala. Bersiap Hadapi Tiga Trimester Kehamilan Persediaan untuk bergelar […]

10 Petua Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Jerawat oh jerawat. Masa jerawat datang, susah sangat nak hilangkan. Bila hilang, dia tak pulak betul-betul hilang. Ada pulak meninggalkan parut. Di sini ada 10 tips yang saya kompilasikan untuk kita sama-sama hilangkan parut jerawat yang mengacau tu. 1. ALOE VERA ATAU LIDAH BUAYA Lidah buaya kaya dengan vitamin semulajadi yang membantu memulihkan kulit dan […]

Makanan Yang Berisiko Kepada Bayi Yang Anda Kene Ambil Peduli

Semakin membesar anak anda, pasti semakin teruja anda menyediakan pelbagai pilihan makanan. Tidak sabar hendak membenarkan bayi comel turut menyertai makan sekeluarga di meja makan. Tetapi awas, biarpun bayi anda semakin membesar, bukan semua jenis makanan dia boleh makan. Jika selama ini anda puas membiasakan bayi dengan makanan pejal dan nampaknya dia tiada masalah mencuba […]

4 Jenis Makanan Penyebab Alergi (Eczema). Mama Papa Wajib Baca!

Memiliki anak yang mempunyai alergi (eczema) memanglah satu cabaran. ibu bapa perlulah mengetahui cara untuk menghadapinya. Umumnya, alergi ditandai dengan simptom seperti cirit-cirit, bengkak pada bahagian tubuh serta muntah-muntah. Bagi mengetahui dengan tepat alergi yang dihadapi oleh si kecil ujian khas akan dilakukan. Kira-kira 15% bayi dan kanak-kanak di Malaysia mengalami alergi seawal usia dan […]

Tips bawa anak ke masjid tapi tak ganggu jemaah lain

Bulan ramadhan ni ramai kan kita nampak di masjid, ada ibu-ibu yang bawa anak berterawih sekali. Dan kita pun terfikir “Eh patut ke aku try bawa anak aku jugak, biasakan dengan masjid perkara bagus” Pastu kita terdengar anak orang sebelah main handphone mak nya dengan loud speaker sampai terkezut makcik kat sebelah. Terus kita batalkan […]

MINUMAN TERBAIK UNTUK RAMADHAN !!

Assalamualaikum sisturr. cewahh. bulan puasa ni nak panggil sistur je. hihi Cemane puasa dah nak dekat seminggu ni? adakah mommies masih bertenaga gagah perkasa?? Pastikan Ramadhan kali ni niat tu betul, tak menyimpang. Ramadhan ni setahun sekali je tau, rugi kalau dibiarkan berlalu begitu je tanpa ada perubahan. sebelum Ramadhan orang sama selepas ramadhan masih […]

Tips Menu Sahur Supaya Kenyang Lama Ini Memang Ohsem!

Bulan puasa ini mungkin anda mencari-cari tips bagaimana bila sahur kita boleh tidak lapar sehinggalah waktu berbuka puasa. Tentu ramai yang mencari menu sahur yang berkhasiat, ringkas, sihat dan mampu mengeyangkan dalam tempoh yang lama. Betul tak? Mari saya share satu menu yang dikongsikan oleh Puan Zamira Mohamad Ali di grup Masak Apa Hari ini. Katanya […]

Nak Ajar Anak Berpuasa Buat Kali Pertama? Ikuti Tips Mudah Ini !

Excited tak anak mommies nak puasa. Mesti la kannn. Dulu baby je lagi, tina-tiba eh dah besar panjang anak ku ini. Hikhik. Tapi bagaimana nak ajar anak berpuasa buat kali pertama? Nak ajar anak puasa sebenarnya mudah. Bukan tujuannya nak bagi anak puasa sehari tu penuh, TAPI, kita nak ajar anak hikmah berpuasa. Apa yang […]

7 KHASIAT KURMA BAGI WANITA HAMIL DAN MENYUSU

assalamulaikum mommies. Buat ape tuuuu  Terima kasih lerr sudi baca coretan kak. Cewahh. Harini kak nak share tentang kebaikan makan kurma. Semuaa orang tau yang kurma ni berkhasiat. Tapi tak banyak orang tau kurma juga penuh manfaat buat ibu hamil dan wanita menyusu. Nak tahu apa manfaat nya? Jom baca #1. MENCEGAH DARIPADA BERLAKUNYA PENDARAHAN […]

10 TIP PENYUSUAN KETIKA BERPUASA

adakah mommies risau dengan Ramadhan yang bakal tiba ni?  Antara kerisauan nya: Cukup ke bekalan susu untuk anak? Larat kah aku nak mengepam atau menyusu? Adakah kuantiti dan kualiti susu akan menurun? Betul tak mommies? Ke mommies tak risau? Kalau tak risau cer share apa tips korang nak hadapi cabaran berpuasa kat komen bawah.  So, […]