Beri Makanan Pejal Awal Daripada Usia Yang Disarankan. Ini Jawapan Pakar

Bayi seharusnya mula diperkenalkan dengan makanan pejal pada usia mereka enam bulan. Namun ada segelintir ibu-ibu yang risau bila melihat bayinya seperti lapar dan anggap susu yang diberikan tidak cukup. Namun bolehkah jika memberi bayi makanan pejal awal daripada usia yang disarankan? Apakah yang akan berlaku jika memberi bayi makan pada usia lima bulan? Persoalan ini adalah yang sering ditanya.

 

Perkara pertama yang perlu mama tahu ketika ingin memulakan makanan pelengkap kepada bayi ialah adakah bayi anda sudah sedia untuk ke peringkat tersebut? Setiap bayi akan melalui fasa perkembangan motor dari semasa ke semasa. Bayi akan menunjukkan tiga ciri-ciri yang jelas bahawa mereka telah sedia untuk menerima makanan selain susu ibu atau formula. Secara amnya, tiga ciri-ciri utama ini jarang berlaku pada bayi yang berusia di bawah enam bulan. Antara ciri – ciri tersebut:

  1. Bayi anda mampu duduk dan dapat mengawal keseimbangan kepala mereka.
  2. Bayi anda sudah mampu untuk menyelaras pergerakan mata untuk mengenal pasti makanan, tangan untuk menyentuh serta memegang makanan dan memasukkan serta mengunyah makanan sendiri tanpa bantuan.
  3. Bayi telah mampu untuk menelan makanan. Bayi yang masih belum bersedia menerima makanan pelengkap akan menolak kembali makanan menggunakan lidah mereka.

 

Selain itu, anda juga harus tahu terdapat beberapa ciri pada bayi yang boleh menyebabkan anda salah faham bahawa bayi sudah bersedia untuk diberikan makanan pelengkap. Antaranya ialah, bayi selalu memasukkan jari ke dalam mulut, kerap terjaga pada waktu malam dan kerap menyusu. Pakar berpendapat, ini adalah perlakuan normal bagi bayi dan tidak semestinya merupakan ciri-ciri bayi anda perlu diberi makanan pelengkap.

 

Bayi yang mempunyai masalah pertumbuhan atau kekurangan zat besi mungkin akan dinasihatkan untuk memperkenalkan makanan pelengkap lebih awal tetapi ia dilakukan di bawah pengawasan doktor atau pegawai dietetik. Namun, ia tidak sepatutnya dilakukan kurang daripada usia 4 bulan. Ini kerana sistem penghadaman dan perkumuhan secara umumnya akan mula matang untuk proses metabolisma pada usia empat bulan. Akan tetapi, pemberian makanan pelengkap tidak harus dimulakan selepas usia enam bulan kerana akan meningkatkan risiko kanak-kanak sukar makan.

 

Jawapan ini adalah daripada Pegawai Dietetik Nur Hidayanti Asma Alias

Sumber : PaMa

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Tags:
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *