TIPS KEKAL BERTENAGA BAGI IBU MENYUSU SEMASA BERPUASA

Pejam celik pejam celik dah nak masuk Ramadhan. Allahu cepat nyaaa masa berlalu kan. Rasa macam baru jaa raya.  Ni nak masuk ramadhan ni mesti ada ibu-ibu yang dah semakin risau macam mana nak menyusu tapi berpuasa. Yelaa bukan senang tau. Menyusu tu penat diaaaa kalah lari marathon tau. Nampak macam rilek je kan duduk-duduk […]

ANDA MENGALAMI BENGKAK SUSU? KAMI ADA CARA UNTUK ATASINYA

Sape yang pernah kena bengkak susu atau tengah kena sekarang angkat tangan sikitt. bengkak susu ni perkara biasa bagi yang menyusu.  Biasa tu memang la biasa, sakit tau dakk. Huhu Tapi jangan risau, hari ini ibu telah datang ke tempat yang tepat, sebab saya akan cerita secara terperinci mengenai bengkak susu. Lepas baca je InsyaAllah, […]

CARA SENANG HILANGKAN STRETCH MARK SELEPAS BERSALIN

Stretchmark ni bergantung kepada kulit individu, kalau kulit dia cap gajah (saya lawak) mungkin dia takde stretch mark. Tapi kebanyakan perempuan mengandung memang ada stretchmark dan lepas bersalin tak hilang-hilang. #APA YANG MENYEBABKAN STRETCH MARK? Nama sains untuk stretcmark adalah striae. Dan striae ada dua jenis Striae gravidarum (warna purple) Striae albican (warna putih) Kedua […]

Tips kenali taska dan pengasuh yang baik

Lepas habis je berpantang mesti ibu risau sape la nak jaga anak kan?  Sekarang ni banyak kes pengasuh jahat, taska pun sama naik jahat nya. Risau je nak hantar anak. Jadi hari ni, saya nak berkongsi tips nak kenal taska dan pengasuh yang baik dengan harapan dapat membantu ibu, tak banyak sikit pun jadi laaa. […]

Bayi saya asyik menangis

Bayi asyik meragam?   Bagi susu dah, lampin pun dah tukar, anak menangis juga. Alaa macam mana ni. Pening nyaa kepala. Saya faham situasi ni. Takpe takpe, jom kita fikir sama-sama, kenapa baby kita masih meragam even dah takde benda nak diragam kan. Kalau mak-mak kite, bayi menangis ni ada 3 sebab je, LAPAR, PAMPERS […]

TRAVEL DENGAN BAYI KINI JADI MUDAH

Sempena cuti sekolah ni mesti ramai yang tengah merancang nak pergi jalan-jalan kan. Tak kiralah dalam atau luar negara ke mana je mak ayah bawa, anak pasti happy. Tapi ada baby ni?! Cemana??  Alah, small matter tuuu. Tak nyempat eh kome ni, habis pantang terus cabut nak bercuti haha. Jangan risau, akak di sini akan […]

TANDA ISTERI MEROYAN SELEPAS BERSALIN. SUAMI WAJIB AMBIL TAHU!

“Kuala Lumpur: “Ada bayangan yang menyuruh saya ke dapur, ambil gunting dan buat (tikam bayi).” Itu pengalaman postpartum depression atau meroyan, yang pernah dilalui ibu kepada tiga cahaya mata, Zeeda Aziz, 38. “Bayangan itu seolah-olah menunjukkan yang saya pernah lakukan, dan memujuk saya buat perkara yang sama. Bayangan itu bermain dalam fikiran saya berulang kali,” […]

ALAMAK ANAK SAYA KUNING!

Sebaknya hatiii bila kite dah boleh keluar wad tapi anak kena tahan wad sebab kuning. Kannn Yang tak kena tahan wad pun risau jugakkkk, nak kena gi checkup anak pastu dengar anak meraung bila darah kena ambil. Sebak sangat tengok berapa kali anak kena cucuk sebab nak ambil darah. Ibu minta maaf sayang. Sebenarnya kuning […]

JANGAN BUAT KERJA TUHAN

Hari ni Malaysia kecoh dengan kes ibu tertinggal anak dalam kereta. Ramai dok kecam ibu, cuai la, pelupa la.  Cuba kita berhenti dari buka mulut tu tapi melihat dengan mata hati pulak. Kenapa kenapa kenapa? Letakkan diri kita di tempat ibu tu, kenapa dia boleh terlupa? Ibu cakap dia rushing, rushing ke mana? Ke tempat […]

TIPS TAMBAH SUSU BADAN MUDAH DAN SENANG

Risau tak bila lepas bersalin nurse suruh susukan anak pastu susu ciput je keluar. Jangan menangis mak mak. Episod susu ciput ni bukan satu episod je tau. Esoknya bersambung lagi. Dah macam drama tv3 pukul 7. Hari-hari konflik. Sebelum nak suapkan ibu-ibu tips, kena faham dulu konsep ‘supply and demand’. APA TU SUPPLY AND DEMAND? […]

Kenapa luka bersalin/episiotomi lambat sembuh?

KENAPA LUKA BERSALIN atau EPISIOTOMI LAMBAT SEMBUH? Kita orang perempuan je yang faham peritnya bersalin kan. Kalau laki kite cakap dia paham, jeling sikit kat dia. Kikikiki Badan kita dah melakukan satu pengorbanan besar, dari sebesar tiang letrik sampai jadi sebesar yang nak tengok cermin pun takut. Bayangkan betapa hebatnya Allah, dalam badan ada satu […]