Tak Nak Sembelit Ketika Hamil? Bagaimana?

Siapa penah rasa pengalaman sembelit masa pregnant?

Tak suka kan sembelit time tu. Huhu.

Sampai 2 minggu tak buang air besar pun ada.

Bila teran tu rasa macam sekali dengan baby nak terkeluar😅😅

Sembelit masalah paling biasa waktu pregnant, macam-macam jadi dalam badan ni haa. Bertabah la wahai badan ku.

ada ke cara taknak sembelit? Insyallah ada. Jom kita sama-sama baca.

# KENAPA SEMBELIT BIASA BERLAKU KETIKA HAMIL?

Macam yang kita tahu, masa mengandung macam-macam hormon yang meningkat. Ada dua hormon utama masa mengandung iaitu hormon estrogen dan progestron.

Yang buat kita sembelit adalah progestron. Progestron merehatkan otot perut. Banyak rehat kerja pun tak jalan. Makanan yang kita makan dok buat slow motion dalam perut pastu kita dah tambah dah makanan lain. Ish ish. Jadilah sembelitnya.

Sebab yang kedua ialah, bila baby dah besar dalam kandungan, rahim kita yang membesar tu akan menekan usus dan ambil ruang usus nak bekerja. Tempat sempit-sempit ni ingat seronok ke nak bekerja. Maka usus pun bekerja dengan slow juga.

Bertambah lagi masalah sembelit.

# CARA ELAKKAN SEMBELIT

Kita dah tahu perut dengan usus bekerja dengan gigih walaupun dorang tengah slow, jom la kita tolong dorang dengan buat apa yang saya listkan ni:

1) makan makanan berserat tinggi

ibu-ibu jangan degil tau. Taknak sembelit kena juga makan makanan berserat.

Apa contohnya?

– wholegrain cereal atau roti

– brown rice

– sayur hijau tran tang tang

– kacang

– buah segar

3) minum air selalu

Mesti minum sekurangnya 8 gelas sehari. MESTI

kenapa kena minum? Supaya najis jadi lembut.

saya bagi tips macam mana taknak terlupa minum air. Ibu tandakan dekat botol air pukul berapa nak minum atau set alarm. Kring je minum. Mudah kan?

3) bersenam

tahu susah bersenam ni. Jalan-jalan pun takpe. Sambil jalan sambil dapat udara segar.

Kalau nak lagi sihat bole berjoging, berenang, naik basikal takpun buat yoga.

acece macam la akak ni bersenam sangat. Kita jalan jee.

4) jangan tahan kalau nak buang air

tabiat ni sangat tak bagus. Kalau rasa nak buang terus buang, dah la usus tengah slow kita keruhkan lagi keadaan tu kenapa

5) ambil makanan tambahan

kenapa? Rajin ke nak makan serat-serat ni? Brown rice nak makan hari-hari? Habis la duit akuu

# APA VITAMIN DAN MINERAL YANG MEMBANTU MELEGAKAN SEMBELIT??

1) vitamin c : vitamin c mempunyai efek osmosis. Ia akan menarik air dari luar usus dan masuk ke dalam. Maka, makanan yang melalui usus akan lembut dan laju jeeee dia turun.

2) Vitamin B5, B12, B1 : vitamin ini akan merangsang kontraksi otot dalam perut haa barulah laju perut ni bekerja. Laju proses laju jugalah yang nak dibuangnya

3) Asid folik : ia merangsang rembesan asid dalam perut untuk cepatkan lagi proses penghadaman

4) Magnesium : ia mempunyai kesan ‘laxatives’ sama juga macam osmosis tadi, supaya najis jadi lembut

#MAKANAN TAMBAHAN YANG SAYA RECOMMEND

B-Complex

Dalam 1 tablet ni ada 8 jenis vitamin termasuk asid folik. 8 jenis dalam sebiji kecil tu? WOW

Takyah pening nak pikir “eh kena ambil sayur ni sebab ada B1 eh buah ni ada B5 ”

susah kan kalau macam tu.

1 tablet ni korang nganga mulut luas-luas telan dan siap.

Vitamin B adalah vitamin yang larut air, jadi ia takkan berkumpul dalam badan. Sebab tu kita boleh makan vitamin ni hari-hari

Sustained release vita c plus

ni paling best tau. Ia special dari vitamin c lain sebab ia sustained relase. Maksudnya ia dibebaskan secara berperingkat.

1 tablet sama dengan 7 biji oren dan setiap 100mg dibebaskan setiap 1jam. Tak payah makan oren banyak-banyak sehari

oren mahal tau sekarang ni, ingat hari-hari raya cina ke kalau nak oren murah

Dan dan dan vitamin c juga sangat penting juga untuk serapan zat besi. Eh tadi kata untuk sembelit je vitamin C ni?

haa ni la 1 benda banyak kegunaan, baru la berbaloi baloii

osteomatrix

osteomatrix ada mengandungi magnesium.

Magnesium ada laxative effects yang bantu lembutkan struktur najis.

Lagipun osteomatrix ada calcium juga yang penting untuk pembentukan tulang baby dan tulang ibu.

Kan saya dah cakap, 1 tablet macam-macam guna. Bukan setakat anak je tau sihat dengan mak-mak sekali kita kena pastikan sihat gagah perkasa.

 

Ramai yang try consume alhamdulilah tak sembelit masa pregnant

Akak nak tolong jeee hihi

Sesiapa yang berminat atau nak konsultasi nutrisi atau nak tanya apa-apa boleh la hubungi akak di 019-2649362. Jangan segan-segan 🙂

 

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *