Selalu Kejang ketika Hamil? WAJIB BACA POST INI.

Ada yang selalu kejang ke masa hamil? Malam-malam masa tidur pun kejang. Kalau jalan banyak pun asyik kejang.

Padahal masa tak pregnant tak pernah pulak kerap macam ni kejang.

hmm. Kenapa ye kejang ni?

#Kenapa saya kejang sebenarnya?

Sebelum kenapa kejang? Apa kejang tu sebenarnya?

kejang adalah sakit disebabkan kontraksi otot secara tidak sengaja, selalunya terjadi di otot di belakang betis.

 

Kenapa bila mengandung selalu sangat kejang? Kalau nak ikut kajian, sebenarnya tak ada orang lahi jumpa sebab utama ibu selalu kejang masa pregnant.

Banyak betul benda misteri masa mengandung ni haha

Tapi secara teorinya, inilah sebab kenapa ibu mengandung selalu kejang

1) Pertambahan berat badan ketika hamil

Masa mengandung ni macam-macam penyebab berat ada. Baby dah 2-3kilo, air ketuban lagi, berat diri sendiri, payudara yang membesar, makanan dok ngap ngap tadi.

Bila berat bertambah, bertambah la bebanan kaki kita ni menampungnya. Masa tak mengandung kaki ni seronok je dok berjalan, sekali masa mengandung dengan kaki pon terkejut sebab “pasaipa berat sangat nii” haha

2) Bayi yang membesar menekan urat saraf dan saluran darah ke kaki

Bayi kita tak salah yee. Bila tekanan dari bayi yang menekan saluran darah, kurang darah ke otot pada kaki, bila kurang darah, kurang oksigen, kurang la penghantaran tenaga ke otot kaki untuk relax. Nak relax pun kena guna tenaga tau. Jadi bila tak relax, otot akan kerap kontraksi jadilah kejang.

3) Kekurangan kalsium dan magnesium

Kalsium dan magnesium  diperlukan untuk kontraksi dan rehat otot. Bila dua benda ni tak balance dalam badan tak sempurna lah proses otot bekerja.

Lagipun, masa mengandung badan memerlukan lebih banyak kalsium dan magnesium labih dari biasa. Yelah, baby sikit, ibu sikit. Tapi kalau dah tak cukup, ibu dapat sikit maka selalulah jadi kejang tu.

#Nak buat apa kalau kejang?

1. Selalulah bersenam untuk stretch otot kita

2. Angkat kaki ke atas. Bila tidur ke duduk ke, parking la jap kaki atas bantal.

Image result for elevating le on pillow

3. Selalu mengurut betis dan kaki. Suruh suami kat sebelah tolong urut.

4. Rendam kaki dalam air suam. Ish seronok ni.

Image result for soak leg in

5. Jangan duduk atau berdiri terlalu lama

6. Pakai kasut yang selesa

7. Ambil supplemen yang mengandungi kalsium dan magnesium. Tak bagi cramps, baby sihat, ibu sihat. Eh bestnye.

 

Supplemen apa yang sesuai?

OSTEOMATRIX

Perkenalkan osteomatrix.

Image result for ostematrix shaklee

Kenapa saya cadangkan jenama osteomatrix bukan jenama lain?

sebabnya, osteomatrix ni bukan ada kalsium je. Ada vitamin D, Magnesium, phosphorus dan lain-lain.

1 tablet macam-macam kelebihan boleh bagi.

Alaa akak, minum je la susu? Hey hey hey awak tahu tak. Satu gelas susu segar tu baru 300mg kalsium, badan kita perlukan 1000mg setiap hari.

Susu segar tu ye ke segar? Hmm. Mahal pulak. Hmm

Image result for i milk equal to calcium

Dalam osteomatrix ada vitamin D, tanpa vitamin D kalsium tak boleh diserap, minum lah susu banyak mana, takde vitamin D rugi jeee.

Dan dan (excited lahai kite bercerita) osteomatrix juga ada magnesium. Magnesium dan kalsium la orang penting dalam tak bagi kejang ni. Magnesium juga akan pastikan kalsium tak ke tempat lain, ke tisu ke organ lain supaya takde masalah arthritis dan juga batu karang.

Lagipun, kalsium penting untuk tumbesaran tulang dan gigi bayi dalam kandungan dan juga tulang ibu.

 

PERFORMANCE DRINK BY SHAKLEE

Image result for performance shaklee

Dah la kejang, letih pulak. nah saya cadangakn makan performance.

Tahu tak, minuman ni di buat untuk angkasawan sebenarnya, sebab bila kat atas sana, bukan senang nak cari makanan yang sihat dan bagi dorang bertenaga. So tercipta lah performance.

Ia mengandungi potassium, kalsium, sodium, magnesium dan kloride. Banyaknya? Inilah elektrolit yang seimbangkan badan kita. Kalau kurang satu nanti kita jadi cepat lesu dan letih.

Performance pon ada calcium dan magnesium tau. Kejang kaki? Kini tidak lagi.

Macamana performance tolong??

Ia akan memberi tenaga pada otot kita supayaaa, walaupun membawa beban berat kita ni, otot masih boleh bekerja macam biasa malah lebih tangkas dari biasa cewah. Even ada customer cakap yang masa berpuasa bila ambik performance masa sahur alhamdulilah sampai ke petang masih lagi mampu menawan Kinabalu ahaha. Okay over tu. Masih lagi mampu buat kerja rumah walau sehari suntuk di ofis. Haa power takk.

Nak bancuh kat mana-mana pun senang tau.

 

 

Panjang akak share ni. Harap-harap boleh dimanfaatkan oleh korang 🙂

kalau nak order noleh hubungi akak di 019-2649362 (KAK G) kalau nak konsultasi mnegenai nutrisi pun bolehh. Akak sedia menjawab

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares
Previous Post

Tips Mudah Bersalin. Jom baca!

Next Post

Tak Nak Sembelit Ketika Hamil? Bagaimana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *