Tips Mudah Bersalin. Jom baca!

Saya rasa dalam banyak-banyak tips yang saya bagi, mesti tips kali ni paling ibu-ibu nak tahu kannn

Sape laaa yang nak sakit masa beranak kan.

Tapi tips ni takde la tips yang sekali hembus je kau terberanak. Eh takkk. Kalau akak ada tips tu, akak dah femes dah sekarang ni haha

Tips yang akan akak kongsi lebih kepada macamana ibu semua prepare nak ke arah bersalin tu.

Bukannya esok nak due date baru sekarang kau nak tips mudah bersalin ni. Mana nak sempat 😂

Apa maksud mudah tu?

1) Banyak tenaga korang nak pushh

2) elakkan komplikasi seperti tumpah darah, bayi besar atau bayi pramatang

3) Anemia disebabkan kurang Hb

4) Tak ada komplikasi semasa berpantang

5) Anak sihat walafiat comel kebabom

Haa ni la mudah bagi akak. Kalau bab sakit nak meneran tu, ada tips untuk kurangkan sakit tapi nak bagi sakitnye hilang terus, saintis tak jumpa lagi dik huhu.

Image result for labor cartoon funny

#1 KURANGKAN BERAT BADAN YANG BERLEBIHAN

Takdenye trend ‘kalau pregnant memang gemuk’. Tu banyak yang degil makan tak ingat dunia.

Bila misi marah hampa sebab hampa badan naik berkilo-kilo hampa marah misi balik.

Sebenarnya banyak manfaat bila kita jaga berat semasa mengandung. Contohnya, kurangkan risiko kencing manis, baby besar dan lain-lain

Image may contain: text

#2 AMBIL SUPPLEMEN ASID FOLIK

penting penting penting. 3 kali akak ulang, kalau korang tak paham betapa pentingnya asid folik ni, ku tak tahu laaa.

Nak anak sihat, tak ada komplikasi tiub saraf, wajib ambil ni.

#3 PEMAKANAN YANG SIHAT DAN SEIMBANG

Please la ye. Jangan makan ikut hati. Nasi tu biar cinonet je, sayur, buah dan protein kena banyak.

“tak sempat la akak nak makan betul2”

banyak tu haa supplemen yang selamat dan sihat yang dijual. ngap ngap je selesai. Jangan cari alasan ye

Image result for pregnancy meal plan

#4 BERSENAM

senaman paling akak cadangkan ialah senama kegel. Senama ini sangat membantu masa beranak dan selepas beranak.

Kalau senama kegel diamalkan ketika hamil ia boleh elakkan dari masalah asyik kencing (urinay incontinence) atau bila batuk asyik terkencing. Dan juga boleh kurangkan risiko rahim jatuh selepas bersalin.

Image result for kegel exercise

#5 AMBIL SUPPLEMEN ZAT BESI

Kebanyakan wanita memang Hb rendah, jadi bila kita hamil, badan memerlukan lebih Hb dari biasa.

Ibu akan lebih berisiko untuk mendapat anemia ketika hamil.

Anemia juga akan buat ibu selalu letih dan lesu.

Kalau masa pregnant masih nak bertenaga, jangan lupa ambil supplemen mengandungi zat besi tauuu

Image result for pregnancy eat vitamin

#6 URUTAN PERINEUM SETIAP HARI DARI 36MINGGU KE ATAS

Haaa ni doktor yang suggest tau. Urutan perineum boleh melembutkan dan meregangkan kulit supaya boleh mengurangkan koyakan/episiotomi semasa bersalin.

Kendurkan kulit yang tegang di bahagian bawah faraj sapu minyak dan urut-urut.

minyak apa-apa pon takpeeee

ADA BANYAK LA SUPPLEMEN KAT LUAR KAK, YANG MANA SAYA PATUT AMBIL?

1) VITAMIN B COMPLEX WITH FOLID ACID

Image result for b complex shaklee

tak terkata manfaat satu tablet ni.

Ada 8 jenis vitamin B ditambah dengan folik asid pula.

Tapi yang akak nak highlightkan asid folik tu. Kita tak suruh awak ambil asid folik je, alang-alang nak sihat, kita bagi sihat betul-betul.

ye ke tak?

nah akak hadiah satu video untuk ibu-ibu

 

2) VITA LEA

Image result for vita lea

Vita lea ni paling best. Multivitamin termasuk zat besi.

Ada pelbagai jenis vitamin yang memang khas nak bagi ibu sihat luar dan dalam. Dan vita lea telah dipilih sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN pada tahun 2000

Pastu kita tambah zat besi supaya ia memang sesuai untuk orang yang berisiko mendapat anemia (Hb rendah). Terutama sekali ibu hamil. Jadi kenapa ibu masih ada alasan Hb rendah dengan cakap saya tak sempat makan, kalau ibu ambil vita lea, 5 saat dah siap makan dan telan DAN dapat semua nutrisi yang diperlukan.

Mudah tak??

3) ESP (ENERGIZING SOY PROTEIN)

No automatic alt text available.

ni memang paling power tau. Even tak lalu makan boleh minum je, baru la ada tenaga nak push masa nak bersalin tu.

Ibu jangan risau kalau makan ni dapat kencing manis ke atau memang ibu memang dah ada kencing manis, sebab indeks glisemik (IG) untuk ESP sangat rendah.

Lepas minum ni, nurse akan tercengang ibu masih bertenaga. Wuu.

p/s : sesiapa yang nak order SET HAMIL SHAKLEE boleh hubungi akak di 019-2649362 atau nak sembang-sembang pon bolehhh nak konsultasi nutrisi akak sedia membantu. Jangan segan-segan 🙂

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *