TIPS TAMBAH SUSU BADAN MUDAH DAN SENANG

Risau tak bila lepas bersalin nurse suruh susukan anak pastu susu ciput je keluar. Jangan menangis mak mak.

Image result for crying gif

Episod susu ciput ni bukan satu episod je tau. Esoknya bersambung lagi. Dah macam drama tv3 pukul 7. Hari-hari konflik.

Sebelum nak suapkan ibu-ibu tips, kena faham dulu konsep ‘supply and demand’.

APA TU SUPPLY AND DEMAND?

Susu hanya akan banyak kalau demand nya tinggi. Contoh mudah, kalau kat kedai, barang yang orang tak beli sangat, pekedai takkan ambil dari pemborong dengan kuantiti banyak.

Macam lagi sulit contoh ni. Hmmm.

Contoh yang lagi senang, bila perut kosong, perut bunyi, signal di hantar ke otak, otak akan bagitahu kita tengah lapar dan kita akan isi perut.

Begitu jugalah dengan susu. Kalau dah habis baru badan akan topup susu.

Image result for milk supply and demand

#TIPS 1 RELAKS DAN BERFIKIRAN POSITIF

Aik kak, ni je tips nya. Tips ni power tau. Mindset tu adalah penting. Jangan dengar bila orang cakap

“Kau kurus tu susu sikit”
“kesian anak kau mak bagi susu sikit”

Haip. Jangan dengar. Bila kita set mindset kita, bertenang InsyaAllah otak akan menghantar isyarat pada kalenjar untuk hasilkan susu.

Image result for relax gif

#TIPS 2 POWER PUMPING

Dah macam bunyi pam air dah. Haa jangan pump je, kena tahu teknik betul dan yang power semestinya.

Untuk ibu yang guna single pump:
1. Pam 10 minit kanan, pam 10 minit kiri
2. Rehat 5 minit
3. Ulang no 1
4. Rehat 5 minit
5. Ulang no 1

Untuk ibu yang guna double pump :
1. Pam 20 minit
2. Rehat 10 minit
3. Pam 10 minit
4. Rehat 10 minit
5. Pam 10 minit

Satu sesi pumping boleh ambil masa dalam satu jam, dan buat power pumping minimum sekali sehari secara konsisten.

Kesan nya, tunggu lepas ~2 minggu. Lepastu susu akan membuak-buak ūüėā

Sains disebalik power pumping adalah dengan buat otak konfius bahawa yang tengah hisap susu adalah bayi bukan nya breast pump.

Bayi menghisap menggunakan ‘cluster feeding’ (secara on dan off). Sebab tu bila baby hisap susu, susu akan mengalir non stop.

Image result for power pumping milk

 

#TIPS 3 MINUM BANYAK AIR

Image result for mother drink water

 

Air sangat penting bila ibu menyusu.
Penting supaya ibu sentiasa hidrasi, dan air adalah komponen penting dalam susu.
Dah takde air cemana nak buat susu.

Minumlah sekurangnya 8-10 gelas sehari. Kalau selalu lupa nak minum, set alarm di phone supaya kita alert waktu minum air.

Easy peasy ūüėČ

#TIPS 4 MAKANAN MILKBOOSTER

Kalau zaman mak-mak kita boleh la nak gi cari akar kayu ke, herba kedai cina. Tapi zaman moden ni mana sempat, lagipun semua ibu bekerja. Sapa yang nak tolong rebuskan segala jenis ramuan.

Tu saya belum sentuh part nak menelan lagi.

Saya nak kenalkan SET TAMBAH SUSU SHAKLEE:

1. ESP ENERGIZING SOY PROTEIN

Tahu tak, ibu yang menyusu perlukan 2 kali ganda lebih banyak dari orang biasa, sebabnya protein adalah komponen utama dalam susu ibu.

Kalau protein tak cukup dalam badan, apa jenis power superpower pumping pun takkan berkesan sebab dah takde main supplier susu tu.

Kadang-kadang mana sempat nak ambil kadar protein yang cukup setiap hari.
TAPI, dengan ESP, 3 sudu je dah boleh cover protein yang ibu perlukan.

3 sudu jeeee.

Image result for omg gif

ESP sangat sangat mudah nak disediakan. Nak bancuh ni takyah usung gula ke milo ke. Usung ESP ni je.

Kalau pagi pagi nak bancuh ESP dengan fresh milk ke perasa stroberi pun boleh ajeeee.

Related image

CARA-CARA BANCUH ESP:

1)  1 sudu bancuhan ESP + Air Suam

2) 1 sudu bancuhan ESP + Fresh Milk 

3) 1 sudu bancuhan ESP + Milo

4) 1 sudu bancuhan ESP + Twister Oren

5) 1 sudu bancuhan ESP + Fresh Milk + kurma 

6) 1 sudu bancuhan ESP + Ribena  

7) 1 sudu bancuhan ESP + Nesvita 3 in 1 

8) 1 sudu bancuhan ESP + Susu Anmum 

9) 1 sudu bancuhan ESP + campuran buah-buahan dan blend 

10) 1 sudu bancuhan ESP + Horlicks 

11) 1 sudu bancuhan ESP + Nestle Bliss

12) 1 sudu bancuhan ESP + Meashake/Performance Drink/Cinch Shake

 

Dan yang PALING BEST

Bukan je susu yang bertambah,

– kulit muka jadi lebih cantik, halus, gebu, berseri
– Menganjalkan semula payudara yang kendur
– Hasilkan susu yang pekat
– Boleh kuruskan badan sebab minum esp cepat kenyang
– Lebih bertenaga.

Image result for running gif

 

Hebat ESP ni, bukan semata untuk susu je. Apa yang ibu bersalin stress tu semua ESP akan selesaikan.

Susu banyak, pekat, berlemak, badan kurus muka berseri, anak sihat.
Apa lagi yang ibu dok tunggu ni.

Rugi rugi siapa yang tak try ESP.

2. ALFALFA COMPLEX

Image result for alfalfa complex shaklee susu

Ni lah RAJA SEGALA TUMBUHAN, raja tau. Shaklee bagi yang raja je untuk korang. Hihi
Kenapa raja? Sebab alfalfa ada kandungan zat yang lengkap.

Yang paling penting ia mengandungi zat fitoestrogen di mana ia akan seimbangkan hormon estrogen, oksitosin dan prolaktin.
Hormon prolaktin inilah yang akan merangsang penghasilan susu ibu supaya lebih banyak.

Manakala hormon oksitosin merangsang sel otot payudara untuk merangsang lebih banyak susu. Bukan tu je, oksitosisn akan bantu kecutkan rahim ibu dengan lebih cepat.

Sebab tu bila lepas bersalin, kalau boleh menyusu selalu. Sebabnya menyusu boleh keluarkan hormon oksitosin ni. Bila rahim kuat, takde masalah rahim jatuh masa tua nanti.

Dan tak lupa juga alfalfa complex ada kandungan protein yang tinggi. Haa double lagi protein dengan ESP.

Alfalfa sebenarnya ada banyak lagi vitamin dan mineral. Bonus untuk ibu, bila makan alfalfa ibu sihat, anak dapat banyak susu.

Image result for healthy gif

Mudah tak tips kat atas, 4 jeee. InsyaAllah kalau ibu buat confirm susu akan banyak.

Untuk order set tambah susu atau set berpantang, bole hubungi akak di 019-2649362. Untuk konsultasi nutrisi pun bolehhh. Jangan segan-segan nak pm.ūü§ó

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares
Previous Post

JANGAN BUAT KERJA TUHAN

Next Post

Kenapa luka bersalin/episiotomi lambat sembuh?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *