TANDA ISTERI MEROYAN SELEPAS BERSALIN. SUAMI WAJIB AMBIL TAHU!

“Kuala Lumpur: “Ada bayangan yang menyuruh saya ke dapur, ambil gunting dan buat (tikam bayi).”

Itu pengalaman postpartum depression atau meroyan, yang pernah dilalui ibu kepada tiga cahaya mata, Zeeda Aziz, 38.

“Bayangan itu seolah-olah menunjukkan yang saya pernah lakukan, dan memujuk saya buat perkara yang sama. Bayangan itu bermain dalam fikiran saya berulang kali,” tambahnya lagi.

Kejadian itu katanya berlaku dalam tempoh sebulan ketika melahirkan anak pertama pada 2005 tetapi dia tidak menyedari bahawa itu adalah postpartum depression.”

Image result for postpartum blues

Assalamualaikum semua. Haa takut tak cerita kat atas? Tu akak ambil dari harian metro tau. Bukan cerita rekaan. Mungkin ada yang cakap, tak mungkin la saya rasa nak bunuh anak sendiri, saya sayang betul dengan anak saya.

Akak sendiri pun tak percaya, kita tak mengalami, so kita tak tahu. Tapi bila banyak dah berlaku, memang meroyan ni kes benar-benar terjadi.

Ada banyak lagi sebenarnya cerita pasal meroyan, korang google lah cerita tu sendiri. Dulu mungkinlah kes meroyan ni kurang-kurang dengar, tapi dengan ekonomi macam ni, ibu sekarang mana ada jadi suri rumah, semua terpaksa turun padang kerah keringat. Mana nak uruskan rumah, anak baru lahir dan kerja bertimbun di ofis, masakan la ibu tak meroyan.

3 JENIS MEROYAN YANG PATUT TAHU!

  1. BABY BLUES

Image result for postpartum blues

Baby blues ini kiranya level meroyan paling rendah. Biasanya berlaku dua tiga hari selepas bersalin dan boleh berlanjutan sampai dua minggu lamanya.

Benda ini agak biasa untuk ibu yang baru beranak pertama kali. Yalah, malam yang dulunya sunyi sekarang dihiasi tangisan bayi kecil yang nyaring dan kuat tu sampai ke pagi.

Dengan jadual waktu tidur si ibu yang entah ke mana dan ditambah lagi dengan suami yang tak reti nak membantu memanglah si ibu jadi mudah stress. Suami yang nampak tahi hijau baby pun dah muntah hijau memang membuat si ibu bertambah stress.

Tanda-tanda si ibu dah kena baby blues ini ialah:
i. mood swing
ii. mudah cemas
iii. selalu menangis
iv. kurang selera makan
v. susah tidur

2. Postpartum Depression

Related image

 

Ini level Meroyan yang pertengahan. Penyakit ini macam Baby Blues juga tapi simptomnya lebih teruk dan lebih lama.

Biasanya boleh sampai 6 bulan lepas bersalin.

Ibu yang kena Pospartum Depression ini biasanya nak jaga baby dia sendiri pun dah tak berapa nak mampu.

Antara tanda-tanda dah kena penyakit ini ialah:
i. mood swing yang teruk
ii. menangis yang melampau lampau
iii. susah nak bonding dengan baby. Kadang ada rasa benci pada baby sendiri.
iv. rasa tak ada tenaga dan tak boleh tidur
v. rasa nak hempas baby ataupun cederakan baby
vi. rasa diri tak berguna

3. Postpartum Psychosis

Related image

Ini level Meroyan yang paling dahsyat. Biasanya yang kena penyakit ini akan berhalusinasi.

Kalau si isteri yang dalam pantang dah mula merepek cakap yang bukan-bukan atau dia cakap nampak benda yang bukan-bukan, sila berhati-hati.

Macam kes Pretty yang sanggup bunuh anaknya sendiri. Apabila disoal siasat dia boleh pula cakap dia cuma bunuh perompak sahaja.

Memang ibu yang kena Pospartum Psychosis ini tak boleh jaga anak sendiri sebab masa itu fikiran dia dah tak rasional dah

Image result for feeling scared gif

kecut perut akak dengar. Sebab benda mental ni bukannya ubat tu kita nampak, mental ni kena banyak bermain dengan emosi dan psikologi

Sebab itu suami yang ada isteri baru lepas bersalin sila jaga fizikal dan mental isteri baik-baik. Jangan bagi isteri stress walaupun sedikit.

Jangan bagi isteri fikir kain di jemuran dah angkat ke belum. Jangan bagi isteri fikir pinggan di dapur dah cuci ke belum. Biarlah isteri kita cuma fokus pada baby yang baru lahir saja. Biarlah dia menyusu dengan penuh tenang dan tenteram.

Image result for mother multitasking gif

Isteri kita baru sahaja mengalami kesakitan fizikal yang sangat dasyat semasa melahirkan zuriat kita, janganlah kita tambah kesakitan pada jiwanya pula ya. Lebih-lebih lagi dalam tempoh berpantang.

Image result for pregnancy gif

#APA PUNCA MEROYAN?

Saintis pun tak tahu. Garu kepala semua orang.

tapi saintis dah jumpa siapakah yang berisiko mendapat meroyan

  • sebelum mengandung wanita mengalami masalah murung dan cemas
  • wanita yang mengalami masalah murung sebelum datang haid
  • psikologikal trauma disebabkan bersalin
  • fizikal trauma disebabkan bersalin
  • pernah ada sejarah keguguran atau bayi mati dalam kandungan
  • bayi yang disusukan dengan susu formula
  • merokok
  • wanita kurang keyakinan diri
  • tekanan kerja
  • tiada bantuan sosial
  • mengalami masalah rumah tangga
  • status ekonomi yang rendah
  • bayi mengalami masalah kesihatan
  • kandungan yang tidak dirancang
  • hormon prolaktin meningkat
  • kekurang hormon oksitosin

#TIPS ELAKKAN MEROYAN

  • Selalu berinteraksi dengan ahli keluarga

kalau suka bercakap, bercakap lah. Jangan la diam seribu bahasa. Kalau kawan-kawan jauh, call je dorang. Jangan pendam kalau rasa stress atau tak puas hati. suarakan supaya semua orang boleh bantu

Image result for postpartum blues

  • lengkapkan persediaan sebagai seorang ibu semasa mengandung samada fizikal atau mental

banyakkan membaca semasa mengandung. Lengkapkan diri dengan ilmu tentang seorang ibu, apa yang nak di expect masa ada bayi. kalau tak sempat baca suruh la mak atau kawan-kawan yang dah berumah tangga cerita pengalaman dorang. Supaya masa ada baby takdelah terkejut otak kita ni nak menghadap baby nangis 24 jam

Image result for reading gif

  • dekatkan diri dengan Tuhan

ni paling penting. Nak minta kekuatan semuanya dari Tuhan, doa sungguh-sungguh supaya Allah bantu sepanjang mengandung dan sepanjang anak membesar.

Image result for muslim prayer

  • berfikiran positif dan lakukan aktiviti yang menggembirakan

sentiasa pandang jauh dan berfikiran positif. kalau ada orang dok cerita benda-benda negatif, jauhkanlah diri korang dari orang-orang macam ni kejap. Kalau kita suka membaca time berpantang, baca lah. Cuma jangan lupa anak nangis kat sebelah je.

  • berpantang dengan sempurna

walaupun tak ada dalam kajian yang berpantang boleh kurangkan risiko meroyan tetapi kadar meroyan dahulu berbanding sekarang jauh beza sebabnya mak-mak kita masa bertungku berurut tu dorang akan bercerita sekali. Waktu berpantang ni la nak manjakan diri. Semua orang siapkan. Haa bukan ke seronok.

Image result for berpantang

  • makan supplemen kesihatan untuk mengelakkan tahap kesihatan di tahap rendah dan menstabilkan hormon

pemakanan juga mesti jaga. Ada banyak makanan yang tak patut ibu lepas bersalin makan. Supplemen tambahan wajib ambil sebab ibu tak sempat nak tengok nutrisi apa yang dia makan hari-hari. Jenuh mengira zat dan vitamin. Tapi kalau ibu tak ambil, tahap kesihatan di tahap rendah. mana nak jaga anak lagi, jaga diri sendiri lagi. kalau yang czer, kena jaga luka pulak.

Bukankah semua ini memerlukan tenaga. Kalau tak sihat? mana nak bertenaga. tambah stress lagi.

dan ada kajian menunjukkan wanita yang kekurangan vitamin B senang mendapat masalah meroyan. gulp. takutnyaaa

Image result for supplement

#SUPPLEMEN ORANG BERPANTANG PALING OSEM

Image result for SET BERPANTANG SHAKLEE

 

Haa inilah dia set berpantang lengkap untuk luar dan dalam ibu berpantang. Memang dalam set ini ia saling melengkapi.

  • ESP

ESP ni sangat best bagi saya. sebabnya dalam esp ada macam-macam yang ibu menyusu perlukan. ESP ada zat besi ada vitamin B, ada kalsium, dan yang paling penting protein.

Kenapa saya cakap esp best? ESP bagi tenaga dekat ibu. Dah ramai orang minum ESP, sampai ke petang masih lagi gagah perkasa. Lagipun bila menyusu, ibu sangat perlukan protein yang banyak sebab susu sendiri dari protein, kalau semua anak ambil, habis yang tinggal dekat ibu apa je kan. sebab tu la ESP ni bagi energy.

Lagipun bonusnya, ibu boleh KURUSSSS. Bila minum ESP rasa kenyang. Kana kalau meyusu kita asyik lapar je, tu yang berat tak turun-turun even lepas bersalin. Tapi dengan ESP, confirm kurus lah!

Related image

  • B COMPLEX

Inilah vitamin yang saya cakap boleh mengurangkan risiko meroyan sebab, vitamin B akan menstabilkan hormon di dalam badan. Baik kita berjaga-jaga dengan ambil B complex kan.

Bukan untuk meroyan je, B complex sendiri vitamin penting untuk ibu sebabnya manusia tak buat vitamin B, ia hanya dari supplemen atau pemakan, satu jenis lauk bukan ada smeua 8 jenis vitamin B tau.

Ni satu tablet je ada semua 8 jenis.Mana nak cari benda best macam nikann

  • ALFALFA COMPLEX

Alfalfa adalah RAJA SEGALA TUMBUHAN. Kenapa saya cakap raja? sebab ia mengandungi pelbagai zat, vitamin dan mineral. Tapi yang paling penting alfalfa ada zt fitoestrogen, zat ini penting untuk hormon prolaktin dan oksitosi dalam penyusuan. Kalau susu takde pun masalah yang boleh menstresskan

  • OSTEOMATRIX

tau tak, ibu menyusu perlukan 1000mg setiap hari kalsium. banyak tu.

susu segar segelas baru 300mg. takkan nak minum susu bercawan hari-hari. Kos mahal sekarang. lagipun ada ibu yang tak suka minum susu.

Ibu menyusu lagi perlukan kalsium sebab nak bagi pada anak sikit. kalau nak ambil semua kalsium, yang tinggal kat ibu ciput je kalsium, lagi la senang terdedah kepada osteoporosis.

Kalau kalsium kurang pun bole buat sembelit tau. Haa sembelit pulakk, nambah stress nyerr.

Osteomatrix bukan je ada kalsium tapi ada magnesium dan vitamin D.

kalsium dalam osteomatrix ada 1000mg tau! vitamin d ada sebab nak pastikan yang kalsium betul-betul diserap. Magnesium pula halang kalsium pergi ke tisu dan organ lain yang boleh sebab kan arthritis dan batu karang.

fuhhh hebat betul osteomatrix ni. kat kedai, ni lah yang paling laku.

Image result for milk gif

  • VITA C PLUS

Ini pun penting sebab masa berpantang, badan kita tengah membaikpulih terutama sekali rahim kita. Jadi vitamin c sangat diperlukan untuk penghasilan collagen. Nak baik pulih sel pun perlukan vitamin C. nak tingkatkan imunisasi pun kena ambil vitamin C.

barulah masa berpantang tak demam atau sakit dan jadi lebih berseri-seri. sape yang taknakkk jadi berserri niii

Image result for orange gif

  • OMEGA GUARD

dalam omega guard ada omega 3. Omega 3  ada DHA, ni lah saintis selalu marah kat ibu-ibu sebab DHA dalam susu selalu kurang, padahal DHA ni sangat penting untuk otak dan mata bayi.

Ni anak baru darjah 1 dah rabun. DHA ni akan bantu perkembangan otak bayi, umur sebulan dah boleh cakap. haha tak de lahh gitu. insyaAllah anak jadi lebih bijak di masa hadapan.

memang ada banyak omega 3 di pasaran, tapi sahklee bagi yang terbaik sebab omega guard 7 kali ganda lebih tumpat berbanding fish oil jenama biasa

Image result for fish gif

 

p/s ; kalau yang nak order set berpantang shaklee boleh hubungi akak di 019-2649362 atau nak konsultasi nutriri pun boleeee. marilah call akak :))

 

0 shares
Previous Post

TRAVEL DENGAN BAYI KINI JADI MUDAH

Next Post

ALAMAK ANAK SAYA KUNING!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *