TRAVEL DENGAN BAYI KINI JADI MUDAH

Sempena cuti sekolah ni mesti ramai yang tengah merancang nak pergi jalan-jalan kan.

Image result for HOLIDAY gif

Tak kiralah dalam atau luar negara ke mana je mak ayah bawa, anak pasti happy.

Tapi ada baby ni?! Cemana?? 

Image result for baby shock gif

Alah, small matter tuuu. Tak nyempat eh kome ni, habis pantang terus cabut nak bercuti haha.

Jangan risau, akak di sini akan bantu korang untuk tips macamana nak travel dengan baby.

#PERSEDIAAN DIRI SENDIRI DAN ANAK

Sebelum nak travel jauh jauh, bila ada anak kecil ni lain sikit. Baby senang demam, even kalau dia rasa tempat tu tak kena dengan dia, siap lah untuk mendegar tangisan tanpa henti. Bukan ke dah tak best kalau macam ni.

Jadi sebelum travel siapkan segalan jenis makanan yang boleh kuatkan imun badan anak. 

Ada seorang ibu share yang dia akan masak frozen bone broth. Campak-campak dan steam, bekukan. Senang.

Mak pun mesti bertenaga, tambah-tambah yang menyusu. Nak kena pam masa travel juga. Bila stress memikir travel ni susu pun tak keluar nanti.

So ibu, relaks, makan elok-elok.

Kalau saya, saya cadangkan, angkut je ESP ni, menyusu kan lapar. Asal lapar je bancuh ESP, kenyang terus. Kalau nak sedap bancuh dengan susu strawberi ke.. Nyum nyum

Image result for eating gif

Lagipun ESP boleh bagi tenaga, dan pastikan susu badan takde masalah. Senang la ibu nak bercuti. Fokus bercuti je bila badan bertenagan. Kann

# AMBIL FLIGHT YANG SESUAI

Image result for flight gif

Flight malam lebih baik sebab time ni, anak kita tengah waktu kroih kroih. Jadi bila bawak anak dalam flight takdelah dorang nak meragam. Ibu pun boleh berehat atas flight nanti. Bijak tak bijakk

#MENYUSU UNTUK ELAKKAN TEKANAN

Image result for baby drinking gif

Kita yang tua ni bila telinga ada tekanan masa flight tengah naik pun tak selesa, apatah lagi baby kecik tu. So, bila kapal terbang nak gerak, terus susukan. Kalau dia tengah tidur pun susukan juga.

Lepas ‘seatbelt sign’ dah hilang baru lah bole lepas.

#KEPERLUAN UNTUK MENYUSU BADAN

Penting tau ni. Yang mengepam jangan lupa bawa

  1. Estension, international adaptor
  2. Bottel warmer
  3. Coolbag, warm bag, ice pack
  4. Breastpump, bottle, plastic bag, USB adapter dan powerbanm
  5. Milkbooster semestinya ESP dan alfalfa complex 
  6. Nursing cover

Susu EBM boleh hand carry tapi 10 paket jelah boleh bawa.

Dan pastikan hotel yang dah book tu ada fridge, kang tak tahu nak taruk mana susu tu.

Image result for breast milk frozen

#MINTA BASSINET

Image result for bassinet airasia

Bassinet ni kena request awal untuk penerbangan melebihi 3 jam.Kalau ada flight gegar-gegar kena angkat baby.Saya rasa berguna bassinet ni membantu, takdelah kena pangku anak 24 jam

 

#TIDURKAN BAYI SECUKUPNYA

Image result for baby sleeping gif

ni penting supaya baby tak cranky bila tak cukup tidur

#FIRST AID KIT

Image result for first aid kit baby

Bawalah ubat penting. Contoh:

  1. Ubat gatal (calamine + zinc oxide lotion atau cream)
  2. Paracetamol syrup
  3. Thermometer 
  4. Insurans travel

#JANGAN PANIK

Image result for dont panic gif

kalau lepas buat semua benda kat atas, anak masih menangis, err, all the best lah haha.Tak lah. Jangan panik atau stress, anggap lah ni pengalaman baru. Bawa anak anda tawaf satu flight, pilot tak marah pun

#SUPPLEMEN WAJIB BAWA TIME TRAVEL

  1. ESP

Related image

Ni sangat best. Bila travel kan asyik fikir anak kadang terlupa nak makan elok-elok. Kalau tak makan nanti susu pulak tak keluar. Kalau dengan esp ni senang, Sebelum nak keluar dari hotel, bancuh dan minum, atau bancuh siap-siap buat bekalKalau lapar je terus minum. Dan bestnya esp bagi kenyang, takdelah nak berenti makan je.nak travel ke nak makan ni haha.

Even kalau nak jalan jauh-jauh, memang larat sangat dengan esp. Ada sorang customer ambil esp time pregnant, kebukit mana tah di panjatnya. Bertenaga sungguh.

Lagipun ESP ada protein, kalsium, zat besi, vitamin B dan elektrolit isotonik.Walaupun travel kita masih boleh bagi yang terbaik pada bayi dan ESP milkbooster paling best dan berkesan

  1. ALFALFA COMPLEX

Image result for alfalfa shaklee travel

Alfalfa juga milkbooster. Senang untuk pastikan susu sentiasa cukup pada bayi anda. Bila travel jauh-jauh dengan baby mesti la kadang-kadang stress juga kan.Masa muda lain la, fikir diri sendiri je, demam pun tak.

Ni baby kecik ni senang sangat nak demam, stress la jadi nya kita pun. Tapi takpe, alfalfa dan ESP akan pastikan susu badan sentiasa cukup.Alfalfa juga kaya dengan zat, vitamin dan mineral.

Botol kecik cinonet tu senang nak masukkan dalam luggage. Yang cinonet tu jugaklah akan jaga imun badan kita supaya bila travel takdelah sakit. 

Nak travel kena la bijak merancang kan.Selamat bercuti sekolah.

 

Pssst…nak order ESP dan alfalfa complex atau set berpantang boleh contact akak di 019-2649362 (KAK G)

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *