Bayi saya asyik menangis

Bayi asyik meragam?

Image result for cranky baby gif

 

Bagi susu dah, lampin pun dah tukar, anak menangis juga. Alaa macam mana ni.
Pening nyaa kepala.

Saya faham situasi ni.

Takpe takpe, jom kita fikir sama-sama, kenapa baby kita masih meragam even dah takde benda nak diragam kan.

Kalau mak-mak kite, bayi menangis ni ada 3 sebab je, LAPAR, PAMPERS PENUH, KEMBUNG

Ibu rasa anak yang mana satu?

Secara detail nya ada 6 sebab kenapa bayi menangis

#perut kembung atau masuk angin

Perut kembung atau kita boleh juga panggil sebagai colic. Ia adalah tempoh bila baby menangis tak henti-henti selama 3 jam atau lebih.

Wuish. 3 jam.

Image result for colic baby gif

Selalunya kolik terjadi pada bayi berusia di antara 3 minggu hingga 4 bulan
Sebenarnya kolik adalah normal, tapi kalau dah meraung 3 jam sampai takde suara, risau la jugak kan.

Apa simptom bayi yang ada kolik

  1. bila menangis sangat susah nak tenangkan
  2. Menangis yang berlebihan
  3. Menangis dengan suara kuat dan nyaring
  4. Dahi berkerut
  5. Genggan tangan
  6. Lutut di bawa ke dada
  7. Perut kembung

Sebenarnya lagi kesian pada baby tu, sakit tapi tak berdaya nak buat apa-apa, so boleh menangis je.

Tips yang saya boleh bagi nak hadapi bayi kolik ialah :

  1. Ibu yang tengah menyusu, diharapnya jangan la makan benda berangin seperti kopi, susu, bawang, kacang, telur dan lain-lain
  2. Susukan bayi setiap 2-3 jam sekali
  3. Jauhi asap rokok please
  4. Urut bayi
  5. Burp kan bayi selepas menyusu
  6. Bedung bayi supaya rasa selesa
  7. Bawa bayi keluar bersiar-siar
  8. Ambil makanan probiotik untuk penghadaman yang sihat seperti minuman berkultur, barli, madu
  9. Sapukan krim herba pada bayi untuk kurangkan ketidak selesaan
  10. Ibu boleh cuba makan peppermint ginger plus shaklee
  11. Saling menyokong antara suami isteri
  12. Banyakkan bersabar dan berdoa

#bayi nak renat atau nak tidur

Mungkin bayi anda penat. Ada ramai sedara mara datang rumah ke tadi? Atau ibu bawa baby jalan jauh?

Image result for tired baby gif

Cuba ibu bawak ke bilik yang kurang orang dan buka ayat quran atau ibu dodoi sikit. Mana tahu anak tertidur.

#laparrrr

Image result for hungry baby gif

Biasalah untuk bayi lapar selalu. Perut bayi ni cinonet je, kapasiti untuk simpan susu mesti la sikit juga.

Lagipun baby ni kecil, surface area besar, lagi la senang lapar.

Image result for perut bayi saiz

Ibu kena kerap menyusu. Kalau lambat menyusu nanti masuk angin menangis lagi teruk.

Ataupun ibu salah teknik dalam menyusu? Bila salah teknik anak akan sentiasa lapar dan cranky.

Apa teknik menyusu yang betul?

Image result for teknik menyusu betul

#tak selesa

Bayi ni tak reti nak cakap dia tak selesa, bila rumah ramai orang, atau bayi rimas dia akan menangis.

Image result for pampers wet baby

Pampers basah pun boleh buat bayi tak selesa, sebab bayi punya perut kecik jadi kerap juga lah dia membuang, ibu kena selalu check pampers tau.

#bayi sejuk atau panas

Bayi baru lahir bila kita tak bedung elok-elok, nanti bayi sejuk, pastu menangis lah. Cuba ibu tengok cara membedung yang betul. Suruh orang yang berpengalaman tolong ajarkan.

Image result for bedung bayi

Kalau anak 2-3 bulan ke atas, takyah pakai mittens/sarung tangan pon takpe. Lagipun sekarang kan musim panas. Mittens tu nak bagi baby tak cakar muka je.

Kalau musim panas jangan la dipakai kan baju tebal-tebal. Marah anak tu haha

Image result for colic baby

Ikut petua, nak tahu baby panas ke tak, sentuh perut bayi atau belakang leher. Nak senang guna thermometer jee.

#bayi nak ibu

Image result for hug baby gif

Ibuuu oo ibuuu, udah le kemas rumah. Meh la peluk kite pulakkk.
Ada bayi yang memang dia nak ibu dia, sebab ibu ada satu bau yang anak dia je kenal, bau ni buat dia rasa selamat.

Sebab baby tahu, kalau bau ni ada, lampin kena tukar, wangi, kenyang. Selalunya ni waktu baru lahir je, bila dah kenal ibu, dia cam suara dan nampak ibu pun dah rasa selamat.

Jadi jangan la dikate “taknaklah bagi manja”. Ni semua hanya sementara.

 

IBU KENA AMBIL SUPPLEMEN

Bagi saya kalau ibu menyusu, tambah-tambah yang memang dah ada anak 2 3, berpantang sambil jaga anak kecil dan besar ia bukan benda mudah.

Ibu kena sentiasa ada tenaga, sentiasa alert, kena sentiasa pantas. Tapi kalau ibu asyik lesu, macamana nak uruskan semua benda kan.

Saya sangat cadangkan ibu ambil set berpantang shaklee, sebab set ni memang khas untuk bagi yang terbaik samada kesihatan luar dan dalam

ESP

Related image

Saya paling suka yang ni. Ramaiii sangat orang bila start makan esp pasti dah tak nak stop.
Esp adalah natural milkbooster. Takpayah jaga makan ke apa, bila minum esp confirm insyaAllah susu sangat banyak. Bukan setakat banyak, pekat dan penuh nutrisi untuk anak. Susu boleh simpan berstok stok.

Esp juga bagi tenaga, nak lari ke sana sini dah takde hal kalau ambil esp, berpantang pun enjoy.

Image result for weight loss gif

Esp boleh bagi kurus dan kulit cantik. Bayangkan lepas je bersalin, kulit ni punya la kusam, dengan berat berkilo-kilo naik. Nak turun berat bukan senang, masa menyusu selalu sangat lapar. Time ni la ibu akan rasa betapa membantunya esp ni.

Bila minum esp, ibu akan rasa kenyang. Tapi susu masih banyak walaupun hanya minum esp. Minum je tau. Lagi satu esp kaya dengan protein yang boleh bantu sel kulit untuk regenerasi.

Bila dah tua, kapasiti badan kita untuk bina sel baru sangat susah, dengan gaya hidup tak sihat, pemakanan tak seimbang, jadi dengan ESP ia akan sumber nutrisi terbaik untuk kulit kekal awet muda gituuu

Esp juga ada calcium yang penting untuk susu ibu dan tulang ibu sendiri. Dan ia rendah indeks glisemin, rendah kolestrol. Woowwww

Alfalfa complex

Image result for alfalfa shaklee

Alfalfa juga salah satu natural milkbooster, kenapa saya suruh ambil alfalfa juga, sebab kalau esp tak bole tolong banyakkan susu, takpe, alfalfa akan tolong.

Alfalfa ni digelar sebagai RAJA segala tumbuhan sebab ia kaya dengan pelbagai vitamin, dan minerals. Ia juga bole pecahkan lemak, lagi la senang ibu nk turun berat.

VITA LEA

Image result for vita lea shaklee

Tahu tak, vita lea ni adalah multivitamin pertama yang dicipta di dunia. Ada semua vitamins yang badan perlukan tapi yang saya nak highlight untuk ibu baru bersalin ialah ZINK.

Zink sangat diperlukan dalam proses penyembuhan, samada beranak normal atau czer, rahim kita memang perlukan nutrisi untuk sembuh macam asal.

Image result for pregnant uterus gif

Kau ingat senanggg.

Dengan zink, proses penyembuhan tu lagi cepat dan elok. Mungkin efek atau kesan tak nampak sekarang, tapi bila dah tua dan ada masalah dengan rahim jatuh barulah kita akan menyesali kesilapan sebab tak ambil zink.

Komponen kedua penting dalam vita lea adalah zat besi. Lepas bersalin hampir 1 liter darah ibu hilang. Badan nak mengganti tu bukan mudah, ibu kena banyak ambil makanan zat besi, tapi apa susah, vita lea dah bagi pun zat besi ni.

Semudah itu kan dengan vita lea hihi

VITAMIN B COMPLEX

Image result for b complex shaklee

B complex juga penting untuk yang lepas bersalin. Vitamin B tak dihasilkan dalam badan, kita kena dapat dari apa yang kita makan. Dan kita ada 8 jenis vitamin B yang badan sangat perlukan.

Satu jenis lauk bukan ada semua jenis vitamin B tau. Tapi dengan B complex shaklee ni, hanya dengan semudah 1 tablet, anda dapat semuaaaa jenis.

Tau dak, yang ada kajian mengatakan wanita yang kurang vitamin B berisiko mendapat meroyan. Uiii takutnyaaa

Lecithin

Image result for lecithin shaklee

Sepatutnya saya taruk lecithin bawah alfalfa sebab alfalfa dan lecithin bekerja sekali. Lecithin akan pecahkan lemak dan alfalfa akan perangkap lemak yang dipecahkan supaya senang nak dimusnahkan.

Image result for lecithin shaklee

Berat badan yang berlebihan boleh mengundang risiko diabetes tau. Jadi jom turun berat badan dengan cara yang sihat

Sustained release vita c plus

 

Badan perlukan vitamin c untuk penghasilan kolagen. Kolagen tu lah yang anjalkan kulit dan juga bantu merawat luka luar dan dalam. Nak luka sembuh cantik? Kena ambik vita c ni.

Yang lainnya vita c ni adalah sustained release, maknanya, vitamin c tak dirembeskan sekaligus, ia akan dirembeskan secara berperingkat. Maka badan takkan pernah kekurangan vitamin c

Satu tablet cinonet ni sama dengan 7.5 biji oren. Wow sisterrrrr mana mau cari 7 biji oren maaaa hari-hari makan, kering laaa duit.tapi dengan vita c ni, anda jimat sangattt.

Osteomatrix

Related image

Ni lagi lagi penting. Dalam osteomatrix ada 1000mg kalsium. Tau tak betapa pentingnya kalsium ni untuk ibu menyusu.

Setiap kali susu dihasilkan, ia akan ambil stok kalsium dari ibu, tapi kalau ibu sendiri kurang kalsium, anak dapat apa? Pasti jadi la masalah dengan gigi tumbuh lambat, gigi tumbuh tak cantik, tulang anak selalu patah. Anak orang lain main punya la ganas elok jeee tak masuk hospital. Pastu anak kita jatuh sikit dah patah riuk.

Tu semua sebab tak cukup kalsium lah.

Dan bila anak ambil kalsium ibu, ibu guna kalsium apa? Belum tua dah ada sakit pinggang la sakit belakang, kena osteoporosis. Susah kan kalau macam tu.

Image result for osteoporosis gif

Jadi apa tunggu lagi? Kalau dapat cuti 3 bulan tapi tak enjoy lepas bersalin buat ape kan.

Nak enjoy cuti badan mesti sihattt

Image result for healthy quotes gif

Yang nak order set berpantang atau nak konsultasi nutrisi bileh contact akak 019-2649362 akak sedia bantu korangg 😆

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares
Previous Post

Tips Kenali Taska Dan Pengasuh Yang Baik

Next Post

TRAVEL DENGAN BAYI KINI JADI MUDAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *