CARA SENANG HILANGKAN STRETCH MARK SELEPAS BERSALIN

Stretch mark ni bergantung kepada kulit individu, kalau kulit dia cap gajah (saya lawak) mungkin dia takde stretch mark.

Tapi kebanyakan perempuan mengandung memang ada stretchmark dan lepas bersalin tak hilang-hilang.

#APA YANG MENYEBABKAN STRETCH MARK?

Nama sains untuk stretcmark adalah striae. Dan striae ada dua jenis

  • Striae gravidarum (warna purple)

Image result for striae gravidarum pregnancy

  • Striae albican (warna putih)

Image result for striae gravidarum pregnancy

Kedua dua striae ada penyebab yang sama, warna je lain-lain.

Stretchmark adalah benda biasa masa ibu mengandung. Ia disebabkan kenaikan berat secara tiba-tiba.

Yelah, dalam 9 bulan dari 50kilo ke 70kilo, terkezut badan uolls. 

Image result for pregnancy gif

Bila badan ni terkejut, kulit tak sempat nak membaik pulih dengan sempurna.

Dan untuk pengetahuan semua, stretchmark adalah sejenis PARUT.

You know what I mean with parut kannnn. Dia lambat hilang atau takkan hilang.

#PUNCA STRETCMARK KETIKA HAMIL

Jangan terkejut kalau orang lelaki pun ada. Kalau yang gemuk sebab selalu makan steroid tu mesti ada. 

apa punca stretch mark ketika hamil??

  1. Tarikan mekanikal pada kulit
  2. Hormon estrogen dan relaxin menyebabkan peningkatan hormon kortisol
  3. BMI yang tinggi
  4. Bayi besar
  5. Faktor keturunan

#KENAPA DI PERUT?

Dah yang mengembang tu bukan ke perut. Tapi bukan di perut sahaja, di peha, lengan, payudara. Mana-mana tempat yang membesar secara mendadak semasa mengandung. 

#ADA CARA NAK HALANG DARI DAPAT STRETCHMARK?

Kulit yang kering akan lebih menyumbang kepada mendapat stretchmark. Dan juga kulit yang kekurangan protein ada risiko yang sama.

Untuk hasilkan kulit boom boom kebaboom, protein mesti cukuppp. Sebab proses pembaik pulih sel kulit kita adalah protein. 

TIPS 1 : sapukan losyen/minyak

Masa tahu mengandung dah boleh start sapu losyen. Sapu setiap malam. Alah senang je, 5 minit dah siap. 

Image result for lotion for stretch mark

TIPS 2 : mesti minum banyak air

Kulit kering juga disebabkan kurang air, jadi minum at least 2L setiap hari, bagus tau minum air banyak-banyak time mengandung, kurangkan risiko jangkitan air kencing.

TIPS 3 : makan makanan berprotein tinggi

Makan banyak-banyak telur, ayam, tempe. Kalau nak mudah senang selamat, korang beli je ESP

dah la 3 sudu je cukup nak bekalkan protein. Bukan protein je, karbohidrat, calcium, elektrolit isotonik semua ada. Ia membekalkan tenaga. Nak berlari lepas tu pun boleh.

TIPS 4 : jaga makan

Kalau tak jaga makan, berat naik lebih banyak dari sepatutnya, jangan guna alasan

“Saya makan sebab baby nak makan”

Banyak la kau orang punya perangai. 

Kalau tak jaga makan, berat naik, kencing manis dapat, baby besar.

Macam-macam masalah.

#SAYA DAH ADA STRETCHMARK, MACAMANA NAK HILANG KAN?

Awal tadi akak dah bagitau yang stretchmark ni adalab PARUT. Sekali ada, selamanya disitu TAPIII kita boleh kurangkan atau pudarkan parut.

TIPS 1 : sapu minyak bio oil

Kemain dorang claim boleh hilangkan stretcmark, betul ke idok. Tapi tengok testimoni ramai je yang cakap parut pudar. Korang boleh try. 

Image result for bio oil

TIPS 2 : laser

Yang mana duit banyak bawah tilam, bole dapatkan rawatan laser. Tapi, kalau tak hilang jangan marah duit habis banyak. Kikiki

Image result for laser skin

TIPS 3 : sapukan losyen

Banyak losyen kat luar untuk stretcmark. Sapukan losyen tak hilangkan tapi ia menghalang dari rupa stretcmark tu buruk. 

Kulit kering buat stretchmark lagi nampak tak cantik. 

Cari losyen yang mengandungi bahan seperti

  • coconut oil
  • Minyak zaitun
  • Cocoa butter
  • Aloe vera

Image result for lotion for stretch mark

TIPS 4 : minum banyak air

Mudah untuk kulit regenerasi, dan membuat kulit sentiasa hidrasi. 

Image result for drinking water gif

TIPS 5 : makan vitamin C

Kenapa vitamin C ni penting? Untuk penghasilan kolagen. Kolagen lah yang membuatkan kulit kita kuat. Sebab kalau kurang kolagen di tempat stretch mark tu bukan je tak cantik, kulit dia area situ pun kendur.

Eee apa ni. Taknak taknak.

Image result for STRETCH MARK

TIPS 6 : pengambilan protein yang secukupnya

Terutama sekali ibu menyusu, susu untuk anak perlukan protein, badan ibu juga perlukan protein, kalau semua ke anak, mana untuk ibu?

Haaa. Sebab tu ibu kena makan protein yang banyak. 

Protein kan penting untuk sel bekerja. Jadi makan ayam banyak-banyak

Image result for high protein food

#SUPPLEMEN BAGUS UNTUK STRETCHMARK

  • ESP

Image result for esp stretchmark

Kenapa ESP bagus? Sebab dalam ESP bukan terdapat satu benda sahaja. 

Esp ada protein, kalsium, vitamin B, elektrolit isotonik

Image result for ingredients esp

Banyak kan. Protein dalam ESP bersamaan 2 kali hidangan daging, 4 biji telur, dan 12 susu segar hanya dengan 3 sudu besar

WOW. 

Mana nak cari minuman yang boleh bagi semua benda ni. Dengan kos sara hidup mahal sekarang, bukan kita boleh makan daging hari-hari. Lepas tu kalau beli daging, yang tak elok, end up berapa je protein kita dapat.

Lagipun ESP rendah lemak dan kolesterol. Kalau pesakit yang ada kencing manis pun boleh ambik tau.

Protein yang banyak dalam ESP membantu kulit untuk regenerasi. Kulit akan lebih bermaya, lebih anjal. Bukan setakat kulit di perut, kulit di muka pun berseri-seri.

BONUSNYA, minum ESP boleh kurussssss. Suka suka suka.

  • SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS

Image result for sustained release vita c collagen

Kan tadi akak dah mention yang kita perlukan vitamin C untuk oenghasilan kolagen. Kolagen ni makin berusia, makin hilang. Sebab tu la ada kedut, kulit kendur.

Image result for wrinkles gif

Bayangkan kalau korang tak ambik vitamin C, macamana stretchmark tu nak berkurang.

Kenapa saya suggest ambil supplemen vitamin C, buah la ni cik kak, mahal. Lagipun, buah yang kita makan bukan semua ada vitamin C. Buah dari ladang berjemur di tengah panas, belum akak cakap pasal segala racun serangga. 

Image result for fruits in lorry

Sampai kat mulut kita vitamin C dalam buah tu tak cukup aih. 

Yang bestnya vita c ini adalah, sustained release. Maknanya vitamin C akan dilepaskan secara berperingkat. Tak payah nak ambil vitamin C banyak kali. 

1 tablet vita c = 7.5 biji oren. 

Oren ni nak murah time raya cina je dapat. 

Dengan vita c tak payah tunggu raya cina, hari-hari boleh dapat.

Lagi satu, vita c bole glowing kan muka. Lepas bersalin sapa yang kulit muka kusam tu, meh ambik vita c, konfem glowing ting ting. 

  • VITA LEA

 Image result for vita lea shaklee

Vita lea adalah multivitamin pertama dicipta di dunia. Kita tak payah sembang pasal vitamin lain, akak nak fokus pasal zink yang ada dalam vita lea.

Ibu berpantang WAJIB ambil zink. Tak kisahla dari pemakanan atau dari supplemen. Tapi susah ape nyeee, ambil supplemen bukan ke senang, takyah mikir dah pasal makan. 

Zink sangat penting untuk penyembuhan luka. Lepas bersalin, badan banyak nak kena kerja. Nak pulihkan rahim, nak pulihkan luka czer atau luka terkoyak. Ini semua hanya boleh berlaku dengan elok kalau zink dalam badan pun cukup

Akak minta, ibu-ibu ambil la zink. Supaya di kemudan hari, tidak lah ke hospital disebabkan masalah rahim jatuh. 

Related image

Tapi akak suggest korang ambik lah set berpantang shaklee terus. Sebab semua dalam set tu sangat menyempurnakan antara satu sama lain.

Nak susu banyak, pekat, penuh nutrisi?

Nak kurus?

Nak kulit cantik?

Nak luka cepat sembuh?

Nak hilangkan stretchmark?

Jawapannya semua dalam set berpantang shaklee

Image result for set berpantang shaklee

Jangan segan-segan nak hubungi akak di 019-2649362, yang nak dapatkan konsultasi nutrsisi pun dialu-alukannn.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *