TIPS KEKAL BERTENAGA BAGI IBU MENYUSU SEMASA BERPUASA

Pejam celik pejam celik dah nak masuk Ramadhan. Allahu cepat nyaaa masa berlalu kan. Rasa macam baru jaa raya. 

Image result for RAMADHAN GIF

Ni nak masuk ramadhan ni mesti ada ibu-ibu yang dah semakin risau macam mana nak menyusu tapi berpuasa.

Yelaa bukan senang tau. Menyusu tu penat diaaaa kalah lari marathon tau. Nampak macam rilek je kan duduk-duduk sambil menyusu. 

Penat dik penat. 

Yang tu kerisauan no 1. Kerisauan no 2, susu tak banyak. Yang ni habis la. Risau tak makan, penat, susu tak nak keluar. Risau juga kalau penat sangat nanti tak larat nak mengepam.

Banyaklah risau nya.

Hari ni, masih ada berbaki sebulan lebih nak berpuasa, kak share la awal-awal tips bertenaga bulan puasa, saja la bagi awal. Mana tau ada yang nak ganti puasa hujung-hujung ni.

Jom sesama baca jom

#TIPS 1 : PENGAMBILAN AIR YANG MENCUKUPI

Image result for drink water ramdhan

Kak tak cakap ambil air banyak tau. Ambil air yang cukup. Badan kita perlukan sekurangnya 8 gelas sehari. 

So, bajet la siap-siap 8 gelas tu. 2 gelas waktu sahur, 2 gelas waktu berbuka, 2 gelas lepas terawih, 2 gelas sebelum tidur. Siap. Senang kan

Kalau kepala tu jenis pelupa, letak la air tu kat tempat yang senang mata ni nampak.

#TIPS 2 : JANGAN PERNAH SKIP SAHUR

Image result for sahur ramadhan hadis

Inila hikmah nya kenapa sahur itu sunnah. Makanan yang kita makan time sahur ini lah yang akan bagi tenaga sampai berbuka.

Bukan setakut sahur je, apa yang anda makan time sahur sangat la penting. Kalau anda makan biskut je, mampu ke biskut tu nak bagi tenaga sampai petang?

Tepuk dada tanya selera

#TIPS 3 : SESI MEMERAH ATAU MENGEPAM MESTI KONSISTEN

Image result for breastfeeding during ramadan

Ingat, walaupun anda berpuasa, susu masih akan dihasilkan.

Jadi proses ‘let down’ wajib ada setiap hari. Pam untuk kosongkan, dan badan akan penuhkan kembali. Malas mengepam maka jangan mengamuk kalau susu takde

Image result for let down breast milk

#TIPS 4 : BERBUKA DENGAN MAKANAN SEIMBANG 

Image result for break fasting

Masa berbuka inilah kita nak topap segala tenaga yang kita dah habiskan. Time berbuka jangan la time ni pun dok kalut nak mengepam atau menyusu. Ibu tu, kena makan dulu. 

Kalau sekadar susu je, semua orang boleh bagi tauu. Lembu pun ada susu. Yang beza nya susu ibu dan susu lain, ialah NUTRISI, nak bagi anak sihat cerdik pandai comel lote, susu kena sihat berkhasiat bernutrisi.

Susu kita bukan biasa-biasa sis.

Jadii, makan makanan seimbang, untuk diri dan untuk anak. Paham?

#TIPS 5 : DOA YANG BERTERUSAN

Image result for prayers

Macamana kita usaha, yang bagi rezki tu kan Allah. Jadi mintalah pada Dia. 

#TIPS 6 : ISTIQAMAH

Image result for istiqamah

Lakukan tips ni secara konsisten dan berterusan. Yang penting kita usaha. Kalau ada orang membawang pasal susu sikit ke, atau dok menakutkan kita, jangan dengar. Kita tahu badan kita kann.

#TIPS 7 : AMBIL MAKANAN TAMBAHAN

Tahu jee, kadang-kadang kita ni berazam laaa nak makan makanan sihat, tapi nak kena keluar pergi pasar semua tu bukan nya menyempat kan. 

Apa yang ada dalam peti je lah kita masak. Tapi tadi dah marah suruh mak makanan seimbang. Haa ni nak tolong la.

Ambil makanan tambahan yang boleh bagi nutrisi untuk ibu dan untuk anak. Kau orang kalau makanan tambahan untuk cantik , lajuuu je kan membeli. Bila suruh ambil makanan tambahan untuk kesihatan pakat-pakat lari semua.

Nak membebel pulak akak.

Makanan tambahan yang akak dah try dan memang berkesan insyaAllah 

ESP

Image result for esp shaklee

dari dulu sampai sekarang, kalau orang tanya nak bertenaga time puasa sambil menyusu, kak memang bagi ESP ni la.

ESP ni singkatan kepada ENERGIZING SOY PROTEIN. Ia menggunakan soya. Kenapa soya? Tau dak tempe tu? Tempe tu adalah soya kan. Ia sangat kaya dengan protein. 

Kalau camtu kak, baik saya minum air soya je lah dengan makan tempe?

ESP ni lain tau dari air soya. Soya ni memang sangat kaya dengan protein. Tapi protein yang dalam soya tu, sensitif kepada haba. Suhu tingge je, habis la protein tu. Tapiii ESP dari Shaklee ni sangat diselia dengan rapi, suhu dijaga, bahkan soya ni dijaga bagai menatang minyak yang penuh. Gituuu

Dari soya ni ‘baby’ sampai la ke masa yang boleh dituai, ia dikawal ketat dan rapi, dan hanya yang kualiti terbaik sahaja kita akan ambil.

Masa soya ni dicuci, kitorang tak cuci soya ni dengan alkohol sebab alkohol kurangkan rasa, kualiti dan memusnah kan isoflavone dalam soya. Isoflavone ni banyak manfaat, antaranya kurangkan risiko kanser. WOW!

Nampak tak kenapa soya dalam ESP berbeza dengan soya kat kedai atau soya yang korang nak buat sendiri tu. 

Kenapa kena makan banyak protein?

Protein adalah ‘tiang asas’ setiap bangunan. Bangunan tu badan kita lah. Otot kita dari protein, tenaga dibuat dari protein, sel darah merah sel darah putih, sel kulit juga dari protein. Haa banyak kan? 

Image result for protein function

Dan yang paling paling penting 10% dari susu adalah protein.

Kalau kurang protein, tak ada tenaga, tak larat nak mengepam, tak ada susu, tak bertenaga.

Kalau kurang protein, susu pun kurang. 

ESP beri protein seperti kita makan 4 biji telur, 2 kali hidangan daging dan 12 gelas susu HANYA DENGAN 3 SUDU. Hebat kan.

Semua tu 3 sudu jeeeeee.

ESP bukan ada protein je. Ada juga elektrolit isotonik, elektrolit ni sama macam dalam 100plus. Ingat tak kalau dulu-dulu masa sekolah, habis je merentas desa atau lawan lari, cikgu akan bagi 100plus ni sebab nak seimbang elektrolit dalam badan, kalau tak boleh pitam dan pening kepala.

Begitu jugalah bila menyusu. Peluh dok keluar, nak kemas rumah, nak menyusu, nak memasak, nak pergi pasar malam. Semua tu, bole buat pitam tau. So, ESP akan balance kan badan kita. 

Lagipun ESP sangat lahh senang nak bancuh, pagi-pagi bangun sahur kalau takde selera, dont worry sis, ambik 3 sudu ESP taruk air suam, kacau sikit, minum siap. Terus kenyang.

Haa ni lagi satu kelebihan ESP, ia bagi kita rasa kenyang. Wuish. Cemana tu kak? Kalau kita makan nasi time sahur, sekejap je rasa lapar, bila tengahari fuhh azab tau lapar tu. Sebab, nasi putih kandungan gula nya tinggi, bila kita makan, badan akan cepat proses dan cepat hadam, bila cepat hadam, cepat lah rasa lapar tu.

Lain pula ESP ni, indeks Glisemik ESP rendah, sebab tu sape yang minum tu, pukul 4 petang pun rasa kenyang jee. Akak tak bohong tau. Ini betul-betul.

ESP ni langsung tak muak, rasa tak manis sangat macam rasa buah je. Kalau nak lagi umph kan, blender kan ESP dengan kurma dan badam. Tudiaaa, sampai tengah malam pun boleh puasa kalau macam ni. 

Related image

Related image

Macam-macam lagilah boleh campur. Dengan susu Dutch Lady, Sunquick, Milo, buah.

apa ibu lain cakap pasal ESP SHAKLEE ni? jom baca

Image result for esp shaklee berpuasa

 

Image result for esp shaklee berpuasa

Shaklee Lailee 🎍Cantik & Kurus ESP Shaklee sangat sesuai untuk seisi keluarga sepanjang berpuasa kera

Ni kak nak bagitau yang baca blog ni jeeee, korang memang bertuah sesangat. Sebab sekarang, ESP tengah PROMO TERLAJAK JIMAT START HARI NIII 31 MAC. Jimat sangat-sangat. 

Sepatutnya start April, tapi kak dah tak sabaq dah, kak nak bagitau special untuk pembaca setia blog kak. 

Ni la masa nya untuk yang konfius nak beli ke tak, atau tengah nak cuba. Nak beli simpan buat stok puasa lagi laaaa bole, berbaloi sangat ni.

So, wasap kak laju-laju tau 019-2649362 (KAK G), takmau segan-segan. 

Image may contain: text

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *