CABARAN MENYUSU BAYI BUKTIKAN ANDA WANITA HEBAT!

Kalau ibu yang pertama kali menyusu mesti ia adalah memori yang menggamit 1001 kenangan kan? Ada yang best, ada yang tak best. 

Menyusu bukan lah duduk atas kerusi dan tunggu baby habis menyusu. No no no.

Ia bermain dengan emosi mental fizikal semua lah. 

Image result for muslim mother and baby images

Tahu tak apa cabaran dalam menyusu?

  • Tiada lagi tidur yang nyenyak

Image result for sleep gif

Tengah malam kena bangun susukan anak, kalau tak susukan nanti bengkak susu pulak pastu esoknya susu kurang.

Orang cakap nak awet muda kena tidur 6-8 jam. Hmmm, nampak gaya tua cepat la kalau macam ni heheh

Nak nap tengahari pun tak boleh. 

Tapi kalau menyusu ni tak tahu la kenapa, penatnya tu memang penat la. 

Baca juga -> tips bertenaga walaupun menyusu dan berpuasa

 

  • Anak suka berkepit dengan ibu

Ni pun masalah ni. Nak ke bilik air pun dah menangis.

Takkan nak bawa baby pegi bilik air sekali.

Image result for mother in toilet with baby

Bukan setakat tu je, dengan ayah pun tak mahu, nak mak dia jeeee.

Susah la gitu nakkk.

  • Bengkak susu

Bukan setakat bengkak je, sakit, melecet, kena gigit. Adoiii.

Bila bengkak ni pun emosi juga sebab dok fikir apesal laaa anak aku taknak menyusu.

Image result for mother sad

Bila dah bengkak takut terkena mastitis pula, macam-macam kan

Tapi paling mencabar bila anak dah ada gigi, kalau ibu tiba-tiba menjerit tu, paham-paham je laaa

  • Sentiasa kelaparan dan dahaga

Image result for hungry gif

Baby makan, dengan ibu pun makan. Makin banyak menyusu makin lapar.

Kajian cakap menyusu boleh kurus, memang betul pun, sebab ia membakar kalori.

Image result for breastfeeding burns calorie

Tapiii bila dah bakor tu, lapor weiiii. Yang kurus tu gamaknya dia tahan lapar kot.

Di nasihatkan kalau lapar masa manyusu tu, boleh snacking. Makan buah ke. 

  • Gigih ikut jadual mengepam

Bangun pagi je, kepala terus teringat nak kena mengepam. Tengok jam pukul 10 pagi, pam lagi. Pam pam dan pam

Huhu.

Image result for breast pump timetable

Kalau tak konsisten nanti stok susu tak cukup, kalau tak pam jugak mungkin bengkak dan sakit

Baca juga  -> tips atasi bengkak susu

  • Beg semakin besar dan banyak

Image result for mother bag

Beg ku beranak. Masa muda keluar bawa sling bag pun dah cukup. Bila menyusu ni, jangan harap la. Nak kena taruk breatspump gedabak, storage bag, storage bottle, nursing cover, baju spare anak, dan banyak lagi lah.

Oh handbag lawa kuuu.

  • Kena pantang makan

Ingatkan lepas berpantang boleh la hora horeh makan segala benda. Ha ha ha rupanya takkkkkk. Mana-mana makanan berangin, kopi dan sebagainya semua kena elak. 

Lagipun baby ni sensitif dengan apa ibu makan, makan salah anak boleh kembung perut, cirit dan sebagainya.

  • ‘Dibawang’

Image result for makcik bawang

Apa je kita buat, semua nak dikecam. Menyusu tapi gemuk. Susu kurang. Anak kecik sebab tak cukup menyusu. 

Segala jenis pendapat nasihat kita boleh dengar. Dah la mak-mak ni masa menyusu ni taktau la pasaipa emosi sangat. 

Kalau rasa pendapat tu baik, kita boleh ikut, tapi kalau tak, tak payah la dengar. Banyakkan bersabar. 

Susah kan kerja menyusu ni. Lagi susah kalau kita asyik letih lesu. Nak buat kerja lain pun tak larat. 

Faham jee.

Ada orang pernah cerita kat kak, menyusu, berpuasa, buat kerja rumah sambil jaga anak pun dia boleh buat. Wow kan. Baca tips bertenaga tu dekat sini.

Image result for mother quotes gif

Kalau ibu nak konsultasi nutrisi boleh contact kak 019-2649362

Jangan segan-segan

psssttt nak bagitau ni. ESP ada promo terlajak jimatt. Jimat sangat2, yang tengah konfius nak beli sebelum ni, hari ni la masa yang terbaik sebab tengah promo. Kak bagitau kat sini jeee.

Image may contain: text

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *