CARA MUDAH MERANGSANG OTAK BAYI !

Kenapa nak rangsang rangsang otak anak kita ni? Sebabbb waktu anak ni baby lah, otak mereka macam span.

Semua benda diserap. Jadi bila bayi ni besar, otak dia dah adapt dan mula nak menerima lebih banyak benda baru.

Image result for baby brain like sponge

Pepatah kata, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Baby kecik ni macam rebung, apa yang mereka lihat dan nampak itu akan tersimpan dalam memori mereka dan selamanya disitu.

Image result for melentur buluh biarlah dari rebungnya

Sebab tu masa anak kecil, banyakkan interaksi dengan anak, jangan bagi anak phone. Phone boleh merangsang otak anak tapi hanya di bahagian penglihatan dan pendengaran sahaja. Untuk merangsang otak anak di segenap aspek, ia perlukan komunikasi 2 hala. Kita dan anak.

Image result for mother and child

Ni kak share cara nak merangsang otak anak. Biar generasi baru ni jadi lebih soleh solehah, dan banyak common sense. Hihi

  • Urutan santai. Lepas mandi, kita boleh urut anak. Tak perlu nak hantar pergi spa baby mahal sebab nak urut baby je. Ibu sendiri boleh buat. Bukan la urutan itu puncanya otak boleh dirangsang, tapi masa mengurut tu, ibu boleh bercakap dengan baby. Baby tak faham? Takpee. 

Image result for baby urutan

  • Lakukan senaman ringan 

Image result for baby exercises

  • Selalu bercakap dengan anak. Walaupun anak tak faham, lama-lama anak boleh tahu gaya dan pola percakapan ibu bapanya. Kalau kita bercakap dengan bahasa tak elok, maka anak tu dibesarkan dengan gaya percakapan macam tu lah. Jadi mak ayah, mulut tu kena jaga rapat-rapat

Image result for talking gif

  • Muzik boleh beri suasana yang merangsang otak bayi. Kita nak anak jadi tahfiz, orang taat agama, besar impian kita alhamdulilah. Tapi yang baby dengar hari-hari lagu rock lagu kat radio. Bila besar, lagu ini yang bermain di mulut mereka. Kita kemain jeles anak orang lain bole hafal surah lazim umur 3 tahun. Biasakan anak dengar ayat al quran atau nasyid. 

Image result for child quran

  • Tunjuk flashcards. Bayi ada otak seperti span tapi fokus mereka terhadap sesuatu benda sangatlah sekejap. Jadi guna flash cards. Flashcards bergambar, huruf dan lain-lain. Seeloknya yang terang gitu. 

Image result for baby flash cards

  • Bawa bayi keluar lihat alam. Bawa bayi anda kenal dunia luar, biar dia rasa rumput, pokok dan daun. Tak payah beli toys yang mahal-mahal. Waktu bayi inilah, kita boleh bagi rangsangan sentuhan, biar dia rasa semua jenis tekstur.

Image result for baby in park

  • Bermain dan berbuallah dengan bayi

Image result for talking to baby

  • Ibu menyusu harus mengambil diet yang seimbang dan bernutrisi untuk susu yang boleh merangsang otak bayi

Image result for breastmilk

Yang last tu paling penting. Sebab semua 7 cara tu boleh buat kalau ibu ni bertenaga, aktif. Kalau asyik letih je cemana. Apa yang bayi dapat dari susu ibu itulah yang akan masuk ke badan nya. Kalau elok, maka elok lah bayi tu.

Susu ibu sepatutnya kaya dengan DHA, DHA akan merangsang setiap neuron dalam otak bayi.

Susu ibu juga mesti kaya dengan protein. Protein ada bangunan asas kepada badan. Setiap dari sel kita diperbuat dari protein. Maka susu ibu bukan hanya kena kaya dengan lemak tapi mesti ada protein.

Image result for protein function

Kak nak bagitau ada satu benda yang sangat osem

ESP

Image result for esp shaklee

Masa menyusu, ESP sangat membantu. Rasa bertenaga. Nak mengepam tengah malam pun no hal. Sebab ESP diperkaya dengan karbohidrat, protein, kalsium, vitamin B, dan elektrolit isotonik.

Image result for esp shaklee ingredients

Yang bestnya, bila makan memang rasa kenyang. Kandungan gula dala ESP sangat rendah, bila rendah, badan akan tak cepat lapar. Berbanding kalau makan nasi kan. Jadi bila nya nak kurus.

ESP juga kaya dengan protein, protein untuk ibu dan juga bayi. Secara tak langsung, kulit ibu menyusu lebih glowing. Sebab 10 juta sel kulit kita mati setiap hari. Nak regenerasi tu perlukan protein tau. Kalau tak cukup protein, muka akan nampak kusam dan tak bermaya. 

ESP ni zero kolestrol. ZERO tau. Takyah risau kencing manis ke apa. Semua boleh minum. Memang sangat sesuai untuk yang menyusu dan mengandung.

Lepas ni sapa minum ni, laju je laaa jalan. Mesti terkezut orang lain. Haha

baca juga —> tips bertenaga bila menyusu ketika berpuasa

psssttt…ni rahsia kay. kak bagitau kat yang baca blog ni je. ESP ada promo harga terlajak  jimatttt. yang nak order laju-laju wasap akak tau 019-2649362 🙂 takmo segan-segan kay

Image may contain: text

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *