APA KEBAIKAN SUSU IBU BERBANDING SUSU FORMULA

Ibu memberi non stop kepada anak. Dari genetik sampai la apa yang ada dalam perut bayi tu. Bila jadi mak-mak ni, harapnya, kita lebih menghargai mak kita kat kampung.

Image result for mother old

Dalam ayat quran Allah sendiri menyuruh ibu menyusu sehingga anak berusia 2 tahun.

Bila ini dari Allah, mesti ada sesuatu yang berharga dalam susu ibu. Yang tiada galang gantinya dengan apa jua jenis susu.

Image result for ayat quran menyusui

Di Malaysia, kita memang sangat-sangat sarankan ibu menyusu senhingga 2 tahun, bahkan ada komuniti penyusuan untuk support ibu-ibu menyusu ni.

Power kan. 

Di luar negara juga, siap ada peruntukan dan cuti khas 2 tahun untuk ibu ni fokus menyusu dan jaga anak sahaja. Wow kan. Nak habaq betapa pentingnya susu ibu berbanding susu formula.

Image result for komuniti penyusuan malaysia

Jom kita tengok apa kelebihan susu ibu. Hidup susu ibuuu.

KEBAIKAN SUSU IBU

UNTUK BAYI

Image result for baby logo

  • mengandungi nutrient dalam kadar yang mencukupi
  • Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar

Hebat kan? Badan tahu nak hasilkan jenis susu yang macama mana. Kalau peringkat awal susu banyak antibodi sebab baby tak bole hasilkan antibodi sendiri lagi.

Kalau peringkat kedua, banyak protein sebab nak bina banyak sel dan imuniti

Peringkat ketiga, banyak lemak untuk tenaga sebab time ni anak banyak gerak. Time ni, kena topap dengan makanan lain, contoh bubur atau puri.

  • Susu ibu pada peringkat awal (kolustrum) meningkatkan sistem imuniti bayi

Kolustrum ni sekejap dan sedikit je tau. Kalau nurse bising-bising paksa menyusu jangan degil kay.

  • Melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis, radang paru-paru
  • Susu ibu mencegah pelbagai masalah alahan seperti asma, ekzema, dan kolik

Image result for breast milk antibodies

Bayi yang menyusu ibu kulitnya mulus gebus cerah. Lagi-lagi kalau susu ibu tu memang kaya dengan nutrisi. Anak kurang ada jangkitan. Takde la kalau orang sentih je anak kita terus panas badan.

  • Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain
  • Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi
  • Ia memberi peluang kepada bayi dan ibu untuk berinteraksi  dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.

Ni la masanya bayi nak rasa kasih syg ibu. Kalau yang bekerja, selalu lah juga menyusu, jangan asyik bagi dari botol je.

UNTUK IBU

Related image

  • Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendafahan selepas bersalin

Sape yang bila menyusu, boleh rasa setiap kali bayi hisap, rahim pun macam terkesan sekali. Ini tips dari seorang nurse, penyusuan macam tu adalah penyusuan paling tepat.

Image result for jururawat masyarakat

  • Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal anda dengan cepat
  • Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari

Haaa. Tak nak kan? Menyusu tauuu. 

  • Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara 

KEBURUKAN SUSU FORMULA

Image result for susu formula

  1. Lebih kerap mendapat jangkitan
  2. Kesihatan ibu terjejas risiko tinggi mendapat kanser payudara dan ovari
  3. Tidak membantu menjarakkan kehamilan
  4. Jika susu dicairkan ia boleh menyebabkan kekurangan zat makanan
  5. Kurang membantu mengeratkan kasih sayang
  6. Mudah tercemar
  7. Kegemukan
  8. Mudah mendapat cirit birit

Image result for pneumonia baby

TAPI,

nak menyusu mesti la kena bertenaga kan? Bila dah dekat nak puasa ni mampu lagi ke nak menyusu? Sesungguhnya menyusu itu memenatkan.

Saya ada tips hebat nak bertenaga walaupun menyusu dan berpuasa. Jom baca di sini

Image result for kebaikan susu ibu

0 shares
Previous Post

5 AMALAN PENYUSUAN SUSU IBU SECARA EKSKLUSIF

Next Post

CARA MUDAH MERANGSANG OTAK BAYI !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *