5 AMALAN PENYUSUAN SUSU IBU SECARA EKSKLUSIF

Siapakah yang merasakan susu ibu tak bagus?? Angkat tangan sekarang.

Image result for no gif

Ok. Takde orang angkat tangan kan. Semua faham sangat yang betapa susu ibu begitu berharga.

Image result for yes gif

Tak ade susu dalam dunia yang perfect macam susu ibu. Walaupun ibu tak perfect, tapi susu ibu perfect. Gituu.

Rugiii sangat kalau baby belum 6 bulan, kita dah bagi susu formula, air atau nestum. Kalau ibu tu bekerja, kita boleh faham. Kalau yang surirumah tu. Hmm

Sebenarnya, sangat susah sekarang nak jumpa ibu yang menyusukan hanya susu ibu sampai bayi berusia 6 bulan. Sekarang ni, even anak tu baru 2 bulan, ada ya g dah nak bagi susu formula.

Tahu tak, hospital di Malaysia sangat menyokong menyusukan anak secara eksklusif. Apa yang dimaksudkan dengan eksklusif?

Image result for sokong penyusuan malaysia

“penyusuan ibu secara eksklusif bermaksud bayi hanya diberikan susu ibu

dalam masa 6 bulan pertama selepas kelahirannya.

Tiada makanan atau minuman lain diberikan pada bayi dalam tempoh tersebut”

Image result for no food logo

Makanan seperti solid food diperkenalkan kepada bayi ketika dia berusia 6 bulan ke atas. 

Image result for baby solid food

#Macam mana nak start exclusive breastfeeding ni?

  • penyusuan susu ibu perlu dimulakan dalam masa satu jam selepas kelahiran bayi
  • Penyusuan secara eksklsuif iaitu bayi hanya diberikan susu ibu tanpa sebarang makanan atau minuman walaupun air masak
  • Ibu perlu menyusui mengikut kehendak bayi, iaitu kekerapan menyusu adalah bergantung kepada permintaan bayi
  • Semua jenis cecair tidak digalakkan diberikan kepada bayi kecuali ubat-ubatan atau rawatan yang diperlukan oleh bayi.

#KENAPA ADA  TAK BERI SUSU IBU?

Apa alasan ibu yang tak memberi susu mereka?

  • susu saya tak cukup. Bayi saya tak kenyang
  • Bayi saya masih menangis walaupun dah menyusu
  • Saya demam, takut berjangkit pada anak
  • Tidak tahu cara menyusu yang betul
  • Puting saya sakit dan tak selesa
  • Malu nak menyusus di khalayak ramai
  • Leceh : perlu tudung dan baju yang breastfeeding friendly
  • Tak tahu yang susu ibu ni banyak khasiat
  • Terpengaruh dengan kawan-kawan
  • Bayi saya taknak susu ibu walaupun saya suakan ke mulutnya
  • Saya busy bekerja

Image result for breastfeeding challenge

#NAK KAK CUBA BAGI SOLUSI PADA MASALAH DI ATAS?

Saya cuba tau. Mana yang boleh bantu saya akan bantu. 

  • susu tak cukup? 

Apa kata makan milkbooster, sekarang banyak makanan milkbooster di pasaran. Susu ibu kurang mungkin disebabkan terlalu busy sampai tak sempat nak makan proper.

Kak cadangkan, ambil ESP + Alfalfa complex. Susu mencurah-curah keluar lepas makan ni.

Baca lebih lanjut —> TIPS TAMBAH SUSU BADAN MUDAH DAN SENANG

  • bayi masih menangis walaupun dah menyusu?

Mungkin anak tak puas menyusu, atau anak kembung perut. Kalau anak tak puas menyusu maybe sebab susu sikit? Rujuk SINI

  • ibu demam dan takut anak berjangkit dari susu ibu?

Eh mana ada. Susu ada sifat antibacteria. Jangan risau. Yang demam hanya ibu bukan susu ibu. Susu masih selama untuk bayi. Cuma jangan diciumlah anak tu. Hehe

Image result for BREASTMILK antibacterial

  • tidak tahu cara menyusu yang betul.

Nah kak bagi gambar dari KKM tanda anda menyusu dengan betul.

Image result for cara menyusu yang betul

baca juga SINI 

  • puting saya sakit dan tidak selesa.

Kali pertama menyusu memang begitu. Lama-lama ibu akan terbiasa. Bila tak menyusu sapukan nipple cream. Anda bole beli di farmasi. 

Tapi jangan berhenti menyusu, nanti ibu boleh dapat bengkak susu. Dari puting melecet terus ada jangkita payudara. Susah nanti.

  • malu nak menyusu di khalayak ramai.

Nursing cover kan banyak sekarang ni. Kalau di mall juga, ada disediakan tempat untuk ibu menyusu. Kalau malu lagi, menyusu dalam kereta. Haha

Kalau malu lagi, ajar anak guna botol. Kalau keluar, ibu boleh bawa susu yang dipam. Tapi susah sikit la sebab nak kena bawak beg besar-besar

Image result for nursing cover

  • Leceh: perlu tudung dan baju khas untuk menyusu.

Ibu guna la botol, pam dan masukkan dalam botol. Then susukan lah anak. Senang kan. 

Image result for breastmilk storage

  • tak tahu susu ibu banyak khasiat.

Haa apa kata baca di sini —> KEBAIKAN SUSU IBU

  • terpengaruh dengan kawan-kawan

Bukankah itu anak kita? Hehe. Kadang, setiap orang ni berbeza, ada anak nak dibesarkan begitu oleh ibubapanya. Kita yang mencorak nya. Jangan la terpengaruh dengan kepercayaan karut oleh kawan-kawan.

Banyakkan membaca artikel tentang penyusuan

  • bayi saya taknak susu saya

Image result for BABY REJECT MILK

Hmm. Cuba check balik apa yang menyebabkan bayi jadi begitu. Mesti ada benda y ag mengganggu nya. Saya sarankan ibu bawa anak berjumpa pakar.

  • saya busy bekerja

80% wanita yang bergelar ibu di Malaysia adalah bekerja. Patut ke kita jadikan bekerja alasan untuk tak menyusu?

Saya tahu ibu penat. Penat nak mengepam, nak menyusu. Balik kerja petang dah melepek dah, apatah lagi nak dekat bulan puasa dah ni.

Hmm. Apa kata ibu try ESP ?

Image result for esp shaklee

ESP bagi ibu tenaga yang buatkan ibu kekal aktif bertenaga sepanjang hari. Walaupun berpuasa, minum ESP masa sahur cukup untuk tahan sampai ke petang.

Image result for WOW GIF

Kenapa ESP bekalkan tenaga yang lama? Bahan kimia kah?

Takk.

Image result for NO GIF

ESP mengandungi, karbohidrat, protein iaitu sumber tenaga yang utama. Badan keletihan dan lesu selalunya disebabkan kurang karbohidrat dan protein. Kadang ada yang terlebih karbohidrat je. 

Image result for ESP INGREDIENTS SHAKLEE

Protein penting kerana tenaga dihasilkan dengan campuran protein dan karbohidrat. 

Lagipun ESP punya indeks glisemik rendah. Bila kandungan gula rendah, makanan lambat diproses, dan kita akan kenyang dalam jangka masa yang lama.

Image result for ESP SHAKLEE INDEKS GLISEMIK

Menyusu kan selalunya lapar. Bila sesuatu makanan indeks glisemik tinggi, kita akan cepat rasa lapar. Asyik nak makan jeeee. Bila masa nak kurus

Dan ESP ada elektrolit isotonik yang balancekan elektrolit dalam badan kita supaya takde rasa lesu dan nak pitam. Bukan tu je, ESP juga ada kalsium, dan vitamins. 

Susu banyak pekat dan oenuh nutrisi. Sape nakkkk? Kak nak bagi harga special kat korang niii.

Image result for I WANT GIF

Sapa cepat dia dapat. Wasap kak laju-laju 019-2649362 

Image may contain: text

😍😍😍😍

p/s : jom join contest baby comel di page FB Anak Ibu Sihat. RM300 voucher untuk dimenangi

Image result for yeay gif

Image may contain: 1 person, smiling, baby and text

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares
Previous Post

PERTANDINGAN BABY COMEL 2018

Next Post

APA KEBAIKAN SUSU IBU BERBANDING SUSU FORMULA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *