CARA CEGAH DAN HILANGKAN RUAM LAMPIN BAYI. TIPS MUDAH!!

Apa itu ruam lampin? 

Omputih panggil, napkin dermatitis atau napkin rash.

Image result for napkin rash

Napkin dermatitis ni adalah kondisi bilamana kulit jadi merah dan gatal bila bersentuh dengan pampers atau napkin.

Siapa yang selalu kena?

Bayi berusia 3 hingga 15 bulan, terutama sekali yang pakai lampin kain tu. Sebab lampin sekarang yang pakai buang tu dah advance, ada yang cepat menyerap, ada yang breathable.

Image result for cotton swaddle

Gamaknya kalau boleh taruk kipas dalam pampers ditaruk nya dorang. 

APA YANG MENYEBABKAN RUAM LAMPIN?

Ruam terjadi bila skin barrier telah musnah atau ada lompong kat mana-mana. Alah, macam gate rumah la. Kalau gate tu rosak, kambing lembu boleh masuk. 

Image result for skin barrier

Apa punca skin barrier rosak??

  • air kencing 

Kerap la mak nye check lampin anak. Sampai dah berat lampin tu.

Bila kulit ni terlalu lama dengan lampin basah air kencing, kulit bayi akan dehidrasi dan menyebabkan kulit rosak.

Image result for wet diaper

  • najis

Najis mengandungi ‘bile salts’ yang akan menyebabkan protein kulit pecah dan kulit menjadi ruam

  • campuran najis dan air kencing

Akan keluar ammonium hydroxide dan pH kulit meningkat. Rosak la kulit tu.

Image result for skin baby ph

  • pergerakan

Ada bayi kulit sensitif tau, kalau kita duk dukung boleh sebabkn kulit mereka melecet 

  • bayi memang ada penyakit kulit

Image result for skin problem baby

BAYI YANG MENYUSU SUSU IBU KURANG RISIKO DAPAT RUAM LAMPIN

Kan kak dah cakap, penting susu ibu ni. Jangan la bagi anak susu lembu ke kambing ke. Sebab ape?

Susu ibu akan menyebabkan najis dan air kencing bayi pH nya lebih rendah dan sama dengan pH kulit, maka kurang la iritasi kulit.

Power kan susu ibu.

Tapi bila usia bayi 6 bulan ke atas, bayi dah start solid food, macam-macam di makannya, lagi senang bayi dapat ruam lampin.

RUAM LAMPIN BUKAN DISEBABKAN:

  • alahan lampin
  • Toksin dari lampin
  • Serbuk pencuci baju

APA SIMPTOM RUAM LAMPIN?

  • kulit kelihatan merah, sedikit kasardan berkerak di bahagian punggung, kemaluan, kelangkang dan peha
  • Jika ia dijangkiti kuman, kawasan ruam lampin akan kelihatan berwarna merah, diseliputi ruam yang berkilat dan bertompok dengan bintil-bintil kecil di luar

Image result for diaper rash symptoms

BAGAIMANA NAK HILANGKAN RUAM LAMPIN?

Terseksa kan tengok anak sakit. Perit hati mak-mak melihat.

So, cemana nak hilangkan ruam?

  • pastikan bayi dalam keadaan kering

Kalau teruk, kurangkan anak dengan lampin. Maknanya selalu dedahkan anak kepada udara. Selalu juga check lampin anak. Jangan biarkan anak dengan lampin basah terlalu lama.

Image result for diaper rash symptoms

  • tukar lampin dengan kerap
  • Cuci dengan air

Basuh punggung bayi dengan air biasa. Lupakan kejap baby wipes. 

Image result for no baby wipes

Kalau boleh, basuh dengan air suam atau krim sorbolone yang dicampur dengan air (tanya doktor dulu tau)

Image result for sorbolene cream

  • guna ubat saranan doktor

Doktor mungkin akan beri krim khas untuk ruam anak anda

  • kurangkan penggunaan sabun.

Image result for no soap logo

Jangan guna basun badan orang dewasa dengan bayi. Bayi ni kulit dorang masih halus lagi. Lagipun sabun dewasa ada Sodium Lauryl Sulfate (SLS) yang hasilkan banyak buih tapi ia mengeringkan.

  • elakkan bedak talkum 

Jangan taruk bedak di lampin bayi. Bedak akan menyerap kelembapan asli di kulit bayi, dan kulit mereka akan jadi lebih kering

Image result for talcum powder

  • longgarkan lampin

Biar bernafas sikit punggung anak. Haha. Jangan pakaikan ketat sangat.

  • jangan basuh ‘cloth diaper’ dengan sabun pencuci wangi

Yang wangi tuu, terutama pelembut pakaian ada sintetik fragrance yang berbahaya pada kulit bayi.

  • minta probiotik atas saranan doktor

Untuk kuatkan antibodi anak anda, bole minta pendapat doktor untuk dapatkan probiotik.

  • susu kan bayi anda sekerap mungkin

Jangan la malas mommies! Selalu susukan anak, selalu juga mengepam. Mengepam ni pun bole merangsang penghasilan susu banyak.

Bulan puasa dah dekat ni. Ibu menyusuuuu ARE U READYYY??

Related image

Ready untuk mengepam dan menahan lapar dahaga ketika mengepam hehehe.

Nak tahu cara power stail kak bertenaga walaupun menyusu dan bekerja masa bukan puasa? 

Baca juga -> tips bertenaga dan menyusu ketika bulan puasa

ESP

ni la rahsia kak. Bancuh ni masa sahur campur dengan kurma, blend manja-manja sikit, pehhhh sampai petang tu boleh round pasar malam 2 kali tau.

Image result for esp shaklee recipe

Tak tipu aihhhh.

Sekarang ni tengah PROMO ESP HARGA TAK MASUK AKAL. Kak pun terkejut tengok harga ESP ni time promo. Rasa macam nak borong terus 2 3 tong.

Image may contain: text

Promo ni untuk bulan April je tau, habis je bulan ni, korang nangis gigit jari laaaaa. Masa promo ni beli banyak-banyak buat stok bulan puasa.

Tak sabar pula nak puasa sebab tak letih, kite pun enjoy nak beribadah hihi.

Jom wasap kak laju-laju. Harga spesel kak bagi untuk readers blog akak. Diam-diam tau, rahsiaaaa.

Image result for secret gif

Nah no phone kak, 019-2649362 hubungi kak laju-laju lepas habis je baca ni.

Muah sikit.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Tags:
0 shares
Previous Post

MANFAAT ESP SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Next Post

PERTANDINGAN BABY COMEL 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *