TANDA BAYI ANDA SUDAH KENYANG ! BARULAH IBU TAK RISAU

Kadang-kadang konfius pulak dengan anak sendiri ni, macam dah kenyang eh macam tak kenyang pulak. Bila bagi susu minum, tapi 2-3 minit nanti taknak pulak

Cer bagitahu dah kenyang ke belum niiiii

Image result for worry gif

Situasi ni selalu nya terjadi untuk ibu yang selalu bagi susu terus dari payudara. Kalau botol memang senang nak monitor. Sampai berapa OZ je tahu dah, baby dah cukup menyusu.

Tapi dont worry ibu yang tak guna breastpump, meh kak ajar gi mana caranyaa nak kenal baby yang cukup menyusu

Image result for don't worry gif

BERAPA KALI LAMPIN TUKAR SEHARI??

Take note okay benda ni. Jangan salin je, kira juga dah berapa kali salin menyalin ni. Bayi yang baru lahir sekurangnya menghasilkan 6 lampin basah sehari. Kalau kurang dari 6 maknanya anak puan-puan masih belum menyusu dengan cukup.

Image result for diapers gif baby

WARNA DAN JUMLAH NAJIS BABY

Selain dari kira lampin basah, kalau anak buang air besar perati okay najis warna apa, berapa banyak. Sebab ini semua pentingggg.

Hanya mommies je yang boleh tahan dengan benda ni kan. Kalau bagi suami buat, eee la ewww la. Ibu THE BEST!!

Image result for diapers gif baby

Bayi yang diberi susu ibu secara eksklusif warna najis adalah kuning cerah dan cair (mustard).

Warna najis baby yang diberi susu formula kelihtan sedikit hijau sebab susu formula ni banyak zat besi. Dan sekurang nya baby buang air besar 1 kali sehari.

Image result for warna najis bayi

Kalau anak puan tak buang air besar dan berat badan menurun ini mungkin sebab tak cukup menyusu.

BERAT BADAN BAYI TURUN

Masa pergi rutin checkup cuba take note berat bayi anda, selalunya bayi baru lahir akan turun berat badan beberapa hari selepas lahir tapi turunnya tak lebih dari 10%

Kalau lebih mungkin sebab tak menyusu dengan cukup

Tanda bayi yang cukup susu adalah kenaikan berat badan 400 gram hingga 1 kg setiap bulan

Image result for baby weight

DENGAR BUNYI KETIKA BAYI MENGHISAP SUSU

Jika lekapan mulut bayi pada payudara anda betul, bayi akan keluarkan bunyi seperti “glug glug” atau “slurp slurp”

Jika ada, syabas ibu. Teknik menyusu ibu adalab teknik yang betul

Yeyyy

Image result for teknik menyusu betul

GERAKAN DAGU BAYI

Ni pun cara untuk tahu bayi kenyang atau tak. Cuba tengok bahagian antara leher dan dan dagu, dagu bayi akan bergerak turun naik. Lepas beberapa kali turun naik, dagu bayi akan turun jauh lebih bawah untuk beberapa saat sebelum kembali ke posisi asal

BAYI YANG KENYANG AKAN TIDUR LENA

Image result for sleeping baby

Ada tak ibu pernah hadapi situasi anak kerap terjaga atau merengek selepas ditidurkan. Inu mungkin sebab anak masih lapar.

Sebab macam kita la, lepas makan kenyang aihh mengantuk betul.

Tapi kita tak bole tidur la kang gemuk pulakkk

Haha

Membantu tak mommies? Kalau tak atau nak tanya lebih lanjut, komen je kat bawah atau boleh pm kak personally di 019-2649362.  Hihi

Image result for call me gif

Eh belum habis lagi ni. Korang dah tahu ke pasal ‘tepung ajaib’ viral tu??!

Kononnya ‘tepung’ tu boleh bagi susu banyak, bertenaga walaupun berpuasa, kurus, hilangkan jeragat, hilangkan stretchmark. 

Ehhhh tepung apa niii. Setahu kak tepung buat cucur sedap la hehe. 

Ni laaaa TEPUNG AJAIB tuu

ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

No automatic alt text available.

Kenapa kak cadangkan terutama sekali untuk ibu menyusu. Menyusu ni memenatkannn. Kalau yang bekerja tu, nak mengepam bukannya senang. Lenguh badan.

Tambah-tambah nak dekat bulan puasa ni. Risau takut susu menurun, risau juga kalau tak larat nak mengepam.

Akak kenalkan korang dengan ESP ni. 

Sebenarnya sumber utama tenaga kita dari protein.  Bukan dari karbohidrat sangat. Sebab tu ahli sukan diet mereka kebanyakannya semua protein. 

No automatic alt text available.

Ikan ayam daging berkilo-kilo setiap hari.

Kalau makan karbohidrat contohnya nasi putih,  memang la kenyang tapi ia juga ada kandungan gula tinggi ! Kalau gula tinggi, ia cepat dicerna dan dihadam, dan kita akan rasa cepat lapar pastu makan lagi. Last-last berat naik, gula pun naik.

ESP mengandungi protein dari soya. Kenapa soya? Sebab soya membekalkan kesemua 9 jenis asid amino protein yang badan perlukan. 

Memang la ayam bekalkan protein, tapi ayam sekarang tu bukan macam ayam dulu, ayam sekarang ni suntik sana sini.

Image may contain: text

Bila minum ESP , mommies akan rasa bertenaga. Sebab gula dalam ESP rendah dan ia buat kita rasa kenyang lebih lama.

3 sudu pastu goncang-goncang siap! Cukup dah protein untuk hari ni. Senang kan?

Image result for shaklee esp resepi

Kalau puasa, blend je dengan ESP dengan kurma, memang sampai petang boleh pergi pasar malam tu 2 round. Kalau bertenaga senang jugak nak beribadah kan. Sambil menyusu sambil fokus beribadah.

Kenapa kak cakap ESP bagi cantik? Kak tahuuu semua mesti nak cantik kan.

Kesemua sel dalam badan kita adalah dari protein,sel kulit muka kita mati 10 juta sehari ! Untuk penghasilan sel baru yang bagus dan terbaik kena la ada sumber protein yang cukup dan terbaik juga kan?

Sebab tu bila customer minum ESP ni ramai cakap muka semakin lembap dan anjal, jeragat hilang, parut pudar. Ish seronok la kak dengar. 

Mommies yang belum cuba tu taknak efek yang sama keeee?

Kalau nak apa tunggu-tunggu lagi, wasep kak sekarang jugakkkkk!!

019-2649362. Psssst…..bulan april ada promo tauuu. Special price kak bagi dekat korang. 

Image may contain: text

APA KATA MEREKA YANG DAH TERKENA MABUK ESP

No automatic alt text available.

susu lebih pekat

No automatic alt text available.

muka semakin anjal dan berseri

Image may contain: text

semakin bertenaga terutama sekali di bulan puasa

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *