10 TIP PENYUSUAN KETIKA BERPUASA

adakah mommies risau dengan Ramadhan yang bakal tiba ni? 

Antara kerisauan nya:

Cukup ke bekalan susu untuk anak?

Larat kah aku nak mengepam atau menyusu?

Adakah kuantiti dan kualiti susu akan menurun?

Betul tak mommies? Ke mommies tak risau? Kalau tak risau cer share apa tips korang nak hadapi cabaran berpuasa kat komen bawah. 

So, hari ni kak nak share tips yang menjadi untuk membantu ibu menyusu berpuasa dengan tenang.

Barulah fokus nak beribadah kan.

#MINUM AIR YANG SECUKUPNYA KETIKA BERBUKA

Menyusu bayi buat mommies rasa dahaga (dahaga dia lain macam tau, macam kat gurun sahara) jadi jangan biar diri mommies dehidrasi. 

Minum air sekurangnya 8 gelas sehari

Contoh :

Bangun tidur – 2 gelas

Selepas sahur – 2 gelas

Waktu berbuka – 2 gelas

Selepas terawih – 2 gelas

Mudah kan? 

Nak tahu apa tanda kalau mommies dehidrasi?

  1. Sakit kepala
  2. Pening
  3. Mata kering
  4. Loya
  5. Kejang otot
  6. Tiada mood
  7. Tiada tenaga
  8. Tangan dan kaki sejuk
  9. Air kencing berwarna kuning gelap
  10. Kulit kering
  11. Rasa berdebar-debar

Mommies boleh pengsan tau, bahaya dehidrasi ni. Jadi minum air secukupnya tauuu

#MINUM JUS PEGAGA UNTUH MENAMBAH TENAGA DAN SUSU

Jus pegaga da lama diamalkan oleh tok nenek kita. Katanya menambah tenaga dan susu.

Kak tak tau la rasa apa, tak pernah try. Kak takut sikit benda pahit ni. Hihi

Resepinya :

  • ambil segenggam pegaga
  • Sebiji hijau epa
  • Jus lemon 
  • Satu sudu gula

Amalkan setiap hari sepanjang bulan ramadhan

Image result for jus pegaga

#JANGAN TAK SAHUR

Image result for kebaikan bersahur

Sahur ni bukan je sunat. Tapi penuh dengan kebaikan tau.

Jadi mommies kena rajin bangun sahur, kalau mengantuk pun mesti bangun.

Bersahurlah dengan makanan yang berkhasiat dan menambah tenaga.

Tahu tak, kalau makan nasi waktu sahur cepat lapar. Ye ke?

Ye mommies. Sebab nasi putih ni tinggi gula. Makanan yang tinggi gula cepat dicerna dan dihadam dan buatkan kita cepat rasa lapar. 

Image result for say no to white rice

Pasti nak makan apa waktu sahur? Haaa kena la baca sampai habis. Hehe

#AMALKAN MAKAN MADU

Madu ni pun sunnah juga. 1001 manfaat. 

Apa ada pada madu?

Image result for kebaikan madu

Ia mengandung kesemua jenis vitamin natural, polynutrisi dan sebagainya

Ia membekalkan 17g gula dalam satu sudu besar madu. Gula dalam madu ini gula yang baik, jadi tak perlua risau kalau nak makan madu (jangan makan berlebihan)

Madu juga memulihkan tahap kolesterol dalam badan

#BEREHAT SECUKUPNYA

Bagi mommies yang menyusu, ingat, anda perlukan rehat. Sebab menyusu membakar kalori dan memenatkan.

Image result for sleep gif

Kalau boleh, tengahari, buatlah power nap. Sangat-sangat membantu memulihkan tenaga. Dapat pahala lagi tau.

Image result for qailulah

#PAM SUSU DENGAN CARA DAN WAKTU YANG BETUL

Bagi ibu yang bekerja, pastikan timing anda untuk mengepam adalah yang betul. Sebab baki tenaga mommies nak guna untuk bekerja juga.

Contoh waktu mengepam yang efektif :

  • sebelum solat subuh
  • Selepas solat zuhur
  • Selepas berbuka
  • Sebelum tidur

Jangan main pam je tau. Takut susu tak keluar. 

#TENANG DAN YAKIN 

Image result for confidence gif

Kalau stress pun susu akan drop. Jadi mommies, relax okay. Bulan-bulan puasa ni eloklah banyak berzikir untuk tenangkan diri, banyakkan juga berdoa supaya Allah banyak dan cukupkan susu sepanjang berpuasa.

InsyaAllah mommies boleh !

#JANGAN MINUM KOPI ATAU TEH

Image result for say no to caffeine

Jangan minum minuma berkafein. Kafein boleh menyebabkan mommies lagi dehidrasi. Kalau tak menyusu pun mommies tak digalakkan minum kafein ketika berpuasa.

Anda mungkin bertenaga selepas minum tapi sampai je tengahari, dahaga dia macam baru lepas balik marathon.

Ini betul-betul tauu.

#BANYAKKAN DIET YANG MENGANDUNGI PROTEIN

Image result for protein food

Kenapa protein? Kenapa bukan karbohdirat? 

Ini yang salah sebenarnya. Ramai orang ingat, penghasilan tenaga yang utama dari karbohidrat, sebenanrnya ia dari protein.

Protein ni macam asas kepada bahan kita. Raw material gitu.

Waktu bersahur, pilihla makanan yang tinggi protein. 

#MINUM JUS KURMA KETIKA SAHUR

Image result for jus kurma

Kurma ni memang terbukti terbaik untuk sahur. Makannan sunnah juga. Kalau makan kurma bukan je sihat tapi dapat pahala lagi tau.

Lagipun kurma ni natural milkbooster. Senang hati tak mommies dengar? Hihi

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sempena Ramadha yang bakal tiba, kak nak recommend satu benda untuk mommies semua. Ni paling the best lah untuk mommies menyusu tapi nak puasa jugak.

Perkenalkan ESP dari SHAKLEE.

No automatic alt text available.

 

Kenapa kak cadangkan ESP? Sebabbbb ESP kaya dengan protein. Kan kak dah cakap untuk kekal aktif kena makan banyak protein.

Image may contain: text

Tapi adakah makan yang mommies makan tu tinggi protein? Kalau ya, adakah betul ia mengandungi semua jenis protein?

Jangan tak tahu yang protein ada 9 jenis asid amino. Dan makanan yang kita ingat tinggi protein sekarang sudah kehilangan kebanyakan dari 9 asid amino ni.

Yelah, ayam pun suntik sana sini. Lembu pun sama. 

Saya pernah berjumpa dengan burun bangunan indonesia di pasar beli ayam. Tapi buruh ni nak beli ayam kampung je. Saya tanya la, ayam lain kan banyak. Dan buruh ni jawab,

“Puan, ayam biasa suntik sana sini, tak sihat. Saya nak kerja berat, kena makan ayam kampung, tak suntik”

Barula saya faham kepentingan protein. Patutla anak-anak kat rumah kadang-kadang kulit kering, ekzema dan macam-macam lagi.

Sebab tu kak suggest minum ESP, sebab ESP dari soya non GMO (yang tak diubah genetiknya), kaya dengan 9 asid amino.

Lagipun, cara nak minum tu sangat mudah. 3 sudu + air suam + goncang dan minum. Kalau malas nak bangun sahur pun senang. 

Kadang tu blend dengan kurma atau jus kurma. Dah la sedap. Natural milkbooster lagi.

No automatic alt text available.

ESP ni rendah indeks glisemik tau. Bila minum, rasa kenyang tu lama atau sekejap-sekejap je. Kadang tu sampai waktu berbuka pun dok aktif lagi. 

Dan yang paling best, satu tong ni tahan 2 bulan. Memang jimat sangat. Bayangkan kita beli ayam daging ikan beratus ringgit sebab kita ingat makanan ni sihat, tapi rupanya sikit je protein yang kita dapat.

Kalau dengan ESP, memang jimat ya ampunnn.

Tambah-tambah sekarang ni ada promosi tau tak.

Image result for promosi esp shaklee

Hari ni LAST DAY kalau mommies nak order. Rugiii sangat kalau tak try. Sekali try terus melekat, gerenti.

Kalau berminat, cepat-cepat mesej kak di 019-2649362. Jangan tunggu-tunggu kalau nak buat benda baik hihi. 

 

APA KATA MOMMIES YANG DAH TRY ESP. JOM BACA

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: text

No automatic alt text available.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Tags:
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *