7 KHASIAT KURMA BAGI WANITA HAMIL DAN MENYUSU

assalamulaikum mommies. Buat ape tuuuu 

Image result for assalamualaikum gif

Terima kasih lerr sudi baca coretan kak. Cewahh.

Harini kak nak share tentang kebaikan makan kurma. Semuaa orang tau yang kurma ni berkhasiat. Tapi tak banyak orang tau kurma juga penuh manfaat buat ibu hamil dan wanita menyusu.

Image result for kurma

Nak tahu apa manfaat nya?

Jom baca

#1. MENCEGAH DARIPADA BERLAKUNYA PENDARAHAN KETIKA MELAHIRKAN ANAK

Tahu kah anda. Yang bila pendarahan yang banyak berlaku, anda berdepan risiko kematian yang tinggi. 

Image result for shock gif

Ingat tak ketika Maryam ibu Nabi Isa a.s nak melahirkan baginda, apa yang Maryam makan? Buah kurma.

Ada sejenis bahan di dalam kurma membantu mencegah daripada berlaku pendarahan yang banyak. Dann kurma juga mempercepatkan proses pengembalian posisi rahim seperti sedia kala.

#2. MEMPUNYAI NUTRISI PENTING UNTUK IBU

Tahu tak buah kurma ada nutrisi apa?

  • Zat besi
  • Kalsium
  • Glukosa
  • Potassium
  • Serat yang tinggi

Kesemua nutrisi ini sangat penting untuk kandungan dan tumbesaran bayi yang bakal lahir. 

Image result for baby gif

#3. MAKANAN TERBAIK UNTUK WANITA DALAM NIFAS

Ketika nifas, badan cuba membaik pulih. Ada sesetengah wanita yang senang terdedah dengan Anemia (kurang sel darah merah) 

Kurma kan ada zat besi. Zat besi akan membantu meningkatkan sel darah merah.

#4. NATURAL MILKBOOSTER

Kurma juga menggalakkan pengeluaran susu ibu dan hormon oksitosin.

Hormon oksitosin membantu saluran susu mengembang dam menguncup supaya lagi senang susu nak keluar

Image result for milk gif

#5. MENGURANGKAN PENDARAHAN DALAMAN

Kurma memgandungi hormon Patuchin yang boleh kurangkan pendarahan dalaman dan juga perembesan hirmon oksitosi menguatkan otot di sekitar rahim.

Lagi cepat la proses penyembuhan berlaku

#6. ZERO KOLESTEROL

yang bestnya bila makan kurma, tak gemukkk. Hihi.

Kalau yang nak kembalikan ke berat sebelum mengandung, boleh la berdiet dengan kurma.

#7. BOLEH MENCEGAH KANSER

bonusnyaaa kurma mengandungi antioksidan yang dikenali sebagai Tanin dipercayai boleh mencegah kanser

Amacam? Hebat tak kurma ni?

Image result for awesome gif

Tahu tak, kat Melaka ni punya la panas terik. Masa tak puasa pun letihnya ya ampunnn. Memang dahaga toksah cakap la.

Image result for very hot weather

Tapiii ada 3 benda yang boleh pastikan mommies semua sihat bertenaga masa bulan Ramadhan

Jeng jeng jeng

SET PUASA SHAKLEE

No automatic alt text available.

set ni memang sesangat osem. Kalau kak tak try kak tak recommend. Ramai mommies lain dah try dan repeat order untuk ramadhan kali ni.

So ada 3 benda dalam set puasa.

  • ESP

ESP ni takyah cerita panjang la. Sebab semuaa boleh kata tahu ESP ni memang tiptop efek nya. 

Ia bekalakan protein sebagai sumber tenaga. Ada kalsium, elektrolit isotonik dan uuga rendah indeks glisemik.

Kalau mommies nak ambil ESP je masa bulan puasa pun boleh. Taknak ambil lagi 2 kat bawah ni pun takpe. 

Nak best lagi, blend je ESP ni dengan kurma, makan masa sahur. Gerenti memang best ! Susu tak drop, tak haus, tak letih. 

No automatic alt text available.

Nak tahu lebih lanjut baca di sini

dan juga sini

  • MEAL SHAKES

Meal shakes adalah minuman penuh nutrisi. Lengkap dengan mineral dari A to Z. Bukan kak tak faham. Kadang-kadang ada anak kecil mana sempat nak tengok belek kita makan apa. 

Ada customer datang muda lagi, cakap kalsium dalam darah rendah. Sampai nak luruh semua gigi. Takut tak?! 

Meal shakes mempunyai :

  • protein
  • Asid folik
  • Biotin
  • Kalsium dan magnesium
  • Vitamin A, C, E
  • Zink
  • Selenium
  • Vitamin b complex
  • Zat besi
  • Kaya dengan serat

Meal shakes bukan sesuai untuk dewasa je. Kanak-kanak yang 1 tahun ke atas memang boleh minum. Rasa pun sedap. Vanilla gitu.

Mana-mana ibu yang sejenis susah nak menelah ubat atau supplemen. Minum lah meal shakes ni. Goncang-goncang je, minum. Senang yang amat. 

  • PERFORMANCE DRINK

Ni kak nak bagitau yang performance drink ni untuk atlet sebenarnya. Ia sejenis minum isotonik macam 100 plus tapi LESS SUGAR

Tau jelah bulan puasa memang dahaga. Tambah yang menyusu, memang haus oiii. 

Jadi performance drink ni akan balance kan kandungan air dalam badan supaya kita tak rasa haus ataupun dehidrasi masa bulan puasa. 

Bukan tak haus je. Tenaga pun dibekalkan juga. 

Korang tahu atlet yang dok berlari bawah panas ni, bukan nya kita tengok dorang sikit-sikit nak minum air. Sebab dorang minum ni la. Tak dahaga. 

Memang sangat sesuai untuk yang menyusu. Kak sangat recommend!

Bagi yang nak order atau nak tanya bole terus wasep kak di 019-2649362

Jangan segan-segan naaaa

APA KATA MEREKA YANG DAH CUBA ??

Image may contain: text

No automatic alt text available.

Image may contain: 1 person, text

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *