Nak Ajar Anak Berpuasa Buat Kali Pertama? Ikuti Tips Mudah Ini !

Excited tak anak mommies nak puasa. Mesti la kannn. Dulu baby je lagi, tina-tiba eh dah besar panjang anak ku ini. Hikhik. Tapi bagaimana nak ajar anak berpuasa buat kali pertama?

Image result for excited gif

Nak ajar anak puasa sebenarnya mudah. Bukan tujuannya nak bagi anak puasa sehari tu penuh,

TAPI, kita nak ajar anak hikmah berpuasa. Apa yang kita dapat dengan puasa, adakah ia sekadar menahan lapar dan dahaga. Cewah

 

Bak kata pepatah , melentur buluh biarlah dari rebungnya

Jadi, sebelum start nak train anak, betulkan niat dulu ye mommies. 

#PRE RAMADHAN PREPARATION

Image result for reading quran

seminggu dua sebelum puasa, mommy dah boleh buat rumah ada aura nak berpuasa. Anak-anak dah rasa roh bulan Ramadhan tu. Gimana cara nya?

  • banyakkan bertadarus atau bertilawah
  • Rajin ke masjid
  • Puasa sunat
  • Tonton rancangan tentang ramadhan

Bila ada roh ramadhan tu, anak takdela culture shock bila kita suruh dia try berpuasa.

Kita sembang dengan anak tentang bestnya ramadhan, pahala ramadhan. 

Anak-anak mesti excited nak try berpuasa

#JANGAN CERITA TENTANG SUSAH NYA PUASA BILA AJAR ANAK BERPUASA

Image result for dont sign

jangan laaa dok pi cerita yang teruk-teruk pasal puasa. Nanti susah nak ajar anak berpuasa.

Contoh

“Puasa ni lapar tauuuu”

“Sampai malam tak makan”

“Dahla panas, dahaga sangat”

Image result for ramadhan gif

Ape nii mommies. Jangan la cakap macam ni.

#JANGAN BIASA REWARD ANAK

Image result for reward children

Ini juga suatu budaya yang tak bagus. 

“Kalau puasa ibu bagi rm1 sehari”

Ye. Anak tu puasa, tapi anak takkan mencintai bulan ramadhan.

Yang dia dapat pada hujung hari, lapar dahaga dan rm1

Itukah yang kita mahu ? Tak kan?

Biasakan anak dengar tentang pahala berpuasa. Bila anak rasa seronok berpuasa, lapar dan dahaga itu benda kecil je.

Image result for children ramadhan

#BERI ANAK MAKANAN SAHUR YANG BETUL

Related image

Kalau kita yang tua ni pun tengahari je dah melepet, apatah lagi budak kecil kan. Memang susah nak ajar anak berpuasa kali pertama kan? cabaran dia lain macam.

Nak saya ingatkan, nasi buat kita jadi lapar. Disebabkan tinggi indeks glisemik. Jadi makanan mudah dihadam dan dicerna.

Banyakkan sahur sumber protein contohnya : ayam, ikan, tempe dan lain-lain

Image result for protein food

#MINUMAN SAHUR TERBAIK UNTUK ANAK ANDA

Image may contain: text

Sempena bulan puasa, kita ada set puasa shaklee yang sangat-sangat sesuai untuk kanak-kanak. 

  • mealshakes

Ni sedap sangat. Rasa vanilla susu gitu. Anak-anak kan bila sahur dorang ni nak bangun pun susah. Apatah lagi nak suruh makan nasi. Alamat tak makan la dorang.

Tapi nak puasanya kemain seronok. Risau tak mommy? Risau la kan. Dorang nak sekolah lagi. 

Minum je mealshakes ni, memang sesuai untuk kanak-kanak. Dilengkapi dengan vitamins dan mineral yang badan perlukan setiap hari.

Yang paling penting ia membekalkan sumber protein terbaik untuk anak anda. 

InsyaAllah, anak takkan mengadu lapar sampai la waktu berbuka.

  • Performance drink

No automatic alt text available.

Kalau anak tak lapar, dorang mesti dahaga. Tambah lagi cuaca malaysia ni punya la panas lit lit orang utaqha kata.

Risau anak tak minum air secukupnya dan bila dok main kat sekolah nanti dehidrasi dan pengsan. Sapa susah? Kite laaa

Performance drink diminum oleh para atlit yang masuk marathon, swimming, berbasikal. Dorang ni mana sempat nak minum air, jadi untuk elakkan dehidrasi, dorang minum performance drink.

Dilengkapi elektrolit isotonik untuk seimbangkan elektrolit dlaam badan kita.

Barulaa senang hati nak suruh anak puasa kan.

Bukan budak je bole minum tau, mak dengan bapa budak pun boleh minum. 

Sempena ramadhan, mestila ada promo. Tapi kena la whatsapp kak dulu di 019-2649362. Jom jom ajar anak berpuasa. 

Image may contain: 3 people, people smiling, text

APA KATA MEREKA YANG DAH CUBA ??

Image may contain: text

No automatic alt text available.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Tags:
0 shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *