Tips bawa anak ke masjid tapi tak ganggu jemaah lain

See the source image

Bulan ramadhan ni ramai kan kita nampak di masjid, ada ibu-ibu yang bawa anak berterawih sekali.

Dan kita pun terfikir

“Eh patut ke aku try bawa anak aku jugak, biasakan dengan masjid perkara bagus”

Pastu kita terdengar anak orang sebelah main handphone mak nya dengan loud speaker sampai terkezut makcik kat sebelah.

Terus kita batalkan hasrat murni nak bawa anak ke masjid.

See the source image

Harini, kak nak share macam mana nak bawa anak ke masjid tanpa ganggu jemaah lain.

Jom baca !

  • lihat mood anak sebelum ke masjid

Tengok mood anak dulu, mungkin mereka tengah meragam, terlalu penat, atau tak selesa. Nanti bila bawa ke masjid yang ramai orang, lagi la meragam.

Kalau anak kita jenis hiperaktif (kita kenal anak kita), berlari ke sana sini tu, seeloknya jangan lah dibawa sampai anak tu faham yang masjid bukan tempat untuk berlari atau buat bising.

See the source image

  • Cari port yang selesa di dalam masjid

Jangan kita dalam saf, pastu letak anak kecil kat tepi, terputus la saf tu. Jangan jugak kita solat, letak anak di belakang, pastu kita mulalah tak khusyuk solat sebab fikirkan anak selamat ke tak di belakang.

Seeloknya solatlah di tepi dinding, senang nak pantau anak, dan juga selesa. 

  • Kedudukan kanak-kanak dalam saf solat

Menurut para ulamak, kalau anak kecil di antara saf lelaki dewasa tak akan putuskan saf. Makcik-makcik tu kalau anak umur 4-5 tahun nak solat satu saf, jangan la dimarah budak tu suruh solat saf belakang.

Ish ish tak baik tu. 

See the source image

  • Nasihat anak dari rumah

Sebelum ke masjid, buat slow talk dengan anak.

“Masjid nanti ramaiii orang solat, adik tak boleh lari lari sebab masjid bukan playground etc etc”

Ini supaya anak ni bersedia, kalau kita tegur kat masjid nanti, takdelah anak mengamuk tiba-tiba kan.

Kalau anak buat bising juga dalam masjid, panggil dia dan nasihat dengan suara perlahan.

  • Bawa mainan yang tak menarik perhatian jemaah 

Saya tengok mak mak suka sangat bagi handphone dekat anak. Sampai loud volume dibuka nya. Lagipun bagi anak main phone ni tak elok.

Saya ada jumpa sorang ibu berikan anak main crosswords/silangkata. Anak tu diam tak berganjak main sebab terlalu asyik dengan mainan itu. 

Ini barulah normal. Untuk anak kecil, bawa mainan yang selalu main di rumah yang buat mereka leka bermain.

See the source image

Itu jeee dari kak, tips bawa anak ke masjid. Jom la biasakan anak dengan masjid, insyaAllah tak rugi tau. Sementara menunggu isyak boleh ajar anak ngaji wiwiwiwi.

See the source image

Buat mak mak yang selalu sangat letih masa bulan puasa, jom la try set puasa dari shaklee. 

Ada

  1. ESP
  2. Performance drink
  3. Meal shakes

No automatic alt text available.

SET PUASA SHAKLEE


Menjelang ramadhan ini, sue nk promote set ni untuk bantu anda2 menjalani ibadah puasa dan terawih dengan lebih selesa.

Siapa yg perlu ambil Set Puasa Shaklee?

Mereka yg sdg berpuasa
Wanita hamil.
Wanita yg sdg menyusukan anak
Kanak2 terutama yg baru belajar berpuasa.
Mereka yg memerlukan tenaga yg lebih.
Mereka yg menjalankan aktiviti fizikal yg banyak.
Mereka yg mementingkan kesihatan, makanan rendah kalori dgn hidangan yg lengkap.

Kepentingan Set Puasa Shaklee

ESP
Khasiat protein
Memberikan rasa kenyang yg lama
Mengelakkan Gastrik
Bonus utk kulit cantik

Mealshakes
Makanan lengkap yg mengandungi kesemua nutrisi dan vitamin yg diperlukan oleh tubuh.
Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan.
Memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak2

Performance Drink
Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi.
Memelihara tahap gula darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalaman
Meningkatkan stamina.
Meningkatkan daya ketahanan badan.

Memang sangat membantu untuk wanita wanita hebat. Samada yang surirumah atau yang bekerja. 

baca sini tentang minuman yang power ni

Jangan segan untuk pm kak tau di 019-2649362 (kak gie), harga promo menanti anda sempena bukan ramadhan. 

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
0 shares
No Previous Post
Next Post

MINUMAN TERBAIK UNTUK RAMADHAN !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *