Tips bawa anak ke masjid tapi tak ganggu jemaah lain

Bulan ramadhan ni ramai kan kita nampak di masjid, ada ibu-ibu yang bawa anak berterawih sekali. Dan kita pun terfikir “Eh patut ke aku try bawa anak aku jugak, biasakan dengan masjid perkara bagus” Pastu kita terdengar anak orang sebelah main handphone mak nya dengan loud speaker sampai terkezut makcik kat sebelah. Terus kita batalkan […]

MINUMAN TERBAIK UNTUK RAMADHAN !!

Assalamualaikum sisturr. cewahh. bulan puasa ni nak panggil sistur je. hihi Cemane puasa dah nak dekat seminggu ni? adakah mommies masih bertenaga gagah perkasa?? Pastikan Ramadhan kali ni niat tu betul, tak menyimpang. Ramadhan ni setahun sekali je tau, rugi kalau dibiarkan berlalu begitu je tanpa ada perubahan. sebelum Ramadhan orang sama selepas ramadhan masih […]

Tips Menu Sahur Supaya Kenyang Lama Ini Memang Ohsem!

Bulan puasa ini mungkin anda mencari-cari tips bagaimana bila sahur kita boleh tidak lapar sehinggalah waktu berbuka puasa. Tentu ramai yang mencari menu sahur yang berkhasiat, ringkas, sihat dan mampu mengeyangkan dalam tempoh yang lama. Betul tak? Mari saya share satu menu yang dikongsikan oleh Puan Zamira Mohamad Ali di grup Masak Apa Hari ini. Katanya […]

Nak Ajar Anak Berpuasa Buat Kali Pertama? Ikuti Tips Mudah Ini !

Excited tak anak mommies nak puasa. Mesti la kannn. Dulu baby je lagi, tina-tiba eh dah besar panjang anak ku ini. Hikhik. Tapi bagaimana nak ajar anak berpuasa buat kali pertama? Nak ajar anak puasa sebenarnya mudah. Bukan tujuannya nak bagi anak puasa sehari tu penuh, TAPI, kita nak ajar anak hikmah berpuasa. Apa yang […]

7 KHASIAT KURMA BAGI WANITA HAMIL DAN MENYUSU

assalamulaikum mommies. Buat ape tuuuu  Terima kasih lerr sudi baca coretan kak. Cewahh. Harini kak nak share tentang kebaikan makan kurma. Semuaa orang tau yang kurma ni berkhasiat. Tapi tak banyak orang tau kurma juga penuh manfaat buat ibu hamil dan wanita menyusu. Nak tahu apa manfaat nya? Jom baca #1. MENCEGAH DARIPADA BERLAKUNYA PENDARAHAN […]

10 TIP PENYUSUAN KETIKA BERPUASA

adakah mommies risau dengan Ramadhan yang bakal tiba ni?  Antara kerisauan nya: Cukup ke bekalan susu untuk anak? Larat kah aku nak mengepam atau menyusu? Adakah kuantiti dan kualiti susu akan menurun? Betul tak mommies? Ke mommies tak risau? Kalau tak risau cer share apa tips korang nak hadapi cabaran berpuasa kat komen bawah.  So, […]

11 GAMBAR BUKTIKAN PENGORBANAN DAN PERJUANGAN SEORANG IBU

Sebak pula kak tengok gambar-gambar ni semua. Kita selalu rasa yang kita ni lah paling banyak berkorban, rupanya nun jauh di tempat lain ada ibu yang lebih banyak dan besar pengorbanannya Huhuuu sedihhh aih jom layan gambar-gambar dibawah walaupun banjir, anak kena pastikan selamat dan tak  basah     Kalau di negara kita kalau ibu […]

TANDA BAYI ANDA SUDAH KENYANG ! BARULAH IBU TAK RISAU

Kadang-kadang konfius pulak dengan anak sendiri ni, macam dah kenyang eh macam tak kenyang pulak. Bila bagi susu minum, tapi 2-3 minit nanti taknak pulak Cer bagitahu dah kenyang ke belum niiiii Situasi ni selalu nya terjadi untuk ibu yang selalu bagi susu terus dari payudara. Kalau botol memang senang nak monitor. Sampai berapa OZ […]

SUSU IBU KEKURANGAN VITAMIN D !!

Assalamulaikum mommiess. Sihat ke takkk? Ramah pulak kak hari ni. hihi Dulu-dulu kemain kak bebel yang susu ibu ni bagus la, berkhasiat la, cukup dengan nutrisi. Tiba-tiba cakap kurang vitaminD. Apa ni kakkkk??? Sabar semua sabar. Memang susu ibu tak boleh ditandingkan dengan susu lain. Its the BEST ! Tapi untuk menjadi THE BEST, mommies […]

KENAPA BAYI SELALU TERJAGA WAKTU MALAM ?? SAYA TAHU KENAPA ! JOM BACA

Pernah tak mommies ada pengalaman bila nak pejam mata je dengar bayi nangis. Alahai anak. Kita pun bergegas pergi tengok anak, dan setiappp malam benda ni terjadi. Penatnyaa kalau macam ni kan. Kadang-kadang bila pergi tengok bayi, dorang takde pape pun. Terbangun je. Jadi kak nak tolong merungkai misteri anak selalu terjaga malam untuk mudahkan […]

MANFAAT ESP SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Pernah tak dengar petua orang kampung, nak anak cerah kena minum soya masa mengandung dan pernah dengar ESP Shaklee? Haa, ni nak habaq yang ESP shaklee diperbuat dari soya. Ada apa pada soya sebenarnya? Soya ni tumbuhan yang special sebab ia kaya dengan protein. Dan ia mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan badan untuk pertumbuhan […]