CARA CEGAH DAN HILANGKAN RUAM LAMPIN BAYI. TIPS MUDAH!!

Apa itu ruam lampin?  Omputih panggil, napkin dermatitis atau napkin rash. Napkin dermatitis ni adalah kondisi bilamana kulit jadi merah dan gatal bila bersentuh dengan pampers atau napkin. Siapa yang selalu kena? Bayi berusia 3 hingga 15 bulan, terutama sekali yang pakai lampin kain tu. Sebab lampin sekarang yang pakai buang tu dah advance, ada […]

PERTANDINGAN BABY COMEL 2018

  PERTANDINGAN BABY COMEL FB ANAK IBU SIHAT ================================================= . assalamualaikum ibu cantik semuaaaaa..kami dari facebook Anak Ibu Sihat nak adakan contest baby comel . SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN ————————————————————————————– 1. Bayi berumur 0-2 tahun pada waktu pertandingan 2. Mak hendaklah sertakan gambar, nama dan baby di ruangan komen post contest di page toddible 3. Gambar hendaklahjelas […]

5 AMALAN PENYUSUAN SUSU IBU SECARA EKSKLUSIF

Siapakah yang merasakan susu ibu tak bagus?? Angkat tangan sekarang. Ok. Takde orang angkat tangan kan. Semua faham sangat yang betapa susu ibu begitu berharga. Tak ade susu dalam dunia yang perfect macam susu ibu. Walaupun ibu tak perfect, tapi susu ibu perfect. Gituu. Rugiii sangat kalau baby belum 6 bulan, kita dah bagi susu […]

APA KEBAIKAN SUSU IBU BERBANDING SUSU FORMULA

Ibu memberi non stop kepada anak. Dari genetik sampai la apa yang ada dalam perut bayi tu. Bila jadi mak-mak ni, harapnya, kita lebih menghargai mak kita kat kampung. Dalam ayat quran Allah sendiri menyuruh ibu menyusu sehingga anak berusia 2 tahun. Bila ini dari Allah, mesti ada sesuatu yang berharga dalam susu ibu. Yang […]

CARA MUDAH MERANGSANG OTAK BAYI !

Kenapa nak rangsang rangsang otak anak kita ni? Sebabbb waktu anak ni baby lah, otak mereka macam span. Semua benda diserap. Jadi bila bayi ni besar, otak dia dah adapt dan mula nak menerima lebih banyak benda baru. Pepatah kata, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Baby kecik ni macam rebung, apa yang mereka lihat dan […]

CABARAN MENYUSU BAYI BUKTIKAN ANDA WANITA HEBAT!

Kalau ibu yang pertama kali menyusu mesti ia adalah memori yang menggamit 1001 kenangan kan? Ada yang best, ada yang tak best.  Menyusu bukan lah duduk atas kerusi dan tunggu baby habis menyusu. No no no. Ia bermain dengan emosi mental fizikal semua lah.  Tahu tak apa cabaran dalam menyusu? Tiada lagi tidur yang nyenyak […]

 TIPS KEKAL BERTENAGA BAGI IBU MENYUSU SEMASA BERPUASA

Pejam celik pejam celik dah nak masuk Ramadhan. Allahu cepat nyaaa masa berlalu kan. Rasa macam baru jaa raya.  Ni nak masuk ramadhan ni mesti ada ibu-ibu yang dah semakin risau macam mana nak menyusu tapi berpuasa. Yelaa bukan senang tau. Menyusu tu penat diaaaa kalah lari marathon tau. Nampak macam rilek je kan duduk-duduk […]

ANDA MENGALAMI BENGKAK SUSU? KAMI ADA CARA UNTUK ATASINYA

Sape yang pernah kena bengkak susu atau tengah kena sekarang angkat tangan sikitt. bengkak susu ni perkara biasa bagi yang menyusu.  Biasa tu memang la biasa, sakit tau dakk. Huhu Tapi jangan risau, hari ini ibu telah datang ke tempat yang tepat, sebab saya akan cerita secara terperinci mengenai bengkak susu. Lepas baca je InsyaAllah, […]

CARA SENANG HILANGKAN STRETCH MARK SELEPAS BERSALIN

Stretch mark ni bergantung kepada kulit individu, kalau kulit dia cap gajah (saya lawak) mungkin dia takde stretch mark. Tapi kebanyakan perempuan mengandung memang ada stretchmark dan lepas bersalin tak hilang-hilang. #APA YANG MENYEBABKAN STRETCH MARK? Nama sains untuk stretcmark adalah striae. Dan striae ada dua jenis Striae gravidarum (warna purple) Striae albican (warna putih) […]

Tips Kenali Taska Dan Pengasuh Yang Baik

Lepas habis je berpantang mesti ibu risau sape la nak jaga anak kan?  Sekarang ni banyak kes pengasuh jahat, taska pun sama naik jahat nya. Risau je nak hantar anak. Jadi hari ni, saya nak berkongsi tips nak kenal taska dan pengasuh yang baik dengan harapan dapat membantu ibu, tak banyak sikit pun jadi laaa. […]

Bayi saya asyik menangis

Bayi asyik meragam?   Bagi susu dah, lampin pun dah tukar, anak menangis juga. Alaa macam mana ni. Pening nyaa kepala. Saya faham situasi ni. Takpe takpe, jom kita fikir sama-sama, kenapa baby kita masih meragam even dah takde benda nak diragam kan. Kalau mak-mak kite, bayi menangis ni ada 3 sebab je, LAPAR, PAMPERS […]