TRAVEL DENGAN BAYI KINI JADI MUDAH

Sempena cuti sekolah ni mesti ramai yang tengah merancang nak pergi jalan-jalan kan. Tak kiralah dalam atau luar negara ke mana je mak ayah bawa, anak pasti happy. Tapi ada baby ni?! Cemana??  Alah, small matter tuuu. Tak nyempat eh kome ni, habis pantang terus cabut nak bercuti haha. Jangan risau, akak di sini akan […]

TANDA ISTERI MEROYAN SELEPAS BERSALIN. SUAMI WAJIB AMBIL TAHU!

“Kuala Lumpur: “Ada bayangan yang menyuruh saya ke dapur, ambil gunting dan buat (tikam bayi).” Itu pengalaman postpartum depression atau meroyan, yang pernah dilalui ibu kepada tiga cahaya mata, Zeeda Aziz, 38. “Bayangan itu seolah-olah menunjukkan yang saya pernah lakukan, dan memujuk saya buat perkara yang sama. Bayangan itu bermain dalam fikiran saya berulang kali,” […]

ALAMAK ANAK SAYA KUNING!

Sebaknya hatiii bila kite dah boleh keluar wad tapi anak kena tahan wad sebab kuning. Kannn Yang tak kena tahan wad pun risau jugakkkk, nak kena gi checkup anak pastu dengar anak meraung bila darah kena ambil. Sebak sangat tengok berapa kali anak kena cucuk sebab nak ambil darah. Ibu minta maaf sayang. Sebenarnya kuning […]

JANGAN BUAT KERJA TUHAN

Hari ni Malaysia kecoh dengan kes ibu tertinggal anak dalam kereta. Ramai dok kecam ibu, cuai la, pelupa la.  Cuba kita berhenti dari buka mulut tu tapi melihat dengan mata hati pulak. Kenapa kenapa kenapa? Letakkan diri kita di tempat ibu tu, kenapa dia boleh terlupa? Ibu cakap dia rushing, rushing ke mana? Ke tempat […]

TIPS TAMBAH SUSU BADAN MUDAH DAN SENANG

Risau tak bila lepas bersalin nurse suruh susukan anak pastu susu ciput je keluar. Jangan menangis mak mak. Episod susu ciput ni bukan satu episod je tau. Esoknya bersambung lagi. Dah macam drama tv3 pukul 7. Hari-hari konflik. Sebelum nak suapkan ibu-ibu tips, kena faham dulu konsep ‘supply and demand’. APA TU SUPPLY AND DEMAND? […]

Kenapa luka bersalin/episiotomi lambat sembuh?

KENAPA LUKA BERSALIN atau EPISIOTOMI LAMBAT SEMBUH? Kita orang perempuan je yang faham peritnya bersalin kan. Kalau laki kite cakap dia paham, jeling sikit kat dia. Kikikiki Badan kita dah melakukan satu pengorbanan besar, dari sebesar tiang letrik sampai jadi sebesar yang nak tengok cermin pun takut. Bayangkan betapa hebatnya Allah, dalam badan ada satu […]

Tips Mudah Bersalin. Jom baca!

Saya rasa dalam banyak-banyak tips yang saya bagi, mesti tips kali ni paling ibu-ibu nak tahu kannn Sape laaa yang nak sakit masa beranak kan. Tapi tips ni takde la tips yang sekali hembus je kau terberanak. Eh takkk. Kalau akak ada tips tu, akak dah femes dah sekarang ni haha Tips yang akan akak […]

Selalu Kejang ketika Hamil? WAJIB BACA POST INI.

Ada yang selalu kejang ke masa hamil? Malam-malam masa tidur pun kejang. Kalau jalan banyak pun asyik kejang. Padahal masa tak pregnant tak pernah pulak kerap macam ni kejang. hmm. Kenapa ye kejang ni? #Kenapa saya kejang sebenarnya? Sebelum kenapa kejang? Apa kejang tu sebenarnya? kejang adalah sakit disebabkan kontraksi otot secara tidak sengaja, selalunya […]

Tak Nak Sembelit Ketika Hamil? Bagaimana?

Siapa penah rasa pengalaman sembelit masa pregnant? Tak suka kan sembelit time tu. Huhu. Sampai 2 minggu tak buang air besar pun ada. Bila teran tu rasa macam sekali dengan baby nak terkeluar😅😅 Sembelit masalah paling biasa waktu pregnant, macam-macam jadi dalam badan ni haa. Bertabah la wahai badan ku. ada ke cara taknak sembelit? […]

Adakah anda berisiko mendapat plasenta previa@uri bawah?? jom baca lebih lanjut

Salam petang semua. Ada yang pernah dengar tak tentang plasenta previa atau uri bawah? Mesti ada. Sekarang kat Malaysia masalah uri bawah bukan benda yang jarang kita dengar. Sana-sini dengar je bakal ibu bincang pasal masalah ni. Ini sebabnya teknologi sains kesihatan kita dah maju ke hadapan. Ada ultrasound yang canggih-canggih. Senang nak kesan lebih […]

Asyik Loya Dan Muntah Ketika Hamil? Ketahui Cara Atasinya

Assalamualaikum semua, hari ni akak nak bercerita tentang morning sickness atau mabuk hamil. Sebab pengalaman jadi ibu masalah morning sickness tak boleh terlepas. Seronok memang seronok pregnant, tapi 3-4 bulan awal tu asyik uwek uwek tu yang tak tahan. Nak buat kerja apa pun tak larat, kadang rasa nak telentang atas katil je. Ikutkan hati […]