Tips Kenali Taska Dan Pengasuh Yang Baik

Lepas habis je berpantang mesti ibu risau sape la nak jaga anak kan?  Sekarang ni banyak kes pengasuh jahat, taska pun sama naik jahat nya. Risau je nak hantar anak. Jadi hari ni, saya nak berkongsi tips nak kenal taska dan pengasuh yang baik dengan harapan dapat membantu ibu, tak banyak sikit pun jadi laaa. […]

Bayi saya asyik menangis

Bayi asyik meragam?   Bagi susu dah, lampin pun dah tukar, anak menangis juga. Alaa macam mana ni. Pening nyaa kepala. Saya faham situasi ni. Takpe takpe, jom kita fikir sama-sama, kenapa baby kita masih meragam even dah takde benda nak diragam kan. Kalau mak-mak kite, bayi menangis ni ada 3 sebab je, LAPAR, PAMPERS […]

TRAVEL DENGAN BAYI KINI JADI MUDAH

Sempena cuti sekolah ni mesti ramai yang tengah merancang nak pergi jalan-jalan kan. Tak kiralah dalam atau luar negara ke mana je mak ayah bawa, anak pasti happy. Tapi ada baby ni?! Cemana??  Alah, small matter tuuu. Tak nyempat eh kome ni, habis pantang terus cabut nak bercuti haha. Jangan risau, akak di sini akan […]

TANDA ISTERI MEROYAN SELEPAS BERSALIN. SUAMI WAJIB AMBIL TAHU!

“Kuala Lumpur: “Ada bayangan yang menyuruh saya ke dapur, ambil gunting dan buat (tikam bayi).” Itu pengalaman postpartum depression atau meroyan, yang pernah dilalui ibu kepada tiga cahaya mata, Zeeda Aziz, 38. “Bayangan itu seolah-olah menunjukkan yang saya pernah lakukan, dan memujuk saya buat perkara yang sama. Bayangan itu bermain dalam fikiran saya berulang kali,” […]

ALAMAK ANAK SAYA KUNING!

Sebaknya hatiii bila kite dah boleh keluar wad tapi anak kena tahan wad sebab kuning. Kannn Yang tak kena tahan wad pun risau jugakkkk, nak kena gi checkup anak pastu dengar anak meraung bila darah kena ambil. Sebak sangat tengok berapa kali anak kena cucuk sebab nak ambil darah. Ibu minta maaf sayang. Sebenarnya kuning […]

JANGAN BUAT KERJA TUHAN

Hari ni Malaysia kecoh dengan kes ibu tertinggal anak dalam kereta. Ramai dok kecam ibu, cuai la, pelupa la.  Cuba kita berhenti dari buka mulut tu tapi melihat dengan mata hati pulak. Kenapa kenapa kenapa? Letakkan diri kita di tempat ibu tu, kenapa dia boleh terlupa? Ibu cakap dia rushing, rushing ke mana? Ke tempat […]

TIPS TAMBAH SUSU BADAN MUDAH DAN SENANG

Risau tak bila lepas bersalin nurse suruh susukan anak pastu susu ciput je keluar. Jangan menangis mak mak. Episod susu ciput ni bukan satu episod je tau. Esoknya bersambung lagi. Dah macam drama tv3 pukul 7. Hari-hari konflik. Sebelum nak suapkan ibu-ibu tips, kena faham dulu konsep ‘supply and demand’. APA TU SUPPLY AND DEMAND? […]

Tips Mudah Bersalin. Jom baca!

Saya rasa dalam banyak-banyak tips yang saya bagi, mesti tips kali ni paling ibu-ibu nak tahu kannn Sape laaa yang nak sakit masa beranak kan. Tapi tips ni takde la tips yang sekali hembus je kau terberanak. Eh takkk. Kalau akak ada tips tu, akak dah femes dah sekarang ni haha Tips yang akan akak […]

Selalu Kejang ketika Hamil? WAJIB BACA POST INI.

Ada yang selalu kejang ke masa hamil? Malam-malam masa tidur pun kejang. Kalau jalan banyak pun asyik kejang. Padahal masa tak pregnant tak pernah pulak kerap macam ni kejang. hmm. Kenapa ye kejang ni? #Kenapa saya kejang sebenarnya? Sebelum kenapa kejang? Apa kejang tu sebenarnya? kejang adalah sakit disebabkan kontraksi otot secara tidak sengaja, selalunya […]

Beri Makanan Pejal Awal Daripada Usia Yang Disarankan. Ini Jawapan Pakar

Bayi seharusnya mula diperkenalkan dengan makanan pejal pada usia mereka enam bulan. Namun ada segelintir ibu-ibu yang risau bila melihat bayinya seperti lapar dan anggap susu yang diberikan tidak cukup. Namun bolehkah jika memberi bayi makanan pejal awal daripada usia yang disarankan? Apakah yang akan berlaku jika memberi bayi makan pada usia lima bulan? Persoalan […]

Bahaya Tak Baby Puree Yang Telah Di Frozenkan? Berapa Lama Boleh Bertahan? Sebarkan.

Di barat, makanan bayi yang disediakan di rumah dan disejukbekukan menjadi pilihan buat ibu bapa. Ini kerana, kesibukan ibu pada hari ini menyebabkan ramai di kalangan ibu yang tidak sempat menyediakan sendiri makanan untuk anak. Disebabkan permintaan ini juga, terdapat pelbagai makanan bayi segera yang dijual di pasaraya seperti bijirin bayi atau makanan tersedia di […]