MANFAAT ESP SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Pernah tak dengar petua orang kampung, nak anak cerah kena minum soya masa mengandung dan pernah dengar ESP Shaklee? Haa, ni nak habaq yang ESP shaklee diperbuat dari soya. Ada apa pada soya sebenarnya? Soya ni tumbuhan yang special sebab ia kaya dengan protein. Dan ia mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan badan untuk pertumbuhan […]

APA KEBAIKAN SUSU IBU BERBANDING SUSU FORMULA

Ibu memberi non stop kepada anak. Dari genetik sampai la apa yang ada dalam perut bayi tu. Bila jadi mak-mak ni, harapnya, kita lebih menghargai mak kita kat kampung. Dalam ayat quran Allah sendiri menyuruh ibu menyusu sehingga anak berusia 2 tahun. Bila ini dari Allah, mesti ada sesuatu yang berharga dalam susu ibu. Yang […]

CARA MUDAH MERANGSANG OTAK BAYI !

Kenapa nak rangsang rangsang otak anak kita ni? Sebabbb waktu anak ni baby lah, otak mereka macam span. Semua benda diserap. Jadi bila bayi ni besar, otak dia dah adapt dan mula nak menerima lebih banyak benda baru. Pepatah kata, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Baby kecik ni macam rebung, apa yang mereka lihat dan […]

CABARAN MENYUSU BAYI BUKTIKAN ANDA WANITA HEBAT!

Kalau ibu yang pertama kali menyusu mesti ia adalah memori yang menggamit 1001 kenangan kan? Ada yang best, ada yang tak best.  Menyusu bukan lah duduk atas kerusi dan tunggu baby habis menyusu. No no no. Ia bermain dengan emosi mental fizikal semua lah.  Tahu tak apa cabaran dalam menyusu? Tiada lagi tidur yang nyenyak […]

ANDA MENGALAMI BENGKAK SUSU? KAMI ADA CARA UNTUK ATASINYA

Sape yang pernah kena bengkak susu atau tengah kena sekarang angkat tangan sikitt. bengkak susu ni perkara biasa bagi yang menyusu.  Biasa tu memang la biasa, sakit tau dakk. Huhu Tapi jangan risau, hari ini ibu telah datang ke tempat yang tepat, sebab saya akan cerita secara terperinci mengenai bengkak susu. Lepas baca je InsyaAllah, […]

CARA SENANG HILANGKAN STRETCH MARK SELEPAS BERSALIN

Stretch mark ni bergantung kepada kulit individu, kalau kulit dia cap gajah (saya lawak) mungkin dia takde stretch mark. Tapi kebanyakan perempuan mengandung memang ada stretchmark dan lepas bersalin tak hilang-hilang. #APA YANG MENYEBABKAN STRETCH MARK? Nama sains untuk stretcmark adalah striae. Dan striae ada dua jenis Striae gravidarum (warna purple) Striae albican (warna putih) […]

Bayi saya asyik menangis

Bayi asyik meragam?   Bagi susu dah, lampin pun dah tukar, anak menangis juga. Alaa macam mana ni. Pening nyaa kepala. Saya faham situasi ni. Takpe takpe, jom kita fikir sama-sama, kenapa baby kita masih meragam even dah takde benda nak diragam kan. Kalau mak-mak kite, bayi menangis ni ada 3 sebab je, LAPAR, PAMPERS […]

TANDA ISTERI MEROYAN SELEPAS BERSALIN. SUAMI WAJIB AMBIL TAHU!

“Kuala Lumpur: “Ada bayangan yang menyuruh saya ke dapur, ambil gunting dan buat (tikam bayi).” Itu pengalaman postpartum depression atau meroyan, yang pernah dilalui ibu kepada tiga cahaya mata, Zeeda Aziz, 38. “Bayangan itu seolah-olah menunjukkan yang saya pernah lakukan, dan memujuk saya buat perkara yang sama. Bayangan itu bermain dalam fikiran saya berulang kali,” […]

Kenapa luka bersalin/episiotomi lambat sembuh?

KENAPA LUKA BERSALIN atau EPISIOTOMI LAMBAT SEMBUH? Kita orang perempuan je yang faham peritnya bersalin kan. Kalau laki kite cakap dia paham, jeling sikit kat dia. Kikikiki Badan kita dah melakukan satu pengorbanan besar, dari sebesar tiang letrik sampai jadi sebesar yang nak tengok cermin pun takut. Bayangkan betapa hebatnya Allah, dalam badan ada satu […]

Tips Mudah Bersalin. Jom baca!

Saya rasa dalam banyak-banyak tips yang saya bagi, mesti tips kali ni paling ibu-ibu nak tahu kannn Sape laaa yang nak sakit masa beranak kan. Tapi tips ni takde la tips yang sekali hembus je kau terberanak. Eh takkk. Kalau akak ada tips tu, akak dah femes dah sekarang ni haha Tips yang akan akak […]