11 GAMBAR BUKTIKAN PENGORBANAN DAN PERJUANGAN SEORANG IBU

Sebak pula kak tengok gambar-gambar ni semua. Kita selalu rasa yang kita ni lah paling banyak berkorban, rupanya nun jauh di tempat lain ada ibu yang lebih banyak dan besar pengorbanannya Huhuuu sedihhh aih jom layan gambar-gambar dibawah walaupun banjir, anak kena pastikan selamat dan tak  basah     Kalau di negara kita kalau ibu […]

TANDA BAYI ANDA SUDAH KENYANG ! BARULAH IBU TAK RISAU

Kadang-kadang konfius pulak dengan anak sendiri ni, macam dah kenyang eh macam tak kenyang pulak. Bila bagi susu minum, tapi 2-3 minit nanti taknak pulak Cer bagitahu dah kenyang ke belum niiiii Situasi ni selalu nya terjadi untuk ibu yang selalu bagi susu terus dari payudara. Kalau botol memang senang nak monitor. Sampai berapa OZ […]

SUSU IBU KEKURANGAN VITAMIN D !!

Assalamulaikum mommiess. Sihat ke takkk? Ramah pulak kak hari ni. hihi Dulu-dulu kemain kak bebel yang susu ibu ni bagus la, berkhasiat la, cukup dengan nutrisi. Tiba-tiba cakap kurang vitaminD. Apa ni kakkkk??? Sabar semua sabar. Memang susu ibu tak boleh ditandingkan dengan susu lain. Its the BEST ! Tapi untuk menjadi THE BEST, mommies […]

KENAPA BAYI SELALU TERJAGA WAKTU MALAM ?? SAYA TAHU KENAPA ! JOM BACA

Pernah tak mommies ada pengalaman bila nak pejam mata je dengar bayi nangis. Alahai anak. Kita pun bergegas pergi tengok anak, dan setiappp malam benda ni terjadi. Penatnyaa kalau macam ni kan. Kadang-kadang bila pergi tengok bayi, dorang takde pape pun. Terbangun je. Jadi kak nak tolong merungkai misteri anak selalu terjaga malam untuk mudahkan […]

MANFAAT ESP SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Pernah tak dengar petua orang kampung, nak anak cerah kena minum soya masa mengandung. Haa, ni nak habaq yang ESP shaklee diperbuat dari soya. Ada apa pada soya sebenarnya? Soya ni tumbuhan yang special sebab ia kaya dengan protein. Dan ia mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan badan untuk pertumbuhan semula sel. Soya dari shaklee […]

5 AMALAN PENYUSUAN SUSU IBU SECARA EKSKLUSIF

Siapakah yang merasakan susu ibu tak bagus?? Angkat tangan sekarang. Ok. Takde orang angkat tangan kan. Semua faham sangat yang betapa susu ibu begitu berharga. Tak ade susu dalam dunia yang perfect macam susu ibu. Walaupun ibu tak perfect, tapi susu ibu perfect. Gituu. Rugiii sangat kalau baby belum 6 bulan, kita dah bagi susu […]

APA KEBAIKAN SUSU IBU BERBANDING SUSU FORMULA

Ibu memberi non stop kepada anak. Dari genetik sampai la apa yang ada dalam perut bayi tu. Bila jadi mak-mak ni, harapnya, kita lebih menghargai mak kita kat kampung. Dalam ayat quran Allah sendiri menyuruh ibu menyusu sehingga anak berusia 2 tahun. Bila ini dari Allah, mesti ada sesuatu yang berharga dalam susu ibu. Yang […]

CARA MUDAH MERANGSANG OTAK BAYI !

Kenapa nak rangsang rangsang otak anak kita ni? Sebabbb waktu anak ni baby lah, otak mereka macam span. Semua benda diserap. Jadi bila bayi ni besar, otak dia dah adapt dan mula nak menerima lebih banyak benda baru. Pepatah kata, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Baby kecik ni macam rebung, apa yang mereka lihat dan […]

CABARAN MENYUSU BAYI BUKTIKAN ANDA WANITA HEBAT!

Kalau ibu yang pertama kali menyusu mesti ia adalah memori yang menggamit 1001 kenangan kan? Ada yang best, ada yang tak best.  Menyusu bukan lah duduk atas kerusi dan tunggu baby habis menyusu. No no no. Ia bermain dengan emosi mental fizikal semua lah.  Tahu tak apa cabaran dalam menyusu? Tiada lagi tidur yang nyenyak […]

 TIPS KEKAL BERTENAGA BAGI IBU MENYUSU SEMASA BERPUASA

Pejam celik pejam celik dah nak masuk Ramadhan. Allahu cepat nyaaa masa berlalu kan. Rasa macam baru jaa raya.  Ni nak masuk ramadhan ni mesti ada ibu-ibu yang dah semakin risau macam mana nak menyusu tapi berpuasa. Yelaa bukan senang tau. Menyusu tu penat diaaaa kalah lari marathon tau. Nampak macam rilek je kan duduk-duduk […]

ANDA MENGALAMI BENGKAK SUSU? KAMI ADA CARA UNTUK ATASINYA

Sape yang pernah kena bengkak susu atau tengah kena sekarang angkat tangan sikitt. bengkak susu ni perkara biasa bagi yang menyusu.  Biasa tu memang la biasa, sakit tau dakk. Huhu Tapi jangan risau, hari ini ibu telah datang ke tempat yang tepat, sebab saya akan cerita secara terperinci mengenai bengkak susu. Lepas baca je InsyaAllah, […]