ALAMAK ANAK SAYA KUNING!

Sebaknya hatiii bila kite dah boleh keluar wad tapi anak kena tahan wad sebab kuning. Kannn Yang tak kena tahan wad pun risau jugakkkk, nak kena gi checkup anak pastu dengar anak meraung bila darah kena ambil. Sebak sangat tengok berapa kali anak kena cucuk sebab nak ambil darah. Ibu minta maaf sayang. Sebenarnya kuning […]

Kenapa luka bersalin/episiotomi lambat sembuh?

KENAPA LUKA BERSALIN atau EPISIOTOMI LAMBAT SEMBUH? Kita orang perempuan je yang faham peritnya bersalin kan. Kalau laki kite cakap dia paham, jeling sikit kat dia. Kikikiki Badan kita dah melakukan satu pengorbanan besar, dari sebesar tiang letrik sampai jadi sebesar yang nak tengok cermin pun takut. Bayangkan betapa hebatnya Allah, dalam badan ada satu […]

Tak Nak Sembelit Ketika Hamil? Bagaimana?

Siapa penah rasa pengalaman sembelit masa pregnant? Tak suka kan sembelit time tu. Huhu. Sampai 2 minggu tak buang air besar pun ada. Bila teran tu rasa macam sekali dengan baby nak terkeluaršŸ˜…šŸ˜… Sembelit masalah paling biasa waktu pregnant, macam-macam jadi dalam badan ni haa. Bertabah la wahai badan ku. ada ke cara taknak sembelit? […]

Adakah anda berisiko mendapat plasenta previa@uri bawah?? jom baca lebih lanjut

Salam petang semua. Ada yang pernah dengar tak tentang plasenta previa atau uri bawah? Mesti ada. Sekarang kat Malaysia masalah uri bawah bukan benda yang jarang kita dengar. Sana-sini dengar je bakal ibu bincang pasal masalah ni. Ini sebabnya teknologi sains kesihatan kita dah maju ke hadapan. Ada ultrasound yang canggih-canggih. Senang nak kesan lebih […]

Asyik Loya Dan Muntah Ketika Hamil? Ketahui Cara Atasinya

Assalamualaikum semua, hari ni akak nak bercerita tentang morning sickness atau mabuk hamil. Sebab pengalaman jadi ibu masalah morning sickness tak boleh terlepas. Seronok memang seronok pregnant, tapi 3-4 bulan awal tu asyik uwek uwek tu yang tak tahan. Nak buat kerja apa pun tak larat, kadang rasa nak telentang atas katil je. Ikutkan hati […]

Alamak Hb Saya Rendah Masa Mengandung!! BAHAYA KE?!! Jom ketahui cara atasinya.

Masalah mengenai Hb rendah isu wajib kita dengar masa mengandung. TAHU TAK? sumber : Berita harian 4 Jun 2016 42% rakyat Malaysia yang ada Hb rendah atau anemia ni wanita. Jadi risiko anemia ni bila mengandung lagi tinggi. Kenapa kita takut dan risauĀ  sangat dengan anemia? Ada efek ke pada kandungan? bagaimana nak atasi? Takpe, […]

BAGAIMANA NAK KURANGKAN PARAS GULA DALAM DARAH KETIKA MENGANDUNG??

Masa tengok ada dua line di pregnancy test kit rasa seronok melambung-lambung, nak jumping jack pun boleh rasanya. Tapi bila dok dengar cerita kawan-kawan pasal kena minum air gula, ada kencing manis mesti rasa risau kan. KENAPA KENCING MANIS BAHAYA MASA MENGANDUNG?? haa saya capslock kan. Saja nak tekan yang kencing manis yg dapat masa […]

Walaupun Mengandung Anda Masih Boleh Kekal Aktif Dan Bertenaga

Anda hamil? Tahniah!! “Bukannya malas, tapi letih…” Biasa tak dengar dialog di atas tu? Bagi orang yang pernah hamil, fasa kehamilan sangat memenatkan tambah-tambah lagi pada awal trimester, ada yang dapat mabuk dan alahan teruk. Bila perut kian kedepan, mulalah sakit belakang, tidur pun tidak selesa, bengkak sana sini. JANGAN RISAU. Saya akan cuba kongsikan […]

8 Sebab Susu Badan Menurun

Ibu-ibu yang dah ada anak dua tiga mesti dah biasa dengan masalah susu sikit, susu kurang takpun susu cair. Alah, mesti akak-akak ni pandang sebelah mata je kann. Tapiii..kalau ibu-ibu yang pertama kali pregnant takpun yang setelah sekian lama tak pregnant lepas tu pregnant, adoiii boleh pening kepala fikir pasal susu badan ni kan. Jangan […]

Beri Makanan Pejal Awal Daripada Usia Yang Disarankan. Ini Jawapan Pakar

Bayi seharusnya mula diperkenalkan dengan makanan pejal pada usia mereka enam bulan. Namun ada segelintir ibu-ibu yang risau bila melihat bayinya seperti lapar dan anggap susu yang diberikan tidak cukup. Namun bolehkah jika memberi bayi makanan pejal awal daripada usia yang disarankan? Apakah yang akan berlaku jika memberi bayi makan pada usia lima bulan? Persoalan […]

Senarai Sekolah Tahfiz Selangor Yang Berdaftar

SEKOLAH TAHFIZ SELANGOR Musibah yang berlaku kebakaran Sekolah Tahfiz di Dato Keramat telah membuka ramai mata masyarakat. Alhamdulillah semakin ramai ibu-bapa yang berkeinginan untuk menghantar anak mereka ke sekolah tahfiz bagi mendalami ilmu agama. Ia adalah suatu niat dan usaha yang murni yang diredhai Allah.   Senarai Sekolah Tahfiz di Selangor seperti di bawah ini: […]