Tips bawa anak ke masjid tapi tak ganggu jemaah lain

Bulan ramadhan ni ramai kan kita nampak di masjid, ada ibu-ibu yang bawa anak berterawih sekali. Dan kita pun terfikir “Eh patut ke aku try bawa anak aku jugak, biasakan dengan masjid perkara bagus” Pastu kita terdengar anak orang sebelah main handphone mak nya dengan loud speaker sampai terkezut makcik kat sebelah. Terus kita batalkan […]

MINUMAN TERBAIK UNTUK RAMADHAN !!

Assalamualaikum sisturr. cewahh. bulan puasa ni nak panggil sistur je. hihi Cemane puasa dah nak dekat seminggu ni? adakah mommies masih bertenaga gagah perkasa?? Pastikan Ramadhan kali ni niat tu betul, tak menyimpang. Ramadhan ni setahun sekali je tau, rugi kalau dibiarkan berlalu begitu je tanpa ada perubahan. sebelum Ramadhan orang sama selepas ramadhan masih […]

Nak Ajar Anak Berpuasa Buat Kali Pertama? Ikuti Tips Mudah Ini !

Excited tak anak mommies nak puasa. Mesti la kannn. Dulu baby je lagi, tina-tiba eh dah besar panjang anak ku ini. Hikhik. Tapi bagaimana nak ajar anak berpuasa buat kali pertama? Nak ajar anak puasa sebenarnya mudah. Bukan tujuannya nak bagi anak puasa sehari tu penuh, TAPI, kita nak ajar anak hikmah berpuasa. Apa yang […]

10 TIP PENYUSUAN KETIKA BERPUASA

adakah mommies risau dengan Ramadhan yang bakal tiba ni?  Antara kerisauan nya: Cukup ke bekalan susu untuk anak? Larat kah aku nak mengepam atau menyusu? Adakah kuantiti dan kualiti susu akan menurun? Betul tak mommies? Ke mommies tak risau? Kalau tak risau cer share apa tips korang nak hadapi cabaran berpuasa kat komen bawah.  So, […]

CARA CEGAH DAN HILANGKAN RUAM LAMPIN BAYI. TIPS MUDAH!!

Apa itu ruam lampin?  Omputih panggil, napkin dermatitis atau napkin rash. Napkin dermatitis ni adalah kondisi bilamana kulit jadi merah dan gatal bila bersentuh dengan pampers atau napkin. Siapa yang selalu kena? Bayi berusia 3 hingga 15 bulan, terutama sekali yang pakai lampin kain tu. Sebab lampin sekarang yang pakai buang tu dah advance, ada […]

APA KEBAIKAN SUSU IBU BERBANDING SUSU FORMULA

Ibu memberi non stop kepada anak. Dari genetik sampai la apa yang ada dalam perut bayi tu. Bila jadi mak-mak ni, harapnya, kita lebih menghargai mak kita kat kampung. Dalam ayat quran Allah sendiri menyuruh ibu menyusu sehingga anak berusia 2 tahun. Bila ini dari Allah, mesti ada sesuatu yang berharga dalam susu ibu. Yang […]

CARA MUDAH MERANGSANG OTAK BAYI !

Kenapa nak rangsang rangsang otak anak kita ni? Sebabbb waktu anak ni baby lah, otak mereka macam span. Semua benda diserap. Jadi bila bayi ni besar, otak dia dah adapt dan mula nak menerima lebih banyak benda baru. Pepatah kata, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Baby kecik ni macam rebung, apa yang mereka lihat dan […]

Tips Kenali Taska Dan Pengasuh Yang Baik

Lepas habis je berpantang mesti ibu risau sape la nak jaga anak kan?  Sekarang ni banyak kes pengasuh jahat, taska pun sama naik jahat nya. Risau je nak hantar anak. Jadi hari ni, saya nak berkongsi tips nak kenal taska dan pengasuh yang baik dengan harapan dapat membantu ibu, tak banyak sikit pun jadi laaa. […]

TRAVEL DENGAN BAYI KINI JADI MUDAH

Sempena cuti sekolah ni mesti ramai yang tengah merancang nak pergi jalan-jalan kan. Tak kiralah dalam atau luar negara ke mana je mak ayah bawa, anak pasti happy. Tapi ada baby ni?! Cemana??  Alah, small matter tuuu. Tak nyempat eh kome ni, habis pantang terus cabut nak bercuti haha. Jangan risau, akak di sini akan […]

6 Sebab Anak Anda Selalu Sakit Dan Demam?

Sistem pertahanan badan bagi bayi dan kanak-kanak adalah masih belum matang dan ia akan berkembang selari dengan tumbesaran mereka. Jadi, sekiranya kanak-kanak kecil mengalami jangkitan demam selsema, sungguhpun mencapai sehingga 5-6 kali setahun, ia masih dianggap normal. Namun pasti ada tanda tanya, adakah anak selalu sakit disebabkan cara penjagaan yang salah atau masalah pada persekitaran […]

Ramai Tidak Tahu HOT DOG boleh Membunuh Kanak Kanak Dalam Beberapa Saat?

Artikel ini diambil dari Fanpage Public Health Malaysia dan telah mendapat kebenaran untuk diterbitkan semual di blog Anak Ibu. HOT DOG atau sosej merupakan sejenis makanan proses yang di ketahui mempunyai pelbagai risiko masalah kesihatan jika di ambil dengan kadar yang tinggi. Selain masalah kesihatan, Pakar Kanak Kanak menyarankan agar tanda AMARAN di letakkan di […]