MANFAAT ESP SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Pernah tak dengar petua orang kampung, nak anak cerah kena minum soya masa mengandung. Haa, ni nak habaq yang ESP shaklee diperbuat dari soya. Ada apa pada soya sebenarnya? Soya ni tumbuhan yang special sebab ia kaya dengan protein. Dan ia mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan badan untuk pertumbuhan semula sel. Soya dari shaklee […]

 TIPS KEKAL BERTENAGA BAGI IBU MENYUSU SEMASA BERPUASA

Pejam celik pejam celik dah nak masuk Ramadhan. Allahu cepat nyaaa masa berlalu kan. Rasa macam baru jaa raya.  Ni nak masuk ramadhan ni mesti ada ibu-ibu yang dah semakin risau macam mana nak menyusu tapi berpuasa. Yelaa bukan senang tau. Menyusu tu penat diaaaa kalah lari marathon tau. Nampak macam rilek je kan duduk-duduk […]

CARA SENANG HILANGKAN STRETCH MARK SELEPAS BERSALIN

Stretchmark ni bergantung kepada kulit individu, kalau kulit dia cap gajah (saya lawak) mungkin dia takde stretch mark. Tapi kebanyakan perempuan mengandung memang ada stretchmark dan lepas bersalin tak hilang-hilang. #APA YANG MENYEBABKAN STRETCH MARK? Nama sains untuk stretcmark adalah striae. Dan striae ada dua jenis Striae gravidarum (warna purple) Striae albican (warna putih) Kedua […]

Kenapa luka bersalin/episiotomi lambat sembuh?

KENAPA LUKA BERSALIN atau EPISIOTOMI LAMBAT SEMBUH? Kita orang perempuan je yang faham peritnya bersalin kan. Kalau laki kite cakap dia paham, jeling sikit kat dia. Kikikiki Badan kita dah melakukan satu pengorbanan besar, dari sebesar tiang letrik sampai jadi sebesar yang nak tengok cermin pun takut. Bayangkan betapa hebatnya Allah, dalam badan ada satu […]

Tips Mudah Bersalin. Jom baca!

Saya rasa dalam banyak-banyak tips yang saya bagi, mesti tips kali ni paling ibu-ibu nak tahu kannn Sape laaa yang nak sakit masa beranak kan. Tapi tips ni takde la tips yang sekali hembus je kau terberanak. Eh takkk. Kalau akak ada tips tu, akak dah femes dah sekarang ni haha Tips yang akan akak […]

Tak Nak Sembelit Ketika Hamil? Bagaimana?

Siapa penah rasa pengalaman sembelit masa pregnant? Tak suka kan sembelit time tu. Huhu. Sampai 2 minggu tak buang air besar pun ada. Bila teran tu rasa macam sekali dengan baby nak terkeluar😅😅 Sembelit masalah paling biasa waktu pregnant, macam-macam jadi dalam badan ni haa. Bertabah la wahai badan ku. ada ke cara taknak sembelit? […]

Adakah anda berisiko mendapat plasenta previa@uri bawah?? jom baca lebih lanjut

Salam petang semua. Ada yang pernah dengar tak tentang plasenta previa atau uri bawah? Mesti ada. Sekarang kat Malaysia masalah uri bawah bukan benda yang jarang kita dengar. Sana-sini dengar je bakal ibu bincang pasal masalah ni. Ini sebabnya teknologi sains kesihatan kita dah maju ke hadapan. Ada ultrasound yang canggih-canggih. Senang nak kesan lebih […]

Asyik Loya Dan Muntah Ketika Hamil? Ketahui Cara Atasinya

Assalamualaikum semua, hari ni akak nak bercerita tentang morning sickness atau mabuk hamil. Sebab pengalaman jadi ibu masalah morning sickness tak boleh terlepas. Seronok memang seronok pregnant, tapi 3-4 bulan awal tu asyik uwek uwek tu yang tak tahan. Nak buat kerja apa pun tak larat, kadang rasa nak telentang atas katil je. Ikutkan hati […]

Alamak Hb Saya Rendah Masa Mengandung!! BAHAYA KE?!! Jom ketahui cara atasinya.

Masalah mengenai Hb rendah isu wajib kita dengar masa mengandung. TAHU TAK? sumber : Berita harian 4 Jun 2016 42% rakyat Malaysia yang ada Hb rendah atau anemia ni wanita. Jadi risiko anemia ni bila mengandung lagi tinggi. Kenapa kita takut dan risau  sangat dengan anemia? Ada efek ke pada kandungan? bagaimana nak atasi? Takpe, […]

BAGAIMANA NAK KURANGKAN PARAS GULA DALAM DARAH KETIKA MENGANDUNG??

Masa tengok ada dua line di pregnancy test kit rasa seronok melambung-lambung, nak jumping jack pun boleh rasanya. Tapi bila dok dengar cerita kawan-kawan pasal kena minum air gula, ada kencing manis mesti rasa risau kan. KENAPA KENCING MANIS BAHAYA MASA MENGANDUNG?? haa saya capslock kan. Saja nak tekan yang kencing manis yg dapat masa […]

Walaupun Mengandung Anda Masih Boleh Kekal Aktif Dan Bertenaga

Anda hamil? Tahniah!! “Bukannya malas, tapi letih…” Biasa tak dengar dialog di atas tu? Bagi orang yang pernah hamil, fasa kehamilan sangat memenatkan tambah-tambah lagi pada awal trimester, ada yang dapat mabuk dan alahan teruk. Bila perut kian kedepan, mulalah sakit belakang, tidur pun tidak selesa, bengkak sana sini. JANGAN RISAU. Saya akan cuba kongsikan […]