Alamak Hb Saya Rendah Masa Mengandung!! BAHAYA KE?!! Jom ketahui cara atasinya.

Masalah mengenai Hb rendah isu wajib kita dengar masa mengandung. TAHU TAK? sumber : Berita harian 4 Jun 2016 42% rakyat Malaysia yang ada Hb rendah atau anemia ni wanita. Jadi risiko anemia ni bila mengandung lagi tinggi. Kenapa kita takut dan risau  sangat dengan anemia? Ada efek ke pada kandungan? bagaimana nak atasi? Takpe, […]

BAGAIMANA NAK KURANGKAN PARAS GULA DALAM DARAH KETIKA MENGANDUNG??

Masa tengok ada dua line di pregnancy test kit rasa seronok melambung-lambung, nak jumping jack pun boleh rasanya. Tapi bila dok dengar cerita kawan-kawan pasal kena minum air gula, ada kencing manis mesti rasa risau kan. KENAPA KENCING MANIS BAHAYA MASA MENGANDUNG?? haa saya capslock kan. Saja nak tekan yang kencing manis yg dapat masa […]

Walaupun Mengandung Anda Masih Boleh Kekal Aktif Dan Bertenaga

Anda hamil? Tahniah!! “Bukannya malas, tapi letih…” Biasa tak dengar dialog di atas tu? Bagi orang yang pernah hamil, fasa kehamilan sangat memenatkan tambah-tambah lagi pada awal trimester, ada yang dapat mabuk dan alahan teruk. Bila perut kian kedepan, mulalah sakit belakang, tidur pun tidak selesa, bengkak sana sini. JANGAN RISAU. Saya akan cuba kongsikan […]

Tanda-tanda Anda Sudah Hendak Bersalin. Sangat Penting!

Bagaimana saya tahu saya sudah hendak bersalin? Simpton mahu bersalin adalah berbeza untuk setiap wanita dan menentukan titik mulanya adalah mustahil. Ia merupakan satu proses iaitu apabila beberapa perubahan dalam badan anda bekerjasama untuk membantu kelahiran bayi. Dalam peringkat awal kelahiran, yang juga dipanggil fasa terpendam, anda mungkin rasa perkara-perkara berikut: Sakit yang teruk pada […]

Checklist Barangan Bersalin Untuk Dibawa Ke Hospital

Checklist Barangan Untuk Dibawa Ke Hospital Untuk Bersalin. Jangan Panik. Seperti biasa pasti ibu diluar sana tarikh bersalinnya makin hampir rasa risau jika ada barang-barang yang tertinggal. Anda perlu sediakan bag bersalin seelok-eloknya dua bulan sebelum anda bersalin dan jangan ambil mudah perkara ini. Menyiapkan awal keperluan untuk dibawa ke hospital sangat penting agar nanti […]

5 Sebab Mengapa Ibu Hamil Boleh Terus Menyusukan Anak.

  Orang tua-tua selalu cakap ibu yang sedang mengandung tidak boleh susukan anak yang sedia ada. Kononnya takut bayi dalam kandungan ibu boleh mengalami kecacatan dan sebagainya. Benarkah fakta tersebut? Baca fakta yang diberikan oleh Siti Nur Suraya Mohamed ALi, IBCLC atau Pakar Laktasi terkenal berkenaan penyusuan ketika ibu sedang hamil. 1. Dapatkan maklumat Susu […]

Panduan Lengkap Dari Anda Hamil Hingga Bersalin

Sebaik anda disahkan mengandung, persiapkan diri untuk bergelar ibu dan ayah yang terbaik. Kami menyediakan panduan dari A-Z untuk bakal papa dan mama. Apabila disahkan positif mengandung, tentu bermacam perkara bermain di fikiran anda. Persoalan bagaimana selepas ini, apa langkah seterusnya dan sebagainya lagi berlegar-legar di kepala. Bersiap Hadapi Tiga Trimester Kehamilan Persediaan untuk bergelar […]