MINUMAN TERBAIK UNTUK RAMADHAN !!

Assalamualaikum sisturr. cewahh. bulan puasa ni nak panggil sistur je. hihi Cemane puasa dah nak dekat seminggu ni? adakah mommies masih bertenaga gagah perkasa?? Pastikan Ramadhan kali ni niat tu betul, tak menyimpang. Ramadhan ni setahun sekali je tau, rugi kalau dibiarkan berlalu begitu je tanpa ada perubahan. sebelum Ramadhan orang sama selepas ramadhan masih […]

7 KHASIAT KURMA BAGI WANITA HAMIL DAN MENYUSU

assalamulaikum mommies. Buat ape tuuuu  Terima kasih lerr sudi baca coretan kak. Cewahh. Harini kak nak share tentang kebaikan makan kurma. Semuaa orang tau yang kurma ni berkhasiat. Tapi tak banyak orang tau kurma juga penuh manfaat buat ibu hamil dan wanita menyusu. Nak tahu apa manfaat nya? Jom baca #1. MENCEGAH DARIPADA BERLAKUNYA PENDARAHAN […]

10 TIP PENYUSUAN KETIKA BERPUASA

adakah mommies risau dengan Ramadhan yang bakal tiba ni?  Antara kerisauan nya: Cukup ke bekalan susu untuk anak? Larat kah aku nak mengepam atau menyusu? Adakah kuantiti dan kualiti susu akan menurun? Betul tak mommies? Ke mommies tak risau? Kalau tak risau cer share apa tips korang nak hadapi cabaran berpuasa kat komen bawah.  So, […]

TANDA BAYI ANDA SUDAH KENYANG ! BARULAH IBU TAK RISAU

Kadang-kadang konfius pulak dengan anak sendiri ni, macam dah kenyang eh macam tak kenyang pulak. Bila bagi susu minum, tapi 2-3 minit nanti taknak pulak Cer bagitahu dah kenyang ke belum niiiii Situasi ni selalu nya terjadi untuk ibu yang selalu bagi susu terus dari payudara. Kalau botol memang senang nak monitor. Sampai berapa OZ […]

SUSU IBU KEKURANGAN VITAMIN D !!

Assalamulaikum mommiess. Sihat ke takkk? Ramah pulak kak hari ni. hihi Dulu-dulu kemain kak bebel yang susu ibu ni bagus la, berkhasiat la, cukup dengan nutrisi. Tiba-tiba cakap kurang vitaminD. Apa ni kakkkk??? Sabar semua sabar. Memang susu ibu tak boleh ditandingkan dengan susu lain. Its the BEST ! Tapi untuk menjadi THE BEST, mommies […]

MANFAAT ESP SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Pernah tak dengar petua orang kampung, nak anak cerah kena minum soya masa mengandung dan pernah dengar ESP Shaklee? Haa, ni nak habaq yang ESP shaklee diperbuat dari soya. Ada apa pada soya sebenarnya? Soya ni tumbuhan yang special sebab ia kaya dengan protein. Dan ia mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan badan untuk pertumbuhan […]

PERTANDINGAN BABY COMEL 2018

  PERTANDINGAN BABY COMEL FB ANAK IBU SIHAT ================================================= . assalamualaikum ibu cantik semuaaaaa..kami dari facebook Anak Ibu Sihat nak adakan contest baby comel . SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN ————————————————————————————– 1. Bayi berumur 0-2 tahun pada waktu pertandingan 2. Mak hendaklah sertakan gambar, nama dan baby di ruangan komen post contest di page toddible 3. Gambar hendaklahjelas […]

5 AMALAN PENYUSUAN SUSU IBU SECARA EKSKLUSIF

Siapakah yang merasakan susu ibu tak bagus?? Angkat tangan sekarang. Ok. Takde orang angkat tangan kan. Semua faham sangat yang betapa susu ibu begitu berharga. Tak ade susu dalam dunia yang perfect macam susu ibu. Walaupun ibu tak perfect, tapi susu ibu perfect. Gituu. Rugiii sangat kalau baby belum 6 bulan, kita dah bagi susu […]

APA KEBAIKAN SUSU IBU BERBANDING SUSU FORMULA

Ibu memberi non stop kepada anak. Dari genetik sampai la apa yang ada dalam perut bayi tu. Bila jadi mak-mak ni, harapnya, kita lebih menghargai mak kita kat kampung. Dalam ayat quran Allah sendiri menyuruh ibu menyusu sehingga anak berusia 2 tahun. Bila ini dari Allah, mesti ada sesuatu yang berharga dalam susu ibu. Yang […]

CARA MUDAH MERANGSANG OTAK BAYI !

Kenapa nak rangsang rangsang otak anak kita ni? Sebabbb waktu anak ni baby lah, otak mereka macam span. Semua benda diserap. Jadi bila bayi ni besar, otak dia dah adapt dan mula nak menerima lebih banyak benda baru. Pepatah kata, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Baby kecik ni macam rebung, apa yang mereka lihat dan […]

CABARAN MENYUSU BAYI BUKTIKAN ANDA WANITA HEBAT!

Kalau ibu yang pertama kali menyusu mesti ia adalah memori yang menggamit 1001 kenangan kan? Ada yang best, ada yang tak best.  Menyusu bukan lah duduk atas kerusi dan tunggu baby habis menyusu. No no no. Ia bermain dengan emosi mental fizikal semua lah.  Tahu tak apa cabaran dalam menyusu? Tiada lagi tidur yang nyenyak […]