TANDA BAYI ANDA SUDAH KENYANG ! BARULAH IBU TAK RISAU

Kadang-kadang konfius pulak dengan anak sendiri ni, macam dah kenyang eh macam tak kenyang pulak. Bila bagi susu minum, tapi 2-3 minit nanti taknak pulak Cer bagitahu dah kenyang ke belum niiiii Situasi ni selalu nya terjadi untuk ibu yang selalu bagi susu terus dari payudara. Kalau botol memang senang nak monitor. Sampai berapa OZ […]

SUSU IBU KEKURANGAN VITAMIN D !!

Assalamulaikum mommiess. Sihat ke takkk? Ramah pulak kak hari ni. hihi Dulu-dulu kemain kak bebel yang susu ibu ni bagus la, berkhasiat la, cukup dengan nutrisi. Tiba-tiba cakap kurang vitaminD. Apa ni kakkkk??? Sabar semua sabar. Memang susu ibu tak boleh ditandingkan dengan susu lain. Its the BEST ! Tapi untuk menjadi THE BEST, mommies […]

MANFAAT ESP SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Pernah tak dengar petua orang kampung, nak anak cerah kena minum soya masa mengandung. Haa, ni nak habaq yang ESP shaklee diperbuat dari soya. Ada apa pada soya sebenarnya? Soya ni tumbuhan yang special sebab ia kaya dengan protein. Dan ia mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan badan untuk pertumbuhan semula sel. Soya dari shaklee […]

PERTANDINGAN BABY COMEL 2018

  PERTANDINGAN BABY COMEL FB ANAK IBU SIHAT ================================================= . assalamualaikum ibu cantik semuaaaaa..kami dari facebook Anak Ibu Sihat nak adakan contest baby comel . SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN ————————————————————————————– 1. Bayi berumur 0-2 tahun pada waktu pertandingan 2. Mak hendaklah sertakan gambar, nama dan baby di ruangan komen post contest di page toddible 3. Gambar hendaklahjelas […]

5 AMALAN PENYUSUAN SUSU IBU SECARA EKSKLUSIF

Siapakah yang merasakan susu ibu tak bagus?? Angkat tangan sekarang. Ok. Takde orang angkat tangan kan. Semua faham sangat yang betapa susu ibu begitu berharga. Tak ade susu dalam dunia yang perfect macam susu ibu. Walaupun ibu tak perfect, tapi susu ibu perfect. Gituu. Rugiii sangat kalau baby belum 6 bulan, kita dah bagi susu […]

APA KEBAIKAN SUSU IBU BERBANDING SUSU FORMULA

Ibu memberi non stop kepada anak. Dari genetik sampai la apa yang ada dalam perut bayi tu. Bila jadi mak-mak ni, harapnya, kita lebih menghargai mak kita kat kampung. Dalam ayat quran Allah sendiri menyuruh ibu menyusu sehingga anak berusia 2 tahun. Bila ini dari Allah, mesti ada sesuatu yang berharga dalam susu ibu. Yang […]

CARA MUDAH MERANGSANG OTAK BAYI !

Kenapa nak rangsang rangsang otak anak kita ni? Sebabbb waktu anak ni baby lah, otak mereka macam span. Semua benda diserap. Jadi bila bayi ni besar, otak dia dah adapt dan mula nak menerima lebih banyak benda baru. Pepatah kata, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Baby kecik ni macam rebung, apa yang mereka lihat dan […]

CABARAN MENYUSU BAYI BUKTIKAN ANDA WANITA HEBAT!

Kalau ibu yang pertama kali menyusu mesti ia adalah memori yang menggamit 1001 kenangan kan? Ada yang best, ada yang tak best.  Menyusu bukan lah duduk atas kerusi dan tunggu baby habis menyusu. No no no. Ia bermain dengan emosi mental fizikal semua lah.  Tahu tak apa cabaran dalam menyusu? Tiada lagi tidur yang nyenyak […]

 TIPS KEKAL BERTENAGA BAGI IBU MENYUSU SEMASA BERPUASA

Pejam celik pejam celik dah nak masuk Ramadhan. Allahu cepat nyaaa masa berlalu kan. Rasa macam baru jaa raya.  Ni nak masuk ramadhan ni mesti ada ibu-ibu yang dah semakin risau macam mana nak menyusu tapi berpuasa. Yelaa bukan senang tau. Menyusu tu penat diaaaa kalah lari marathon tau. Nampak macam rilek je kan duduk-duduk […]

ANDA MENGALAMI BENGKAK SUSU? KAMI ADA CARA UNTUK ATASINYA

Sape yang pernah kena bengkak susu atau tengah kena sekarang angkat tangan sikitt. bengkak susu ni perkara biasa bagi yang menyusu.  Biasa tu memang la biasa, sakit tau dakk. Huhu Tapi jangan risau, hari ini ibu telah datang ke tempat yang tepat, sebab saya akan cerita secara terperinci mengenai bengkak susu. Lepas baca je InsyaAllah, […]

Bayi saya asyik menangis

Bayi asyik meragam?   Bagi susu dah, lampin pun dah tukar, anak menangis juga. Alaa macam mana ni. Pening nyaa kepala. Saya faham situasi ni. Takpe takpe, jom kita fikir sama-sama, kenapa baby kita masih meragam even dah takde benda nak diragam kan. Kalau mak-mak kite, bayi menangis ni ada 3 sebab je, LAPAR, PAMPERS […]