Tips Menu Sahur Supaya Kenyang Lama Ini Memang Ohsem!

Bulan puasa ini mungkin anda mencari-cari tips bagaimana bila sahur kita boleh tidak lapar sehinggalah waktu berbuka puasa. Tentu ramai yang mencari menu sahur yang berkhasiat, ringkas, sihat dan mampu mengeyangkan dalam tempoh yang lama. Betul tak? Mari saya share satu menu yang dikongsikan oleh Puan Zamira Mohamad Ali di grup Masak Apa Hari ini. Katanya […]

Nak Ajar Anak Berpuasa Buat Kali Pertama? Ikuti Tips Mudah Ini !

Excited tak anak mommies nak puasa. Mesti la kannn. Dulu baby je lagi, tina-tiba eh dah besar panjang anak ku ini. Hikhik. Tapi bagaimana nak ajar anak berpuasa buat kali pertama? Nak ajar anak puasa sebenarnya mudah. Bukan tujuannya nak bagi anak puasa sehari tu penuh, TAPI, kita nak ajar anak hikmah berpuasa. Apa yang […]

10 TIP PENYUSUAN KETIKA BERPUASA

adakah mommies risau dengan Ramadhan yang bakal tiba ni?  Antara kerisauan nya: Cukup ke bekalan susu untuk anak? Larat kah aku nak mengepam atau menyusu? Adakah kuantiti dan kualiti susu akan menurun? Betul tak mommies? Ke mommies tak risau? Kalau tak risau cer share apa tips korang nak hadapi cabaran berpuasa kat komen bawah.  So, […]

MANFAAT ESP SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Pernah tak dengar petua orang kampung, nak anak cerah kena minum soya masa mengandung dan pernah dengar ESP Shaklee? Haa, ni nak habaq yang ESP shaklee diperbuat dari soya. Ada apa pada soya sebenarnya? Soya ni tumbuhan yang special sebab ia kaya dengan protein. Dan ia mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan badan untuk pertumbuhan […]

CARA CEGAH DAN HILANGKAN RUAM LAMPIN BAYI. TIPS MUDAH!!

Apa itu ruam lampin?  Omputih panggil, napkin dermatitis atau napkin rash. Napkin dermatitis ni adalah kondisi bilamana kulit jadi merah dan gatal bila bersentuh dengan pampers atau napkin. Siapa yang selalu kena? Bayi berusia 3 hingga 15 bulan, terutama sekali yang pakai lampin kain tu. Sebab lampin sekarang yang pakai buang tu dah advance, ada […]

Tips Kenali Taska Dan Pengasuh Yang Baik

Lepas habis je berpantang mesti ibu risau sape la nak jaga anak kan?  Sekarang ni banyak kes pengasuh jahat, taska pun sama naik jahat nya. Risau je nak hantar anak. Jadi hari ni, saya nak berkongsi tips nak kenal taska dan pengasuh yang baik dengan harapan dapat membantu ibu, tak banyak sikit pun jadi laaa. […]

Shaklee CoQ Trol Plus Membantu Tingkatkan Tenaga

Shaklee telah melancarkan produk baru iaitu COQ TROL PLUS pada 1 Jan 2018.  Masa mula mula keluarkan tu memang dah tak sabar nak cuba, bila baca kandungan pelbagai kebaikkan yang terdapat dalam CoQ Trol Plus. Nak tau nama lama kepada CoQ-Trol Plus ni adalah CoQ-Health plus. Produk ni berhenti sekejap pengeluaran dia beberapa tahun yang lepas untuk mereka lakukan […]

5 Cara Mudah Banyakkan Susu Ibu Untuk Bayi Anda.

Anda mengalami masalah susu ibu sikit? Saya faham, masalah ini adalah antara perkara yang sering diberi perhatian oleh ramai ibu menyusu anak dengan susu ibu ialah masalah susu semakin berkurangan. Bila tiba-tiba jumlah susu yang dipam berkurangan kuantitinya, ibu akan jadi panik dan mula fikir yang bukan-bukan. Lepas itu kelam-kabut mencari tip untuk membanyakkan susu. […]

Beri Makanan Pejal Awal Daripada Usia Yang Disarankan. Ini Jawapan Pakar

Bayi seharusnya mula diperkenalkan dengan makanan pejal pada usia mereka enam bulan. Namun ada segelintir ibu-ibu yang risau bila melihat bayinya seperti lapar dan anggap susu yang diberikan tidak cukup. Namun bolehkah jika memberi bayi makanan pejal awal daripada usia yang disarankan? Apakah yang akan berlaku jika memberi bayi makan pada usia lima bulan? Persoalan […]

Senarai Sekolah Tahfiz Selangor Yang Berdaftar

SEKOLAH TAHFIZ SELANGOR Musibah yang berlaku kebakaran Sekolah Tahfiz di Dato Keramat telah membuka ramai mata masyarakat. Alhamdulillah semakin ramai ibu-bapa yang berkeinginan untuk menghantar anak mereka ke sekolah tahfiz bagi mendalami ilmu agama. Ia adalah suatu niat dan usaha yang murni yang diredhai Allah.   Senarai Sekolah Tahfiz di Selangor seperti di bawah ini: […]

Rawat Sembelit Anda. Baca Artikel Ini Untuk Bantu Diri Anda.

APAKAH SEMBELIT? Setiap orang mempunyai tabiat perkumuhan yang tersendiri. Sembelit terjadi apabila seseorang tidak dapat membuang air besar dengan senang atau seperti biasa. Pesakit yang mengalami sembelit mungkin mendapati najis mereka lebih keras dari biasa, sakit dan sukar untuk membuang air besar dan mungkin merasakan usus mereka belum dikosongkan sepenuhnya. Simptom lain yang mungkin dialami […]